NEKÜNKSZÓL VÁROSOK


BUDAPEST    DEBRECEN    KECSKEMÉT    PÉCS    SOPRON    SZEGED    SZOLNOK

Egy szív szavai

Medve Monika


 
 
 
A felelősség, mint fogalom, beépül-e igazán mélyen önmagunkba? Képesek vagyunk e kibújni a gyermeki életünkből, vagy örökké be akarunk valaki vagy valami mögé lépni? Képesek vagyunk-e felvállalni tetteink következményeit. Tetteink megtételekor, tisztában voltunk- e felelősségünk teljes tudatával.

Bármit teszünk, senkit nem vonhatunk felelősségre. Csak önmagunkat. Hiszen jelen voltunk abban a pillanatban, amikor az események megtörténtek. Kihozzuk-e magunkból a maximumot. Felelősséget tudunk-e vállalni az általunk meghozott döntésekben. Vállalva természetesen a következményeket.
…ott belül mélyen tényleg igazán ezt akartuk, vagy valami társadalmilag ránk erőltetett, berögzült mondat hozta meg döntéseinket. Szívből tesszük-e meg a döntéshozatalt, vagy logikus magyarázatot mondogatunk magunknak, hogy ez volt a leghelyesebb, amit tehettünk…

Ott akkor, mikor dönteni kell, nincs idő felépíteni önmagunkban az érveléseket. Abban a pillanatban, hogy egy hirtelen ránk zúduló esemény megtörténik, kellőképp jelen vagyunk? Ezekben a pillanatokban ismerhetjük meg, milyenek is vagyunk valójában.

Az érvekkel megmagyarázó történéseket csak a logikus elmének tudjuk megmagyarázni. Nem nyugszik meg a szívünk. Amikor a szívünkre hallgatunk, önmagunk természetes lényeként cselekszünk. Nem harcolunk, nem akarunk győzni, csak a szívünk által cselekszünk. Nincs két egyforma szív. Nincs két egyforma megoldás. Minden feladathoz más a megoldó kulcs. Ez a megoldás a szívben rejlik. Van egy központi mag, amihez mindig hozzáférünk. Nem kell hozzá könyv, sem jegyzet, amit valahonnan hallottunk, vagy olvashattunk. A szívünk mélyén még lapuló igazi énünk, mely türelmesen várja, hogy mikor hallod meg hívó szavát. …melyben azt sugallja, úgy cselekedj, ahogy Te örömödet leled benne.

Ezzel a bizalommal, amikor önmagunkhoz fordulunk, önmagunk igazi valódiságát ismerhetjük meg.

Bízva önmagunkban, hogy minden problémához van egy megoldó kulcs, mely nem tőlünk kívül keresendő, hanem önmagunkban. Igazi énünket ismerhetjük meg. Nem tudunk, úgy cselekedni, mint mások. Nem tudjuk egyformán megoldani a feladatokat. Te is egy másik szellemi tudással és lelki beállítottsággal vagy felruházva és a másik is. Amely feladathoz a megoldás kézen fekvő volt, nem biztos, hogy a következő alkalommal már helytálló lesz. Keresni kell megint egy másikat… megint kívül kezdünk keresgélni.

Mi lenne, ha másképp cselekednénk. A félelem, ami sokszor befolyásolja döntéseinket, meggátolnak abban, hogy azt tegyük, amire igazán vágyunk. Amikor tűz közelébe ér a kezed elhúzod, mert ösztönszerűen ezt kell tenned…magadnak okozol kárt, ha nem teszed. Ez természetes, hogy vigyázol testi épségedre. De azok a félelmek, amiket az évek folyamán összeszedtünk, bátortalanságainkból, szükség van még rá? Nem hiszem. Ezek a félelmek, gyártott félelmek. Bizalmatlanság önmagunkhoz.

Képesek vagyunk bármit elérni bármilyen helyzetben! A bizalom, mely megalapozza életünk minden területét, gyors fejlődés indul el… önmagunkon belül. Mely utána tükröződik számunkra a külvilágban is. És amit a külvilágban tapasztalunk, belső világunk kivetülése.

Azt mondom, ha sértve érezzük magunkat, és persze minden érvelésünk meg is van hozzá, még társakat is találunk magunk mellé, akik meggyőznek igazunkról… egy kis ideig megnyugtató lehet. De nem oldódott meg az igazi probléma! Nem oldódott meg, mélyen érzed, hogy nem ez a legjobb megoldás. Akkor mi is lehet az? Ha hallgatsz saját magadra. Ha figyeled apró rezdüléseidet, hamar felismerheted, hogy a szív szava folyamatosan hallattatja hangját. Neked kell nyitottnak lenni rá.

Demjén Tímea festőművész

Ha önmagadra hallgatsz, nem jelenti azt, hogy nem fogadod meg mások tanácsait, hanem te tudod, mi van benned, te ismered az igazi vágyaidat, gondolataidat. Hogy mire van szükséged. És nem más mondja meg, hogyan válj jobb emberré. Hanem te már hiszed és tudod, hogy önmagad megvalósulása, a te életedet is jobbá teszi. Hisz’ nem álarcokat húzol magadra, hogy másoknak megfelelj, hanem önmagad elfogadásával, rezdüléseid megfigyelésével, megismerve ezek által önmagad igazi megmozdulásait…ismerheted meg valódiságod. A valódiság, azt mutatja meg előtted, hogy milyen képességekkel és határtalan értékekkel vagy felruházva. Melyeket eddig te magad sem vettél észre!

Ezeket a “ruhadarabokat”, te magad választod. Bármikor leveheted, és bármikor felvehetsz egy újat. Te válogatsz, és amelyben jól érzed magad, már meg sem kérdőjelezed, hogy tiéd lehet-e, mert egyszerűen részeddé vált abban a pillanatban, melyben elhatároztad, hogy magadra öltöd.

Tehát, ha azt mondod, nem ismered önmagad, valószínű így is van. Ha azokat figyeled, hogyan látnak téged mások, félre formálod önmagad. Ha azt figyeled, milyen érzések kerülnek előtérben, ahogyan teszed a dolgaid, ahogyan beszélsz és egyszerűen csak éled az életed…akkor ismered meg magad belső világát. Teljességgel és felelősséggel figyeled, mi zajlik le benned. Belülre figyelsz, mert ez által olyan ismeretségre teszel szert, mely mutatja igazán milyen egyéniség vagy. Ehhez, a belső világod mutatja az utat.
A szem, ha mozdulatlanul egy pontot figyel, befelé fordul. Figyeld csak meg. Mikor a távolba merengsz, elkezdődik egy gondolatmenet, egy másik létállapotba kerülsz. Megnyugszol, kellemes érzéssel tölt el. Elfelejted a nevedet, nem gondolkozol, milyen nemű vagy. Egyszerűen csak létezel. És ha ezt egy probléma megoldásának keresése közben teszed, valószínű, hogy a megoldás megtalálása fog felébreszteni merengő tudatállapotodból.
A belső világod megismerésével, megismerheted a valódi külvilágot. Az, hogy másokhoz hasonlítjuk magunkat, tükrözi, hogy nem önmagunkkal foglalkozunk. Mert ha azt figyelnénk, hogy van egy saját ritmusunk, ami csak a miénk, akkor önmagunk fejlődését figyelhetjük meg. A saját értékeinket másokhoz viszonyítani, még mindig azt jelzi, csak a külvilággal foglalkozunk.

Amikor önmagunkat, önmagunkhoz hasonlítjuk, láthatjuk saját értékeinket. Láthatjuk, milyen ütemben haladunk. Mennyi mindent tettünk már meg önmagunk testi-lelki-szellemi jóllétéért.

Cselekedeteink határtalanok. Nem fogysz ki az ötletekből, mindig friss gondolataid támadnak, feltöltenek, és cselekvésre késztetnek. A friss, felüdít. Megújít, új oldaladról ismerheted meg képességeidet. Ezek a képességek a cselekedeteid által mutatják meg fényes oldalukat.
A legrövidebb út önmagadhoz…amikor a szívedben felbukkanó, téged kellemesen érintő jelzéseket, figyelembe veszed!…és cselekedsz, ahogy a szíved diktálja!


HOZZÁSZÓLÁSOK»Cikk bejelentéseÍrjon Ön is,írj te is magazinunkba!