NEKÜNKSZÓL VÁROSOK


BUDAPEST    DEBRECEN    KECSKEMÉT    PÉCS    SOPRON    SZEGED    SZOLNOK

Biztos, hogy jó, amivel a macskánkat etetjük?

ITE


Egy vidéki macska minden bizonnyal saját maga állítja össze az étrendjét némi kiegészítéssel, ám egy lakásban élő cicus teljes egészében ránk van bízva. Egy felelős állattartó ezért mindent megtesz, hogy a legjobbat adja kedvencének. De mik is azok a legjobb macskaeledelek?

Ma már a legtöbb esetben nem magunk készítjük házi kedvenceink számára az eledelt, hanem előnyben részesítjük a boltban, készen kapható eledeleket. Ezek általában tartalmaznak minden olyan anyagot, amire a cicusnak szüksége lehet, gondoljuk, bár több teszt kimutatta, hogy nem mindig van ez így, sőt az sem biztos, hogy a legdrágább eledel a legjobb. Nézzük hát meg, mi a helyzet a macskaétkeztetés területén!

Hogyan etessünk?

A macskák húsevő (ragadozó) állatok, és mint ilyen, szüksége van a napi meghatározott mennyiségű fehérjére és szénhidrátra. Szereti, ha nem csak naponta egyszer adunk neki enni, hanem többször kap kisebb mennyiségeket, hiszen ehhez alkalmazkodott az évszázadok során. Emellett vitaminokra és ásványi anyagokra is szüksége van, valamint – ami talán természetes is – friss vízre. Fontos, hogy mindig tiszta tálban kapjon enni, és az étrendje legyen változatos, hiszen nem szeretik az egyhangú ételeket. A nyers disznóhúst kerüljük el, hiszen ezek a macskákra veszélyes kórokozókat tartalmaznak. Az olcsó macskaeledel is lehet jó, de nézzük meg mit veszünk. Ha nem szeretnénk magunk bíbelődni a macskának szánt étel elkészítésével, vehetünk konzerveket vagy száraz tápot, ezek is változatos ízekben készülnek és már az interneten is rendelhetők, például az allatwebshop.hu oldalon. Tudnunk kell azonban, hogy a konzervek és tápok beszerzése sokkal drágább, mint ha magunk készítjük az ételt, és nem mellesleg nagyon sok hulladékkal jár.

Milyen legyen az eledel?

Kutatások mutatták ki, hogy a macskák azokat az eledeleket részesítik előnyben, amelyek tápanyag-összetétele nagyban hasonlít a madarakéhoz és az egerekéhez. A kutatásból az is kiderült, hogy a macskák inkább saját maguk válogatták össze a tápanyagokat, minthogy az előre összeállítottat választották volna.

Számos kísérlet alátámasztotta azt is, és a macskatartók zöme is így vélekedik, hogy a házicicusok a változatos étrendet részesítik előnyben, sőt előszeretettel fogyasztanak a gazdik ételeiből – már ha hagyják nekik; valamint kedvelik a különféle zöldségeket is, csakúgy, mint a belsőségeket. Bátran kínáljuk meg őket főtt rizzsel, főtt répával, spenóttal vagy főtt tojással.

A macskák kiegyensúlyozott táplálkozásához nagyon fontos az egyes összetevők arányainak betartása. A macskák egyik vezető haláloka a vesebetegség, amely a túl sok bevitt foszfornak tulajdonítható. Foszforra és kalciumra az erős csontok érdekében márpedig szükség van, csak nem mindegy, melyik állateledel mennyit tartalmaz. A túl sok kalcium például meggátolja más fontos anyagok felszívódását, a sok foszfor pedig a vesékre lehet káros.

Éppen emiatt az állateledelekre is vonatkoznak bizonyos hatósági előírások, ugyanis előfordult olyan eset is, hogy a címkén fel volt tüntetve, hogy milyen húsokat tartalmaz az eledel, amikor azonban vizsgálatnak vetették alá, kiderült, hogy az adott húst nyomokban sem tartalmazza. Legyünk tehát óvatosak a macskaeledel kiválasztásánál, és nézzünk utána, hogy az egyes macskaeledel-teszteken hogyan szerepeltek az egyes gyártók termékei.


HOZZÁSZÓLÁSOK»Cikk bejelentéseÍrjon Ön is,írj te is magazinunkba!