NEKÜNKSZÓL VÁROSOK


BUDAPEST    DEBRECEN    KECSKEMÉT    PÉCS    SOPRON    SZEGED    SZOLNOK

Advent

Ihracska Hajnalka


     Lassan közeleg az advent időszaka. De pontosan mi is az advent? A 4. századik vezethető vissza a története, amit VII. Gergely pápa vezetett be. Az advent a várakozás ideje.Karácsonytól visszaszámolva a 4. vasárnap kezdődik az advent időszaka. Az első adventi vasárnap egyben a karácsonyi időszak kezdete, ami vízkeresztig tart (január 6.).

    Az advent szó jelentése az „eljövetel”, az Úr eljövetele. A keresztény kultúrában karácsonykor az Úr születését ünneplik és az előtte lévő időszakban az Úr eljövetelét várják. Egyes vidékeken a mai napig „kisböjtnek” nevezik.

         Szokás szerint készítünk adventi koszorút. Eredetileg 3 lila gyertyát, mert a lila a bűnbánás színe, és 1 rózsaszín gyertyát kell elhelyezni rajta. A rózsaszín a harmadik vasárnap (örömvasárnap) kerül meggyújtásra. Ekkor ünneplik ugyanis az Úr eljövetelének közelségét. Minden vasárnap egy-egy gyertya kerül meggyújtásra. Minden gyertya egy fogalmat zár magában. Hit, remény, szeretet, öröm. És mind egy közösségre utal. A hit Ádámra és Évára, akiknek az Isten először ajánlott megváltást. A remény a zsidó népre, akiknek megígérte, hogy közülük fog származni a Messiás. A szeretet Keresztelő Szent Jánosra, aki hirdette az Úr eljövetelét. És az öröm Szűz Máriára, aki megszülte a fiút. Advent idején, a templomi oltáron nincs dísz és az orgona kísérete is korlátozódik. Hasonló szokás még a hajnali mise is. Ekkor nagy szerepet kap Szűz Mária dicsőítése is.

    Az adventi naptár is hozzátartozik az adventi szokásokhoz. Eredete a 19. századik nyúlik vissza. Egy német családban volt egy kisfiú, aki már hetekkel karácsony előtt ünnepelt. Ezért édesanyja meglepetést készített fiának. Egy kartonpapírt 24 részre osztott fel. Minden „ablak” mögött csokoládé volt. Az édesanya minden este megengedte neki, hogy megegyen egyet. Mikor a fiúból felnőtt lett, nem felejtette el anyja ajándékát és bevette vállalkozásába.

Ezzel a rövid cikkel szerettünk volna hozzájárulni minden olvasónk karácsonyi készülődéséhez.

Kellemes Ünnepeket és jó várakozást kívánunk!


HOZZÁSZÓLÁSOK»Cikk bejelentéseÍrjon Ön is,írj te is magazinunkba!