NEKÜNKSZÓL VÁROSOK


BUDAPEST    DEBRECEN    KECSKEMÉT    PÉCS    SOPRON    SZEGED    SZOLNOK

Alapvető lakberendezési stílusok

Öregróka


lakberendezési stílusok

Azt, hogy számunka melyik lakberendezési stílus a legszimpatikusabb, otthonunkat milyen stílusúra szeretnénk kialakítani, több tényező befolyásolja. Nem vagyunk egyformák, ízlésünk különböző, de mást látunk szépnek, tetszetősnek különböző életkorokban is. Minden korszakunknak megvan a maga jellegzetes berendezési stílusa, más-más bútordarabokért, színekért rajongunk különböző életszakaszokban. De gondolkodásunk, lelki beállítottságunk is eltérő másokéhoz képest.

Az egyes ízlésvilágoknak vannak saját jellemzői, saját stílusjegyekkel rendelkeznek. Ezek közül néhány:

Városi stílusok: Kulcsszavai a komfort és a kényelem. Világos terek, helyiségek és egyszerű falfelületek, anyagai pedig a műanyag és a fém, kevés fa. Ahány ország annyi ház, annyi féle városi stílus. A mediterrán országok stílusa szereti alkalmazni a meleg színeket, íves bútorokat és sok természetes anyagot használ (vessző, rattan, agyag, kovácsolt vas). A keleti, orientális stílusra jellemző a kevés forma, semleges színek és a leggyakrabban használt anyag a bambusz. Az angol városi stílus bútorai sötétek, a virágos és kockás minták gyakoriak. A skandinávoknál pedig a fenyő és a természetes anyagú lakástextilek dominálnak.

Minimál stílus: Teljesen letisztult stílusirányzat, az egyszerűség az ismertetőjegye. Mellőz minden felesleges bútordarabot, díszítést, a lehető legkevesebb eszközt, anyagot használja.  Tágas, világos terek jellemzik, semmi mintázat, semmi formagazdagság. Hangulata hűvösséget sugall. A minimálhoz nagyon hasonlító modern stílus az, ami már melegebb, barátságosabb, a használt anyagok és az élénkebb színek révén.

High-Tech stílus: Fő alkotó elemei a fém és az üveg. Ipari belsőépítészeti részletek, gépészeti elemek látszanak. A bútorok fémvázasak, a dekoráció is sok üveget, fémet tartalmaz.

Eklektikus stílus: Egy helységben, lakáson belül több különböző történelmi korszak jegyei jelennek meg. Nem csak a korai, mint a barokk vagy reneszánsz stílusok, hanem a kései, mint például a Bauhaus vagy szecesszió irányzatai is keverednek. A „mindenhonnan” idekerülő bútordarabok között az összhangot színek segítségével teremthetjük meg.

Polgári klasszikus stílus: Berendezése, bútorai klasszikusnak hatnak. A lakás adottsága is fontos, a nagy belmagasság, nagy ablakok, tágas terek mellett tud igazán érvényesülni a stílus. Alkalmazza a gipsz díszítőelemeket, fa falburkolatokat, nagy csillárokat.

Internacionalista, nemzetközi stílus: ennél a típusnál a lakást illetve a tereket híres belsőépítészek, formatervezők, iparművészek munkáival alakítják ki. Ezek a munkák dominálnak semleges hátterek mellett és a lakás teljes mértékben egyedivé válik általuk.

Vidéki stílus: A szobák bútorzata faragott, természetes szövetekkel kiegészítve. Sok minta jellemzi, meleg színek és rengeteg dekoráció. A helyiségek telis tele vannak növényekkel.

Népies stílus: A bútorai durva megmunkálásúak, egyszerű vonalúak, de kényelmesek. A fal fületeken gyakran láthatóvá válik az építőanyag: terméskő, tégla. természetes anyagokat használ, mint a fa, cserép, kézi szőttes textíliák tradicionális motívumokkal. Kemencével, kandallóval kivétel nélkül minden házban találkozunk.


HOZZÁSZÓLÁSOK»Cikk bejelentéseÍrjon Ön is,írj te is magazinunkba!