NEKÜNKSZÓL VÁROSOK


BUDAPEST    DEBRECEN    KECSKEMÉT    PÉCS    SOPRON    SZEGED    SZOLNOK

19 aranyat érő folttisztító praktika!

Íródeák


Vörösbor ömlött a fehér abroszra? Rágógumi ragadt a szőnyegbe? Már megint magadra öntötted a kávét? Íme néhány folttisztítási praktika – szigorúan vegyszermentesen!

 

1. Közönséges konyhasóval sikáljuk át a szőnyeget, ezzel a trükkel folteltavolitas_1-300x336visszanyerhetjük a szőnyeg eredeti színét.

2. A szőnyegre cseppent gyertyafoltot könnyedén el tudjuk távolítani, ha itatóspapírt teszünk rá, és meleg vasalóval átvasaljuk.

3. Ha nagyon szennyezett a szőnyeg, akkor használjunk növényi alapú, biológiailag könnyen lebomló sampont.

4. Enyhén elpiszkolódott szőnyegbe dörzsöljünk teafüvet, majd alaposan porszívózzuk ki.

5. Ha vörösbor ömlött a szőnyegre, spricceljük be többször szódavízzel vagy ásványvízzel, szórjuk be sóval, és itassuk fel nedvszívó ronggyal.

6. A szőnyegbe ragadt rágógumit addig dörzsöljük folyamatosan egy jégkockával, amíg leszedhető nem lesz.

7. A ragasztófoltot ecetbe mártott kendővel tüntethetjük el a szőnyegről.

 

Ablaktisztítási tippek

8. Ha nagyon piszkos az ablak, akkor dörzsöljük át ecettel, és ennek az öblítővizébe is tegyünk egy evőkanál alkoholt. Ronggyal vagy újságpapírral töröljük szárazra.

9. Ha poros az ablak, akkor előbb tiszta ruhával portalanítsuk, majd hámozzunk meg egy burgonyát, és vágjuk vastag lapokra. A vágási felülettel alaposan dörzsöljük be az ablakot, végül tiszta vízbe mártott szivaccsal mossuk le, és puha fehér ronggyal vagy újságpapírral törölgessük szárazra. Ha az öblítővízbe egy evőkanál alkoholt teszünk, sokáig tükörfényes lesz az ablak.

10. A lakkozott fa ablakkeretre rakódott légypiszkot legkönnyebben hideg teába vagy lefölözött tej és hideg víz egyenlő arányú keverékébe mártott puha ruhával moshatjuk le.

Szeretnénk tudni, hogy tetszik e eddig ez a cikk, hogy tudjuk a későbbiekben jelentessünk e meg hasonlót! Tetszik? Ha igen, akkor kérjük nyomj egy Tetszik/Like-ot. Ez természetesen nem kötelező, nekünk viszont sokat számít! Köszönjük!Általános tippek

11. Általános folttisztítóként aceton helyett ecetsavat, citromsavat vagy citromlevet alkalmazzunk a háztartásban.citrom


12.
 A fűfoltot világos színű ruhákból úgy tüntethetjük el, hogy az anyagot egy napig aludttejben áztatjuk, majd meleg vízben kimossuk. A másik lehetőség, hogy friss citromlevet csepegtetünk rá, majd erősen dörzsöljük.

13. Ha kávé cseppen az anyagra, meleg vízben oldjunk fel egy kevéske sót, és ebben áztassuk a szennyeződött ruhadarabot. Ha szükséges, egy kis dörzsöléssel rásegíthetünk. Ha a folt eltűnt, langyos vízben öblítsük ki a textíliát.

14. Friss kávéfoltot jól tisztít a tejbe áztatás is. Utána alaposan öblítsük ki meleg vízben az anyagot.

15. A ruhára cseppent tintafoltot, amilyen gyorsan csak lehet, dörzsöljük be meleg tejjel, szükség esetén többször cseréljük a tejet. Hatásos lehet azonban a citromos kezelés is.

16. Az abroszra borult vörösborfoltot sóval, kevéske citromlével vagy langyos tejbe áztatással távolíthatjuk el. Néhány csepp citromlé segítségével az abroszra borult teával is könnyedén elbánhatunk.

17. Gyümölcsfolton segít a gyors leforrázás. Azoknál a gyümölcsfoltos ruháknál, amiket nem szabad forrázni, ecetet vagy citromlevet használjunk tisztítószerként.

18. A friss zsírfoltot burgonyakeményítővel szórjuk be, pár órát hagyjuk rajta, majd keféljük ki belőle.

19. A rozsdafoltra öntsünk citromlevet, majd öblítsük ki.

 

forrás: tudasfaja.com


HOZZÁSZÓLÁSOK»Cikk bejelentéseÍrjon Ön is,írj te is magazinunkba!