NEKÜNKSZÓL VÁROSOK


BUDAPEST    DEBRECEN    KECSKEMÉT    PÉCS    SOPRON    SZEGED    SZOLNOK

A világ leghíresebb nyomdatermékei – a legnépszerűbb könyvek

ITE


A könyvnyomtatás 1439-es megjelenése óta folyamatos változás vonult végig szerte a világon az emberek olvasási szokásait illetően. A nyomtatott sajtó és a nyomtatott könyvek népszerűsége lassanként egyre növekedett, ma pedig már gyakran nincs is szükségünk nyomdafestékre és papírra, ha bele akarunk merülni például egy igazán jó sztoriba, vagy csak a híreket szeretnénk elolvasni.

Ugyan manapság egyre inkább tért hódít az internet és az itt fellelhető e-bookok sokasága, szerencsére még nem veszett ki az igazi rajongókból a nyomtatott könyvek iránti igény és szeretet – ezért most érdekességként lássuk az elmúlt fél évszázad 5 legnépszerűbb nyomtatott könyvét.

1.      A Biblia

Talán nem meglepő, hogy a Biblia (más néven Szentírás) foglalja el az első helyet. A Biblia azon könyvek gyűjteménye, amelyek Isten sugalmazásait tartalmazzák, éppen ezért az istenhívők számára útmutatóul szolgál a hitüket és az általános erkölcsöt illetően. Bár az idők során sok változáson ment át az eredeti szöveg (kanonizálás, több féle fordítás), 2014-ig 3900 millió nyomtatottt példánnyal vezeti a listát a mű.

2.      Idézetek Mao Ce-tung elnöktől

A második helyet az Idézetek Mao Ce-tung elnöktől (Quotations from Chairman Mao Tse-tung) című könyv foglalja el. A mű a kínai Nagy Kulturális Forradalom alatt adták ki a könyvet, 1966 és 1976 között. A „Vörös Könyvecske”néven is ismertté vált alkotásból összesen 820 millió példány jelent meg, 500 kiadásban és 50 különböző nyelven.

3.      A Harry Potter sorozat

Még éppen dobogós helyen áll a J. K. Rowling által megalkotott fantasztikus varázsló-világot bemutató történet, mely a modern irodalom egyik alappillérévé vált. Az összesen 7 kötetet számláló könyvsorozat első része eredeti nyelven 1997-ben jelent meg, befejezéséhez pedig 2007-től juthattak hozzá a rajongók. A Harry Potter sorozat 400 millió példányban kelt el, ami addig soha nem látott forgalmat generált a könyvesboltokban. A történetből természetesen filmet is forgattak, összesen 8 mozi készült el (az utolsó könyvet két részre bontották).

4.      A Gyűrűk Ura trilógia

A trilógia szintén hatalmas népszerűségnek örvend máig a fantasy történetek rajongói körében. A Gyűrűk Ura három kötetét 12 év alatt alkotta meg J. R. R. Tolkien (1937-1949 között), ám csak 1954-ben jelent meg nyomtatásban a regény. Összesen 103 millió eladott példánnyal a lista 4. helyét foglalja el a regénysorozat.

  1. 5.      Az alkimista

Listánk ötödik és egyben utolsó helyét Az alkimista című regény foglalja el, melyet Paulo Coelho írt. A könyv 1988-ban látott napvilágot, és összesen 65 millió példányt adtak el belőle. A szimbolikus novellát Coelho fő művének tartják, hiszen megjelenése után szinte azonnal nemzetközi hírnévre tett szert.

Őszi este, forrócsoki, egy jó könyv – válasszunk a fenti listáról, és garantáltan nem fogunk unatkozni a hideg időben sem!


HOZZÁSZÓLÁSOK»Cikk bejelentéseÍrjon Ön is,írj te is magazinunkba!