NEKÜNKSZÓL VÁROSOK


BUDAPEST    DEBRECEN    KECSKEMÉT    PÉCS    SOPRON    SZEGED    SZOLNOK

A hőscincérek támadása – ask.fm

Szabó Milán


A hőscincérek támadása – ask.fm

Azt hiszem, hogy itt az ideje egy jó kis sárdobálásnak. Ahogy azt a Facebook nevű csoda esetében is megtettem, ebben az esetben se marad szárazon az ügy. Mostanság ismét úgy érzem, hogy előtérbe került minden barátságok modern elrontója.
 Hölgyek s Urak, az ask.fm!

Hogyha még csak tapasztalatom se lenne, akkor nem érezném magam feljogosítva arra, hogy megírjam ezt a cikket. De amikkel nem találkoztam “személyesen”, azokkal közvetve, és be kell valljam nem csak boldogító perceket szereztek nekem az emberek. Még az első hónapokban kifejezetten élveztem, jöttek a kérdések, gyakran normálisak is, válaszolgattam, egészen jópofa volt. Aztán egy hangyányival később jöttek a spekulációk, a kavarások, amik bőven nem hiányoztak az életemből. Kaptam hideget, meleget sőt minden mást is. Majd talán egy év után úgy döntöttem, hogy ez nekem nem hiányzik, és három hónapja tiltottam is a felhasználómat. A mai nap folyamán – külön kérésre –  egy negyed órára visszaállítottam magam, és nem meglepően a kutyát nem érdekelte. Amiatt a negyed óra miatt írom most ezt a cikket.
Lássuk a tényeket, mi is a célja ennek az oldalnak?

A cél

Az egész oldalt azért hozták létre, hogy az emberek többet megtudhassanak egymásról, a rajongó tudjon közvetlenül a hírességtől kérdezni vagy pusztán önszórakoztatás céljából, ami abban merült volna ki, mint a telefonbetyárkodás.  Kezdetben tényleg így működött, de az idő múlásával valahogy minden megváltozott. Leértékelődött a kulturális szerepe, ezzel ellenben megnőtt benne az értelmetlenség. Jöttek az “Ask celebek”, a név nélküli műmájerek és a társadalom fele megutálta az Ask-ot.

Mi is történt?

Egy-két embernek valahogy bejött ott az élet, többen is elkezdték követni olyanok adatlapját, akik tényleg semmit nem csináltak, s lőn így jöttek létre a celebek.

Aztán egyesek viccesnek találták, hogy név nélkül szidnak mindenkit, nos nekik nincs konkrét nevük, de számomra nagyon vicces beszélgetéseket tudnak generálni. Ez szépen lassan fokozódott, és mára nagyobb problémává vált, mint a Facebook. Szerintem. Ott legalább valami halvány esély volt arra, hogy névvel beszélgessenek az emberek, névvel kérdezzenek dolgokat egymástól, de most. Hát ez sem úgy sült el, ahogy az alkotók várták…

Saját véleményem

Fel kéne gyújtani az egész domain-t. Egyetlen egy dologra lehet jó, arra, hogy a mára teljesen megromlott emberi kapcsolatok miatt név nélkül megtudjunk pár dolgot az állítólagos barátainktól. Nem illendő dolog, de legalább valami. Én sem véletlen töröltem magam, nem bírtam elviselni azt, ami azon az oldalon ment, akárhova néztem mindenhol háborút láttam, omladozó barátságokat meg IQ-szinteket. És mivel egy jó okot nem láttam a maradásomra, így távoztam.

Ez egy függősség!

Utolsó bekezdés jogán még jobban fel szeretném szítani a kedélyeket. Az ask.fm függősséget okoz! Hiába mondod a szokásos “énnemleszekfüggőtudomtartanimagam” dolgot, fölösleges. Maximum egy hónap után azon kapod magad, hogy vagy naponta többször is felnézel, vagy egyszer sem. Ez az ottani “hírnevedtől” függ.
Szokták mondani, hogy nem a Facebook tesz függővé, hanem az emberek akik fent vannak, és ezzel egyet is értek. De az Askon ki van fent, aki miatt annyira megéri folyton felmenni? Igen, pontosan tudom, hogy a kíváncsiság az, ami felszoktat, és ezt többféleképpen is ki lehet ütni. Nálam az vált be, hogy szépen minden kérdést megválaszoltam, majd töröltem magam, így minden megoldódott.

Utolsó utáni tanácsom: 

Amint azt érzed, hogy bonyolult lesz számodra az egész, első körben kezdj küzdeni ellene. Aztán ha már nem érzed fontosnak, vagy túlnő rajtad ez a dolog, akkor töröld a felhasználói fiókod nyugodt szívvel. Az első pár hét nagyon nehéz lesz, de ha akkor kibírod,  utána már sokkal könnyebb lesz!

Ha választani kell, akkor inkább Facebook, na sziasztok!

2013.11.11 – Szabó Milán


HOZZÁSZÓLÁSOK»Cikk bejelentéseÍrjon Ön is,írj te is magazinunkba!