NEKÜNKSZÓL VÁROSOK


BUDAPEST    DEBRECEN    KECSKEMÉT    PÉCS    SOPRON    SZEGED    SZOLNOK

Aranygaluska vaníliaöntettel

Ihracska Hajnalka


 
 
 

Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg liszt
3 dkg élesztő
5 dkg cukor
3 dl tej
2 tojássárgája
reszelt citromhéj
5 dkg vaj
A szóráshoz:
20 dkg darált dió
10 dkg cukor
5 dkg olvasztott vaj
A vaníliaöntethez:
5 dl tej
1 púpozott evőkanál liszt
2 csomag vaníliás cukor
2 db tojássárgája
5 dkg cukor
6 dkg olvasztott vaj
csipetnyi só
A kiszúrt pogácsák szórásához:
15 dkg cukrozott darált dió
8 dkg olvasztott vaj
Elkészítés:
A tésztához az élesztőt fél dl tejben 1 kávéskanál cukorral felfuttatjuk. A többi hozzávalóival a szokásos módon kelt tésztát dagasztunk, duplájára kelesztjük.

A tálból kiborítjuk a megkelt tésztát, 1 cm vastagra sodorjuk, pogácsaszaggatóval korongokat szúrunk.

Egy 26 cm-es tortaformát vajjal kikenünk, morzsával megszórjuk. A korongokat a formába sorakoztatjuk, cukrozott dióval megszórjuk, olvasztott vajjal meglocsoljuk, rétegezzük, míg el nem fogy.

Ezután 180 fokra bekapcsoljuk a sütőt, és a hideg sütőbe tesszük az aranygaluskát. Míg melegszik a sütő, a tésztánk újra kel. Sütés közben alufóliával letakarjuk a tetejét, hogy a cukrozott dió meg ne égjen!

A vaníliamártáshoz a hozzávalókat kevés tejjel csomómentesre keverjük, majd a többi tejet is hozzákeverjük és felfőzzük. Ha a vaníliamártásunk besűrűsödik, akkor tejjel hígíthatjuk.

Az aranygaluskát a vaníliamártással tálaljuk.






HOZZÁSZÓLÁSOK»



Cikk bejelentése



Írjon Ön is,írj te is magazinunkba!