NEKÜNKSZÓL VÁROSOK


BUDAPEST    DEBRECEN    KECSKEMÉT    PÉCS    SOPRON    SZEGED    SZOLNOK

GAZDASÁG – MÉG 25 NAP VAN – JÓ E AZ ÁRFOLYAMRÖGZÍTÉS?

drhanga


A devizaalapú jelzáloghitel-adósok, valamint a devizaalapú lízingszerződéssel rendelkezők 2012. december végéig, azaz  még 25 napig kérhetik az árfolyamvédelmi rendszerbe való regisztrálásukat. 

Az árfolyamrögzítés 60 hónapig, de legfeljebb 2017. júliusig él, a hiteladós a 60 hónap alatt több százezer forintnyi kedvezményben részesül – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A minisztérium illetékesei szerint az árfolyamrögzítés célja, hogy az egyes devizák jelentős árfolyam-ingadozási hatását tompítsa, és ezzel a devizakölcsönnel rendelkezők helyzetét kiszámíthatóbbá tegye. Az árfolyamrögzítést  60 hónapon át, de legfeljebb 2017. június 30-ig biztosítja a törvény . Az egyes devizák árfolyam-ingadozása nem lesz hatással a jelentősen csökkentett havi törlesztő részletekre, így a devizakölcsönnel rendelkezők pénzügyi helyzete kiszámíthatóbbá válik.

Legfeljebb 60 hónapon keresztül a kedvezményt igénybe vevő adós svájci frank hitele törlesztő árfolyamát 180 forinton, az euróét 250 forinton, a jenét 2,5 forinton rögzítik, az árfolyamgát feletti rész pedig gyűjtőszámlára kerül, ám a havi törlesztő részlet egy részét a hitelező és az állam átvállalja, így a hiteladós a 60 hónap alatt több százezer forintnyi kedvezményben részesül.

Az árfolyamrögzítés időszaka alatt a jelenlegi árfolyamszinteken számítotthoz képest a törlesztő részlet svájci frank esetén 30 százalékkal, japán jen esetén 20 százalékkal, euró alapú hitelek esetén pedig közel 10 százalékkal lesz alacsonyabbak. A Nemzetgazdasági Minisztérium felhívja a bajba jutott devizahiteleseket, hogy éljenek az árfolyamgát adta lehetőségekkel.

 Dr. Hanga Valéria


HOZZÁSZÓLÁSOK»Cikk bejelentéseÍrjon Ön is,írj te is magazinunkba!