NEKÜNKSZÓL VÁROSOK


BUDAPEST    DEBRECEN    KECSKEMÉT    PÉCS    SOPRON    SZEGED    SZOLNOK

Diós bejgli, ahogy nagymamáink készítik

Ihracska Hajnalka


A karácsony elengedhetetlen kelléke a mézeskalács mellett a nagymamánk diós bejglije. A nagy sürgésforgás után az esti pihenés a fa mellett forralt bort iszogatva és bejglit eszegetve kellemes felüdülés. Erre várunk egész évben. Együtt az egész család szeretetben.

Ma egy finom házi diós bejgli recepttel készültem.

Hozzávalók:

Tésztához:                                                                                        Töltelékhez:

260 h búzaliszt                                                                                 270 g darált dió

78 g vaj                                                                                            110 g kristálycukor

52 g sertészsír                                                                                 40 g akácméz

26 g porcukor                                                                                   6 g fahéj

1 csipet só                                                                                       81 ml tej

4 g élesztő                                                                                       1db citrom reszelt héja

2 db tojássárgája                                                                              1 db narancs reszelt héja

52 ml tej                                                                                          szerecsendió és mazsola

Elkészítés:

A tálba mérjük ki a lisztet, a vajat, a zsírt, a porcukrot és a sót. Ebbe a tálba morzsoljuk össze az összetevőket. A másik tálba mérjük ki az élesztőt, a tejet és a tojássárgákat, majd simára keverjük. A lisztes keveréket keverjük össze a tejes keverékkel és gyúrjuk simára a tésztát. ha simára gyúrtuk a tésztát elosszuk 250 g-os darabokra. Gömbölyűre formáljuk, majd fóliával letakarjuk és egy órára a hűtőbe tesszük pihenni.

Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. Egy tálba kimérjük a diót, fahéjat, a citromhéjat és a narancshéjat. Ezeket elkeverjük. Egy lábasban tejet forralunk cukorral, mézzel, majd ezzel leforrázzuk a diós keveréket. Fakanállal egyneművé keverjük.  Fóliával letakarjuk és hűtőbe tesszük.

A tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, de fontos, hogy a tésztalap egyforma vastagságú legyen. Ezután a tölteléket is 250 g-os darabokra osztjuk. Fóliába tesszük a tölteléket és nyújtófával a tészta nagyságúra nyújtjuk. az egyik oldaláról levesszük a fóliát és borítsuk rá a tésztára. Tekerjük fel és tojásfehérjével kenjük meg a tekercseket, és villával egy kicsit szurkáljuk meg a tetejét. 200 fokos sütőben süssük aranybarnára. Ha kihűlt, könnyen szeletelhető lesz.

Jó étvágyat!






HOZZÁSZÓLÁSOK»



Cikk bejelentése



Írjon Ön is,írj te is magazinunkba!