NEKÜNKSZÓL VÁROSOK


BUDAPEST    DEBRECEN    KECSKEMÉT    PÉCS    SOPRON    SZEGED    SZOLNOK

Boris Vian – Tajtékos napok

Horváth Tímea (Camino)


Szerelemmel szeretni. Miközben szemeink a felnövés fájdalmát sírják. Szürreális képek egymásutánja. Képtelenség. A valóság húsából fordul ki, miközben oly valósszerű képek rajzolják fel önmagukat. Furcsa. Egy furcsa kultuszkönyv. Korosztályunk kötelező olvasmánya.

Boris Vian Tajtékos napok című művében Duke Ellington, Chloé című száma andalít el bennünket. Chloé, a törékeny, gyönyörű nő. Szőke haja együtt libben a dallammal, amelyben éppen úgy elnyúlik valami keserű melódia, mintahogyan fanyar humorra lassúznak a hangjegyek.

Raymond Queneau szavaival élve ezen regény a XX. század legmeghatóbb szerelmes regénye. Ám nem a megszokott kontextusban köszön vissza, a már annyiszor felskiccelt szerelmesek drámája. Egy szokatlan, groteszk világba keveredünk, mely megannyi szinten új értelmezést ad a leírtaknak. Többet, mint amennyit egy-egy regénytől várnánk. Vagy melyre felkészülnénk.

Vian az emberi gyarlóságot és esendőséget a végletekig torzítja. Oly groteszk cselekményekre készteti szereplőit, melynek kópiái a mindennapi életben bármelyikünk fejében lezajlhatnak. Túlzóan. Képtelenül.

Jellemhibáink torz tükörből merednek ránk a sorok mögül, mely életeket taszít végzetükbe.

A boldogságnak és keserűségnek olyan sokszor használt képei, hasonlatai a Tajtékos napokban kiszöknek a valóságukba, s szereplői, mikor szerelmesek valóban rózsaszín ködben tesznek egy sétát a parkban, míg mikor a színdarabban betegség hatalmasodik el, a falak tényleges rothadásba és zsugorodásba kezdenek, éppen úgy, mint ahogyan az emberi test omlik darabjaira, s sorvad el lassan.

Boris Vian regényében minden megelevenedik. Minden elképzelhető. Az egerek ápolják a ház asszonyát és urát. A házban koktélzongora csendül fel. A Loveless Love című számot utána megihatjuk. Magunkévá tehetjük a dallamok ízét. Az emberi képzelet sem szabhat keretet, melynek határai szűkölőben vannak manapság.

Colin és Chloé szerelmes története. Ahogyan gyerekből felnőtté lesznek s egy új, ijesztő világban ébrednek. Ahogy egymásra találnak, kiforr köztük a szerelem. Közös életük egymásba olvad. Együtt lépdelnek a felnőtt létben, melynek folyamán az élet sem kíméli őket.

„Szeretném szeretni szerelemmel”. Colin egyetlen vágya. S az utolsó betűig mindent feláldoz érte.


HOZZÁSZÓLÁSOK»Cikk bejelentéseÍrjon Ön is,írj te is magazinunkba!