NEKÜNKSZÓL VÁROSOK


BUDAPEST    DEBRECEN    KECSKEMÉT    PÉCS    SOPRON    SZEGED    SZOLNOK

A Mikulás története

drhanga


                                 Hahó! Figyeljetek, már csak kettőt kell aludni, és itt a Mikulás!

Kicsiknek és nagyoknak,Borinak és Kolosnak, a Mikulás váróknak írom ezeket a sorokat,  akik kíváncsiak arra, hol is lakik az ajándékosztó, fehér szakállas, jóságos Mikulás. Akivel, én is találkoztam. Finnországból érkezett, a neve Joulupukki. Azért jött hozzánk, hogy a gyerekeket megajándékozza.

A hétvégén Szegeden voltam  két kicsi unokámra vigyázni. Borka egy éves, Kolos Kadosa hat és fél. Mondanom sem kell, hogy lázas Mikulás várással telt a szombat, vasárnap. A magammal vitt apró meglepetések között Mikulást ábrázoló matricák is voltak, amelyekkel kidíszítettük mindkét gyerek szobájának ablakát. Lázasan folyt a dekorálás, Kolos közben kérte, mesélj mami, mesélj a Mikulásról – . és én meséltem:

Figyeljetek csak, egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy bácsi, aki püspök volt. Miklósnak hívták és igen gazdag szülők gyermeke volt.  A visszaemlékezések szerint már csecsemő korában különleges emberke volt, mert már az első fürdetésekor egyenesen megállt a mosdóteknőben. Fiatalkorában is jámbor volt, szórakozás helyett inkább templomba járt és idővel pap lett.

Egy Myra nevű hely püspöke lett.  De hogyan is? Elődje halála után a papok új egyházi elöljárót akartak választani, A papok között, akik eldöntötték ki is legyen az új vezetőjük, volt egy nagy tekintélyű püspök, akinek a szava sokat számított. Ő egy éjjel hangot hallott, hogy virradatkor figyelje a templom kapuját, és akit először lát belépni a templomba, s akinek a neve Miklós, azt szenteljék, azt válasszák meg püspökké. Hajnalban Miklós elsőként ért a templomba. A püspök megragadta, és a nevét kérdezte. Amikor megtudta, hogy valóban Miklós, minden ellenkezés dacára a püspökké választották.

Miklós püspök az egyik róla szóló legendának köszönhette ajándékosztó szerepét. Eszerint szülei halála után nagy vagyont örökölt, amelyet Isten dicsőségére akart fordítani. Szomszédjában lakott egy nemes ember, aki elszegényedett, ezért három leányát el akarta adni, hogy az így szerzett pénzből el tudják tartani magukat. Miklósnak tudomására jutott a gyalázatos tett, ezért aranyat rejtett egy kendőbe, és a csomagot titokban bedobta a házba. A szomszéd reggel megtalálta a pénzt, és ki tudta házasítani a leányát. Nem sokkal később Miklós hasonlóan cselekedett. Ezután a szomszéd virrasztott, hogy megtudja, ki áll a pénzadományok mögött. Néhány nap múlva Miklós kétszer annyi aranyat dobott be a házba. Az ember az elsuhanó Miklós után eredt, utolérte és felismerte. A Miklós kérte szomszédját, hogy jótettét senkinek se mondja el.

Azóta az ó emlékére december 6-án tartjuk Szent Miklós püspök ünnepét. Alakját egy piros ruhában járkáló, kedves öregemberével azonosítjuk, akinek hosszú, fehér a szakálla, hatalmas a puttonya, ami telis tele van ajándékkal, szeretettel. Ő az aki szereti és megajándékozza a gyerekeket. Jól lehet, réges régen, a középkorban főként szentekre jellemző élete miatt csodálták.

Aki közületek írni szeretne a Mikulásnak, vagy lerajzolni, hogy mit is szeretne kapni, elküldheti azt anya vagy apa segítségével a következő címre:

http://www.santaclausvillage.info/santa-claus/santas-office/ Itt meg is nézhetitek , hol él a Mikulás.

Santa Claus Office

Joulumaantie 1

FI-96930 Napapiiri

PUH. 020 799 999

016 362 007 fax

Ne feledjétek, hogy december 6-án tartjuk Szent Miklós püspök ünnepét. Alakját egy piros ruhában járkáló, kedves öregemberével azonosítjuk, akinek hosszú, fehér a szakálla, hatalmas a puttonya, ami telis tele van ajándékkal, szeretettel. Aki szereti és megajándékozza a gyerekeket. Jól lehet réges régen, a középkorban főként szentekre jellemző élete miatt csodálták.

Dr. Hanga Valéria


HOZZÁSZÓLÁSOK»Cikk bejelentéseÍrjon Ön is,írj te is magazinunkba!