NEKÜNKSZÓL VÁROSOK


BUDAPEST    DEBRECEN    KECSKEMÉT    PÉCS    SOPRON    SZEGED    SZOLNOK

A türelem mutatós kis lakást terem!

Öregróka


Mivel a helyek egyre fogynak, különösen a nagyvárosokban, meg kell tanulnunk a kis lakásokat is levegőssé, praktikussá és dekoratívvá tenni a magunk számára.

Elmúltak már azok az idők, amikor az emberek méretes teraszokat, tereket használtak, hogy legyen hely hatalmas bútoraiknak. A hely egyre kevesebb, különösen a nagy városokban – a terek szűkülnek, és az embereknek ezekben a kisebb terekben is fel kell találniuk magukat.

Mindenki örül a saját kis kuckójának, legyen az bármilyen kicsi. Kihívást jelent azonban számunkra, hogyan rendezzük be, hogy jól nézzen ki és praktikus is legyen!

kis lakás trükkje a megfelelő helykihasználás, valamint, hogy a dolgok elrendezése dekoratív is maradjon. A lényeg: valóban csak a legszükségesebb dolgokat kell megtartani, a tárolás pedig legyen megfelelően átgondolt és esztétikus. Kicsi, de funkcionális bútorok, melyek minőséget teremtenek a belső térben. A túl sok dekoráció miatt egy kis lakás csak zsúfoltnak fog tűnni. El kell érnünk, hogy inkább levegős legyen!

SmallStudioApartmentDesign-NY_1

Hatékony tárhelyeket kell kialakítani – gondolunk itt például nagyobb belmagasság esetén az ajtók felett kialakítható, beépített szekrényekre, ahová rengeteg dolog elfér. Olyasmi, ami nem kell mindig, ha igen, akkor pedig egy létráról elérjük. Amennyiben megtaláltuk az alkalmas helyeket a további tárolók elkészítéséhez, már csak művészi módon és trükkösen kell megalkotni őket – tudniillik úgy, hogy azok jól is mutassanak! A jelszó: funkcionalitás és mutatós külső egyszerre.

A helykihasználás egy kis lakás esetén kulcskérdés. A bútorok legyenek okosak tervezettek, helytakarékosak, az extra díszítés sem ajánlott. Egy egyszerű megjelenésű, de ágynak kihúzható szófa a tér közepén például jó ötlet – L-alakja miatt többen rá tudnak ülni, csevegni, kávézni, tévézni. Ha kell, ágyként lehet használni. A kanapénak ne legyen karfája – a karfa nélküliek optikailag nyitják a teret.

A kanapé előtt egy kisebb dohányzóasztal álljon: megfelelő méretű ahhoz, hogy felszolgálhassuk rajta a kávét, teát, egy kis ropogtatnivalót. Egy szőnyeg az asztal alatt dimenziót ad a szobának. A tévét erősítsük a szemközti falra, de ha ez nem oldható meg, a TV-állvány mindenképp legyen kisméretű.

kis lakas

Az – egyelőre – üres falakat okosan és funkcionális módon használjuk. Akár egész falat betöltő könyvespolc is állhat rajta, kiváló tárolónak kialakítva. Jó ötlet egy olyan könyvespolc, amelynek egyes részeire lehet ajtókat szerelni – így csukható részek is lesznek rajta. Más részeit dekoráljuk kis függönnyel; kísérletezhetünk mutatós dekoráló papírokkal, motívumokkal, hogy elfedjünk egy-egy falhibát. Válasszunk egy szép képet, és az üresen maradt területekre rakjuk fel – akár a könyvespolc-rendszer közepén is állhat a falon, ahová nem kerültek polcok.

Az összecsukható étkezőasztal szintén remek darab egy kis lakásba. Kinyitva négyen is elférnek körülötte, becsukva viszont csak kétszemélyes.

Az üres falra tehetünk padlóig érő tükröt – kiválóan növeli a térérzetet. A konyha falára rakosgassunk horgokat, állványokat, amikre fel tudunk akasztani mindent, a serpenyőktől kezdve a füles lábason át a csészékig.

kis lakas3

Kis lakásban remek ötlet a tárolóként használható bútorok beszerzése. Például olyan kanapé, amelynek ottománja tágas hellyel szolgál, és nemcsak az ágynemű fér bele, hanem számos más dolog is. Olyan bútorok, amelyeken lehet ülni, de a belsejüket megpakolhatjuk. Dohányzóasztal, amelynek a törzse tárolóként funkcionál. Függő tárolók az ajtó mögött; az ajtók hátulja mindig remek tárolóhelyül szolgál, és sokan megfeledkeznek erről a lehetőségről.

Mindenkinek szüksége van – általában acélból készült – iratszekrényre, polcra, még ha nem is mutatnak valami jól. Szépítsük meg őket: borítsuk be olyan anyaggal, ami külsőre illeszkedik a bútorainkhoz.

A bútor alját használhatjuk tárolóként, a felső részét pedig pultként, amire egy szép vázát vagy hangulatlámpát teszünk dekorációként.

No és mi a teendő, ha összejövetelt rendeznénk kis lakásunkban? Nem kell megijedni, erre is van megoldás – méghozzá dekoratív. Tartsunk otthon – a szófán vagy egy sarokban – szép anyaggal bevont, kicsit méretesebb párnákat. Ezeket könnyedén használhatjuk plusz ülőhelyként a padlón.

A szép, színes szőnyegek egyébként kitűnően feldobják a teret. A monotóniát kiválóan törik meg a dekoratív tárgyak is, így a vázák, lámpák, kis szobrok. A fő fényforrásokat is átalakíthatjuk kellemes színű – például pasztell árnyalatú – papír lampion használatával. Az ablakkereteket futtassuk körbe és dekoráljuk mesterséges, de élethű növényekkel, vagy ha jól tudunk bánni velük, akkor igaziakkal!

Fluoreszkáló fényeket ne használjunk, ha meghitt és barátságos enteriőrt szeretnénk teremteni. Egykis lakás ideális kialakítása tervezést, képzelőerőt és türelmet kíván. De megéri a fáradtságot!

forrás: napiotthon.hu

http://www.napiotthon.hu/a-turelem-mutatos-kis-lakast-terem/


HOZZÁSZÓLÁSOK»Cikk bejelentéseÍrjon Ön is,írj te is magazinunkba!