NEKÜNKSZÓL VÁROSOK


BUDAPEST    DEBRECEN    KECSKEMÉT    PÉCS    SOPRON    SZEGED    SZOLNOK

Frank

Szabó Milán


Frank

 

Frank

’How to describe Frank?’ hangzik el a filmben is sokszor, és most én is hasonló dilemma előtt állok. A Frank egy jelenség. Egy jelenség, ami biztos, hogy nem lopja be magát mindenki szívébe. Nem egy feltétel nélkül szerethető film, viszont mindenképpen zseniális. Lássuk miért!

 

Történet:

 

A Soronprfbs (igen, fejből, köszönöm a tapsot) nevű zenekar billentyűse váratlan önpusztításba kezd abban a tóban ami mellett épp egyik főhősünk, Jon sétál el ihletet hajhászva. Ezt a kis mélybúvárkodást a banda természetesen (?) végignézi, és mit ad Isten, Jon épp egy billentyűs, a Soronprfbs pedig épp az Ő városában lép fel.

Így kezdődik meg közös karrierjük, ami idővel még ennél is morbidabb lesz. A film hátralévő részében jórészt az új albumjuk felvételén dolgoznak egy házban az erdő mélyén. Ami nem hangozhat túl izgalomdúsan így első blikkre, de több dolog történik velük ott, ahol még a madár is csak akkor jár, amikor megunta a billentyűslétet.

Eközben a bandatagok közt várhatóan konfliktusok lépnek fel, és mindennek közepében ott van egy alak, aki soha nem akarja levenni magáról papírmasé maszkját. Ő Frank.

 

Szereplők:

 

Frank: Frankről nagyon nehéz beszélni, mivel spoilerek nélkül nagyon keveset tudunk meg róla. Egy mókás, közvetlen karakter, aki zenei téren született tehetség, és mindig a tökéletességre törekszik. Tudjátok, van az a mondás, hogy aki a virágot szereti, az rossz ember nem lehet. Nos, átírnám. Aki Franket szereti, az rossz ember nem lehet. És tényleg. Annyira egy szerethető karakter, hogy bár semmit sem tudsz róla, mégis imádod, és megbízol benne, és Te magad sem tudod pontosan hogy miért. Vonz a kisugárzása.

 

Jon: Na Jonban már sokkal több kifogásolnivalót találhat az ember. Bár leginkább az Ő tapasztalatain át látjuk az album készülését, mégsem kedveljük meg túlzottan, mert minden cselekedete mögött érezzük azt a bizonyos kényszeres megfelelnivágyást, amit mi is a mindennapi életben átélünk. Nekünk sem kellemes érzés, Jonnak sem az, és ez elég nyomasztóan hat a filmre.

 

A többi szereplőtől pedig leginkább egyfajta Jonra való reflektálást kapunk, amivel nincs semmi baj, hisz rájuk (Jonnal és Frankkel együtt) nem egyénenként, hanem csoportként kell tekinteni, teháát:

Soronprfbs: Bizony, a blog történelmében először egy banda ül a Szereplők székében. Nos, a Soronprfbs egy végletekig elvont és szétszedett együttes, amilyet keresve sem találnánk szerintem. Minden második döntésük megkérdőjelezhető és meglepő is egyben. Mindig tudnak újat és bohókásat mutatni, amivel adnak egyfajta feelinget a filmnek, mintha mi magunk is a banda tagja lennénk.

 

Zene:

 

Nem mindig említem meg a zenét a filmeknél, de ismét meg kell tennem, mivel ugye egy együttesről van szó, így leginkább az ő zenéiket hallhatjuk, amik fantasztikusak. Illenek a film amúgy is szociopata hangulatához, sőt, megdobják még egy-két fokkal. Semmi mást nem tudnék elképzelni hozzá, ÉS Michael Fassbendernek egész jó hangja van. Bizony. Többet nem merek mondani.

 

Személyes vélemény:

 

Bőven az egyik kedvenc filmemmé avanzsált, bár engem amúgy is könnyű megfogni az ilyesfajta művészfilmekkel. De a Frank valahogy különösen a szívem mélyére itta be magát. Nagyon kedves film a számomra, talán mert nem csak a szereplőknek, hanem a filmnek magának is érzései vannak. De olyan érzései, amilyeneket Steven Seagal arcán láthatunk egy érzelmesebb pillanatában.

Nem, természetesen egy nagyon mély film, ami után nehéz visszatérni a való életbe.

 

Összegzés, ajánlás:

 

Szummázva, aki megnézi a Franket, egy élettel teli történetet élvezhet végig néhány ponton kiemelkedő színészi játékkal, jó zenékkel és könnyekkel fűszerezve. Van benne néhány jól megtervezett poén, egy pár szívetmelengető pillanat… Hadd ne kelljen folytatnom, azt hiszem minden megvan ebben a filmben.

Ajánlanám ezt a filmet azon kedves olvasóim számára, akik rendelkeznek kellő nyitottsággal, szeretik a művészfilmeket, és nem vetik meg az érdekes reakciókat, esetleg a furcsa történetvezetést sem.

Valami elképesztő módon rétegfilm, szóval ne lepődjetek meg, ha Nektek, magatoknak sem tetszik, én sem hallottam róla nagyon sok jót a környezetemből. Összeszámoltam, két barátomnak is tetszett, ez már jelent valamit! :D

 

Sziasztok, és hallgassatok egy kis zenét! :)

 

 

 

A cikk megtalálható a FilmVilág blogon is.

 


HOZZÁSZÓLÁSOK»Cikk bejelentéseÍrjon Ön is,írj te is magazinunkba!