NEKÜNKSZÓL VÁROSOK


BUDAPEST    DEBRECEN    KECSKEMÉT    PÉCS    SOPRON    SZEGED    SZOLNOK

Duplázott a 44. elnök

Martina Mortimer


 
 
 

Ő sem különb, mint más országok más elnökei. S, valahogy mégis különbözik sokaktól, hiszen újra nyert, vagyis duplázott, s ezennel ifjabb Barack Hussein Obama. Ő most a 44. az elnökök sorában. S, vajon őt is kőbe vésik majd, vagy esetleg felkerül egy fizetőeszközre? Ezt még korai lenne megjósolni. Innen, Magyarországról nézve annyi biztos, hogy nem folytat olyan tevékenységet, amely pánikra vagy konfliktusokra adna okot. Jó érzékkel irányítja népét, nem keveredik botrányokba, viszont több kísérlet volt már, hogy valamit rábizonyítsanak. Olyat, amely miatt le kellene mondania.

Bevallom, nem értek az amerikai belpolitikához – meghagyom másnak, hogy beszéljen róla. Csupán az emlékeimet tudom felidézni, például azt az időszakot, amikor először lett Obama elnök.

San Francisco-ban ilyen nyugis az élet

Kedves Barátnőm amerikai állampolgár. Ő ugye ott nézi, hallgatja a híreket, emberekkel beszélget. Obama 2009. januári hivatalba lépése előtt kérdeztem tőle, hogy mit tapasztal, mit hall kint? Ha egy szóval szeretném visszaadni azt, amit mondott, ez lenne az: döbbenet. Akkor arról szóltak kint a hírek, hogy vajon felkészült-e az Amerikai Egyesült Államok egy színes bőrű elnökre? Hogy vajon maguk, a színes bőrű közösségek is el tudják-e majd fogadni? Aztán „jött” itt minden, hogy majd merényletre készülnek ellene, puccsra… És mégsem lett belőle semmi – szerencsére! Talán így lett a legjobb, hogy adtak neki egy esélyt –a bizonyításra. Szerintem jól vizsgázott, bár mondom, nem értek az USA belpolitikájához.

2011 szeptemberében volt szerencsém Észak-Amerikában tartózkodni. Akkor, több adón is hallottam, hogy „valamire készülnek”, s ennek „hozománya” volt, hogy például a kanadai légierő néha a nap szinte 24 órájában a légtérzárat gyakorolta. Bejelentették, hogy ha baj lesz az USA-ban, akkor Kanadából se ki, se be nem lehet menni, jönni. Viszont biztosították arról a kanadai népet, hogy megvédi őket a hadsereg. A határon átkelve is jól látszott: a megszokottnál sokkal többi fegyveres katona, őr és egyéb rendvédelmi dolgozó teljesít szolgálatot a „border”-nél  és ellenőriz. Szerencsére ekkor sem történt semmi, hiába akartak botrányt többen is – állítólag. Aztán az indulatok végképp elcsitultak és szerintem feltette a „pontot az i”-re az a nagy bejelentés, amelyben Barack Obama kijelentette, hogy mindenkinek joga van a munkához, és azon lesznek, hogy munkahelyeket teremtsenek Amerika-szerte.  Megreformálták a segélyezés rendszerét és kijelentették, hogy mindent megtesznek azért, hogy dolgozzon, aki akar. Többek szerint ennek köszönhette most győzelmét.

Hát, nagyjából én ezt tudom elmondani erről az elnökválasztásról.  Még talán az államok nagy részét fel tudnám sorolni… Ennyi ismeret nekem bőven elég, s mellette a tapasztalat, hogy beletekintést nyertem az amerikai életbe, s megállapíthattam azt is, hogy ami nálunk a gyorsétteremben „nagy”-nak számít, az náluk néha még csak „közepesnek” sem felel meg…

Elnökök jönnek, elnökök mennek. Viszont Marilyn Monroe örök! Nem is csoda, hogy szinte minden államban van szobra.


HOZZÁSZÓLÁSOK»Cikk bejelentéseÍrjon Ön is,írj te is magazinunkba!