A karácsony elengedhetetlen kelléke a mézeskalács mellett a nagymamánk diós bejglije. A nagy sürgésforgás után az esti pihenés a fa mellett forralt bort iszogatva és bejglit eszegetve kellemes felüdülés. Erre várunk egész évben. Együtt az egész család szeretetben.
Ma egy finom házi diós bejgli recepttel készültem.
Hozzávalók:
Tésztához: Töltelékhez:
260 h búzaliszt 270 g darált dió
78 g vaj 110 g kristálycukor
52 g sertészsír 40 g akácméz
26 g porcukor 6 g fahéj
1 csipet só 81 ml tej
4 g élesztő 1db citrom reszelt héja
2 db tojássárgája 1 db narancs reszelt héja
52 ml tej szerecsendió és mazsola
Elkészítés:
A tálba mérjük ki a lisztet, a vajat, a zsírt, a porcukrot és a sót. Ebbe a tálba morzsoljuk össze az összetevőket. A másik tálba mérjük ki az élesztőt, a tejet és a tojássárgákat, majd simára keverjük. A lisztes keveréket keverjük össze a tejes keverékkel és gyúrjuk simára a tésztát. ha simára gyúrtuk a tésztát elosszuk 250 g-os darabokra. Gömbölyűre formáljuk, majd fóliával letakarjuk és egy órára a hűtőbe tesszük pihenni.
Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. Egy tálba kimérjük a diót, fahéjat, a citromhéjat és a narancshéjat. Ezeket elkeverjük. Egy lábasban tejet forralunk cukorral, mézzel, majd ezzel leforrázzuk a diós keveréket. Fakanállal egyneművé keverjük. Fóliával letakarjuk és hűtőbe tesszük.
A tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, de fontos, hogy a tésztalap egyforma vastagságú legyen. Ezután a tölteléket is 250 g-os darabokra osztjuk. Fóliába tesszük a tölteléket és nyújtófával a tészta nagyságúra nyújtjuk. az egyik oldaláról levesszük a fóliát és borítsuk rá a tésztára. Tekerjük fel és tojásfehérjével kenjük meg a tekercseket, és villával egy kicsit szurkáljuk meg a tetejét. 200 fokos sütőben süssük aranybarnára. Ha kihűlt, könnyen szeletelhető lesz.
Jó étvágyat!
HOZZÁSZÓLÁSOK»