NEKÜNKSZÓL VÁROSOK


BUDAPEST    DEBRECEN    KECSKEMÉT    PÉCS    SOPRON    SZEGED    SZOLNOK

Advent Bécsben

Ihracska Hajnalka


Akik már jártak karácsonykor Bécsben azok tudják, milyen is egy igazi karácsonyi vásár. Karácsony szelleme varázsolja csodássá az egészet. Mindenki boldogabbnak és kedvesebbnek, adakozóbbnak érzi magát. Decemberben Bécs utcáin sétálgatva újabb és újabb karácsonyi vásárok közepébe érkeztünk. A város csillogó-villogó díszekben pompázott, óriási gömbök himbálóztak a szélben a fejünk felett, és szinte minden sarkon állt egy hatalmas karácsonyfa. Végigsétálhatunk az üzletsorokon, ahol minden bolt tele van vásárlókkal, főleg az édességet árusítók járnak jól; a Mozart csokit viszik, mint a cukrot. A Mária Terézia téren igazi adventi vásári hangulat fogad minket. A karácsonyi faluban 60 faházikóban árulják portékájukat az eladók. Itt mindenkinek találhatunk karácsonyi ajándékot, vagy beszerezhetünk néhány egyedi díszt a fára.

“Az első karácsonyi vásárokra Bécsben került sor, több mint 7 évszázaddal ezelőtt, és a mai napig hatalmas vonzerővel bír mind a helyiek mind pedig a látogatók számára. Kezdettől fogva ezeket a piacokat az ott dolgozó árusok formálták. 1296-ban I. Albrecht császár megadta a lehetőséget a bécsi kereskedőknek és boltosoknak, hogy egy decemberi vásárt tartsanak a város lakosságának. A 16. században a Thomasmarkt -ami a mai Adventi vásár előfutára volt,mindig Karácsony és Szilveszter környékén zajlott le. Az átlagos termékek mellett, mint a textil és élelmiszeráruk, a Thomasmarktban eladásra kerültek még ízletes mézeskalácsok, sütemények, melyek mind nagyon népszerűek voltak abban az időben.

Körülbelül 200 évvel később a vásár neve megváltozott „Szent Miklós és a karácsonyi vásár“- ra amit más néven „Betlehem piac“-nak is hívtak, és újra átadták a nagy és kiskereskedőknek. Kezdetektől fogva ezek a piacok megőrizték a kiskereskedőket- miután ezek az emberek biztosították a folyamatos termékértékesítést a város polgárainak számára, még a legnehezebb időkben is.”"

Forrás:www.adventbecs.hu


HOZZÁSZÓLÁSOK»Cikk bejelentéseÍrjon Ön is,írj te is magazinunkba!További cikkek az oldalról»