NEKÜNKSZÓL VÁROSOK


BUDAPEST    DEBRECEN    KECSKEMÉT    PÉCS    SOPRON    SZEGED    SZOLNOK

A szaloncukor is magyar

drhanga


Tisztelt Olvasó! Gondolná, hogy mint megannyi világhírű találmány, bizony a szaloncukor is kis hazánkból indult el világ körüli hódító útjára.

A 19. század első harmadában kezdték el magyar cukrászok készíteni ezt az ízes finomságot. A világon egyedül állóan Magyarországon díszítették először a karácsonyfát a színes selyempapírba, majd csillogó sztaniolokba csomagolt gyermekek, felnőttek kedvenc ünnepi csemegéjével. Készítése, fogyasztása szorosan össze forrt legbensőségesebb ünnepünkkel, a karácsonnyal. Ma is kizárólag hazánkban gyártják, bárhol is találkozik a kedves olvasó ezzel a megunhatatlan csemegével.

A szaloncukor őse a fondantcukor, ami tulajdonképpen túltelített oldatból kikristályosított cukormassza. Ezt az anyagot tartják a szaloncukor ősének, alapjának. Franciaországból származik. Legelőször a 16.. században tettek róla említést, ebből az időből maradtak fenn írásos emlékek ennek az anyagnak a készítéséről. Egy francia cukrásznak köszönhetően hagyta el a frankok birodalmát a 17. században, aki Berlinbe települt. Más források arról számolnak be, hogy vélhetően ez a finomság a törököknek köszönhetően került Magyarországra. Ebből a masszából már gyümölcsökkel ízesített fondant-szerű cukorkákat készítettek ebben az időben.

Magyarországra német bevándorló cukorművesek hozták a fondant . A 19. század első felében már ismerték és készítették a fondant alapú cukorkákat. Hogy mikor és hogyan és kik készítettek itthon a fondantból szaloncukrot, azt pontosan nem tudjuk, ezt nem őrizték meg az utókor számára. Az viszont bizonyos, hogy az üzletekben a karácsonyfát díszítő szaloncukorkák a 19. században jelentek meg. A 19. század második felében már kedvelt, kimondottan a karácsonyi ünnepéhez köthető termék. Ekkor még kisipari termék, kézzel gyártják, szabad tűzön, lábasokban főzik a fondant-t. Hűtötték, majd újból felmelegítették, ízesítették, formába öntötték, csomagolták. Az első gépeket, amelyekkel a fondant-t készítették , a híres Stühmer csokoládégyár és a Gerbeaud cukrászda használta mégpedig a 19. század végén.

A készítés sok fázisát gépesítették, ám a második világháború után is még kézzel rojtozták a csomagolópapírt, csavarták a sztaniolt az édességre. Ma már hatalmas üzemekben gyártják, a készítés minden folyamata gépesített. Mindenféle ízben és bevonattal, sokféle csomagolásban, gyerekek és felnőttek örömére gyártják, s persze a karácsonyfák díszítésére ontják a finomabbnál finomabb ízesítésű édességet, amelyből e sorok írójának kedvence a kókuszos szaloncukor.

E kedvelt édesség otthon könnyedén elkészíthető. Aki szeret sütni, a családját, a hozzá közel állókat saját készítésű ajándékkal meglepni, nos, azok számára közzé teszünk egy-két isteni finom szaloncukor receptet. Az Advent időszaka alkalmas arra, hogy ráhangolódjunk az ünnepre. Ebben segít ennek a kedvenc csemegének az elkészítése, amelybe kedves olvasóm a gyermekeit, unokáit is bevonhatja.

A szaloncukor receptek forrása: http://picuroknak1.multiply.com

CSOKOLÁDÉS SZALONCUKOR

Hozzávalók :

• 1/2 kg cukor

• 10 evőkanál víz

• kakaó vagy csokoládé

• vaj

Lábasba teszünk 50 dkg cukrot és 10 evőkanál vizet. Folyamatos keverés közben a forrástól számítva még 8 percig főzzük. Közben 6-7 perc után tányérra teszünk egy kanál masszát, és gyorsan eldörzsöljük. Ha sűrűsödik és keményedik, akkor a cukor jó. Ekkor levesszük a tűzről, és belekeverjük az ízesítőket. Kétkanálnyi kakaót adunk hozzá vagy – ha gazdagabban szeretnénk – tíz deka csokoládét és öt deka vajat. Az így elkészített masszát porcelántálon vagy márványlapon – de lehet műanyag vágódeszkán is – nedves kézzel tetszés szerinti vastagságú rúddá sodorjuk. Kihűlés előtt megfelelő nagyságú darabokra vágjuk.

Az elkészült szaloncukrot csokoládébevonóval is bevonhatjuk. Vágjunk méretre selyempapírt és színes csomagolókat, rojtozzuk be a szélét és – ha már jól kihűltek – csomagoljuk be a cukorkákat.

Ugyanezzel a módszerrel készülhet marcipános, kávés és kókuszos szaloncukor is!

SZALONCUKOR KÉSZÍTÉS:

Fél kiló cukrot felteszünk főni két deci vízzel. Addig főzzük kevergetve, amíg hólyagos és átlátszó nem lesz. Ekkor ujjpróbát veszünk, úgy, hogy a mutató- és hüvelykujjunkat hideg vízben lehűtjük, ezzel csípünk a keverőkanálban lévő masszából. Ha 2-3 cm hosszú, nyúlós szálak képződnek a megnyitott ujjak között, akkor kész. Vagy egy tiszta kis drót végéből karikát formázunk, belemártjuk a masszába, kivesszük, és belefújunk. Ha hólyagocskák repülnek ki belőle, akkor is kész. A pépet osszuk annyifelé, ahányféle cukrot szeretnénk készíteni. Keverjük hozzá az ízesítőket. A citromoshoz belecsavarunk egy citrom levét, de annyival kevesebb vizet veszünk. A diósba vagy mogyorósba tíz deka finomra darált diót vagy mogyorót keverünk. Finom aromát ad a pár csepp citromlével lazított baracklekvár vagy málnadzsem, a vaníliás cukor, és a készen kapható narancs- vagy császárkörte-aroma is. Ez után egy kicsit langyosítsuk meg, hogy jól kenhető legyen, és hideg tálcán simítsuk el 1,5-2 cm vastagságban. Amikor megdermedt a cukor és már vágható, akkor vizes késsel vágjuk kis téglalap vagy kocka- formákra. Az elkészült szaloncukrot csokoládébevonóval is bevonhatjuk. Vágjunk méretre selyempapírt és színes csomagolókat, rojtozzuk be a szélét és – ha már jól kihűltek – csomagoljuk be a cukorkákat.

KÉT FAJTA ÍZESÍTÉS A FENT LEÍRT KÉSZÍTÉSI MÓDDAL.

1.

DIÓS SZALONCUKOR:

1/2 kg cukor, 2 dl víz és a megfelelő ízesítő anyagok: citrom, darált dió vagy mogyoró, baracklekvár vagy málnadzsem, vaníliás cukor, narancs- vagy császárkörte-aroma

2.

KÁVÉS SZALONCUKOR:

Hozzávalók:

1/2 kg cukor, 10 evőkanál víz és a megfelelő ízesítő anyagok: feketekávé, marcipán, kókuszreszelék, kakaó vagy csokoládé és vaj.

Dr. Hanga Valéria


HOZZÁSZÓLÁSOK»Cikk bejelentéseÍrjon Ön is,írj te is magazinunkba!