NEKÜNKSZÓL VÁROSOK


BUDAPEST    DEBRECEN    KECSKEMÉT    PÉCS    SOPRON    SZEGED    SZOLNOK

David Beckham – Élete és pályafutása

Ihracska Hajnalka


 
 
 

David Robert Joseph Beckham, (London, 1975. május 2. –) angol profi válogatott labdarúgó, a francia Paris Saint-Germain FC játékosa, posztját tekintve középpályás. Az OBE kitüntetés birtokosa. Pelé FIFA 100-ának, és 2004-ben a Time magazin Time 100-ának tagja.

Észak-Londonban, Leytonstone-ban született a Whipps Cross kórházban, Angliában. Apja Alan “Ted” Beckham konyhai alkalmazott és nem utolsó sorban Manchester United-rajongó. Anyja Sandra Georgina West, foglalkozása szerint fodrász. Anyai nagyapja zsidó származású, ő félzsidónak tartja magát.


Beckham gyerekkorában sokat focizott a chingfordi Ridgeway Parkban. A Chase Lane Általános Iskolába és a Chingfordi Alapítványi Iskolába járt. Életrajzi könyvében említést tesz arról, hogy gyerekkorában rendszeresen templomba járt a szüleivel és két testvérével, a húgával, Joanne-nal és nővérével, Lynne-nel. Szülei fanatikus Manchester United szurkolók voltak és gyakran elutaztak Manchesterbe, hogy láthassák hazai pályán, az Old Traffordon játszani a Unitedet. A kis David örökölte szülei Manchester United iránti rajongását és a futball iránti szenvedélyét. Imádott focizni, ezért beíratkozott Bobby Charlton egyik manchesteri futballiskolájába, sőt később egy tehetségkutató versenyen elért eredménye miatt részt vehetett az FC Barcelona egyik edzésén is. Gyerekként először az apja által edzett, helyi fiatalokból álló csapatban a Ridgeway Roversben játszott. Elég közelről szemlélhette a Manchester United 1986-os West Ham United elleni mérkőzését, mivel a Manchester United kabalája volt. A fiatal Beckham próbajátékon vett részt többek között a helyi klubnál, a Leyton Orientnél, valamint Norwich Citynél és tagja volt a Tottenham Hotspur akadémiájának is, sőt az akadémia csapatának színeiben pályára is lépett. Ez volt az első komolyabb csapata. A két éves, Brimsdon Rovers utánpótlás csapatánál eltöltött időszaka alatt, 1990-ben az év U15-ös játékosának választották. Többek között a Bradenton Preparation Academy tagja is volt, ám végül 14 évesen a Manchester United utánpótláscsapatába került. Tehetségét felismervén, 16 éves korában 1991. július 8-án megkötötte előszerződését a Manchester United-el. Elsőízben már 1992-ben pályára léphetett a United felnőtt csapatában, csereként a Brighton & Hove Albion elleni Ligakupa mérkőzésen. A Manchester United inkább a Barcelonának szerette volna eladni Beckhamet, de ő mégis a Real Madridhoz írt alá. Négy éves szerződést kötött, és 2003. július 1-jén 35 millió euró fejében a Real Madrid játékosa lett. 2007. január 11-én vált biztossá, hogy Beckham elhagyja a Real Madridot és csatlakozik a Major League Soccerben szereplő Los Angeles Galaxyhoz.

Beckham lett az első angol válogatott játékos akit kétszer is piros lappal leküldtek a pályáról, valamint az angol válogatott első csapatkapitánya akit kiállítottak. Beckham leghírhedtebb kiállítása az 1998-as labdarúgó-világbajnokságon történt, Argentína ellen. Miután Diego Simeone szabálytalankodott vele szemben, Beckham visszarúgott és az argentin látványosan elesett. Anglia a tizenegyes párbaj során búcsúzott a tornától.
Négy évig volt a Real Madrid tagja, ez alatt 41 sárga és 4 piros lapot kapott.
A válogatottban viszont számos alkalommal segített visszafogni Wayne Rooney-t, ezzel megmentve őt több sárga laptól és kiállítástól.

David Beckham a legismertebb angol játékos, kis túlzással a legismertebb és legelismertebb európai sztárlabdarúgó és médiasztár. Századik válogatottságát az angol nemzeti színekben a franciák ellen ünnepelte 2008 márciusában. A FIFA által rendezett világ legjobb labdarúgója szavazáson kétszer is dobogós helyen végzett. 2004-ben a világ legjobban fizetett labdarúgója. A Google keresőjében az ő nevére kerestek rá a legtöbbször sport témakörben 2003-ban és 2004-ben egyaránt. A válogatott kapitánya volt 2000. november 15-étől 2006. július 2-áig.[3] 58 mérkőzésen szerepelt a válogatottban, mint csapatkapitány. A Manchester United csapatkapitányi karszalagját először (ideiglenesen) 2000. október 21-én húzhatta magára egy Leeds United elleni angol bajnokin. A Manchester United “hivatalos” csapatkapitánya Roy Keane volt és Beckham a helyére csereként érkezett sérülése után. Beállása után szabadrúgásból gólt is szerzett, a mérkőzést 3-0-ra a United nyerte.

Magánélete:

1997 derekán kezdett randizni Victoria Adams-szel, a Spice Girls akkori nagy sikerű lányformáció egyik oszlopos tagjával, miután “Posh Spice” a helyszínen tekintette meg a Manchester United egyik mérkőzését. Kapcsolatuk a kezdetektől fogva hatalmas média érdeklődés mellett tartott. A média “Posh és Becks”-nek nevezte a párt. Beckham Victoria kezét 1998. január 24-én kérte meg egy angliai étteremben, Cheshuntban.
A Luttrellstown kastélyban, Írországban esküdtek meg 1999. július 4-én, és a feleség felvette Beckham nevét, és ezentúl Victoria Beckham lett. Az esküvőn Beckham akkori csapattársa, Gary Neville volt a tanúja, a négy hónapos kis Brooklyn pedig a gyűrűhordozó. A média jelenléte nélkül zajlott az esküvő, mivel az Beckham-családnak külön megállapodása volt az OK! Magazinnal, de az újságok ennek ellenére lehoztak képeket róluk, miközben arany trónokon ülnek. 437 alkalmazott dolgozott az esküvői utáni fogadáson, mely körülbelül 500 000 font sterlingbe került.
1999-ben a Beckham-család 7.5 millió font sterling értékben megvette az azóta már csak Beckhingam palotának nevezett házát London közelében. David-nek és Victoriának három fiúgyermeke és egy lánygyermeke született: Brooklyn Joseph Beckham (1999. március 4.), Romeo James Beckham (2002. szeptember 1.), Cruz David Beckham (2005. február 20.) és Harper Seven Beckham (2011. július 10.).


HOZZÁSZÓLÁSOK»Cikk bejelentéseÍrjon Ön is,írj te is magazinunkba!