NEKÜNKSZÓL VÁROSOK


BUDAPEST    DEBRECEN    KECSKEMÉT    PÉCS    SOPRON    SZEGED    SZOLNOK

Google: Munkatársakat felveszünk! – Gyakornokok

Szabó Milán


Gyakornokok


A Google téged is akar, be akar hálózni, és ebben a filmben mutatja be, hogy ez Neked mennyire jó. Oké, ez persze nyilván nem így van, de érzek mögötte egy kis propagandát.

Amúgy is nagyon sok dolgot feldob a Gyakornokok, szóval készüljetek fel, mert ami itt ma megtörténik az nem lesz mindennapi.
Nos, a történet úgy szól, hogy van két értékesítő férfi: Nick és Billy. Az internet világhódításával munkanélküliek és tanácstalanok lesznek. Majd elszegődnek a Google-höz, ahol meg kell birkózniuk a technológiával, a bunkó emberi jellemmel, és a szemétkedő főnökséggel. Egy gyakornoki állásra jelentkeztek (igen, nem viccelek), ahonnan elő tudnak lépni hivatalos dolgozókká. Ám az út nagyon viszontagságos, tele buktatókkal, és hogy mi lesz a vége? Hát, nem feltétlen lövöm el a poént, már amennyiben ez a végkifejlet az lesz.


 Első körben illőnek érzem leszögezni, hogy sehonnan se hallottam erről a filmről nem hogy jót, de szinte semmit. Pár helyről jött néhány apró vélemény, hogy Vince Vaughn, és Owen Wilson már kiöregedtek ebből a vígjátékosdiból, gyenge film lett meg társai. Ezzel ellenben szerintem egy ötletes, kreatív, nagyrészt tényleg szórakoztató film lett, ami így utólag még elgondolkodtató is.
Kicsit utánanéztem a forgatásnak, és kiderült, hogy a Google HQ. pont ilyen. Pár napot ott is forgattak, de a nagy részét egy általuk elkészített Google-ben. Amennyiben igazat adhatok a forrásaimnak bátran kijelentem, hogy ilyen a Google, és nálam elérte a célját ez a film, én ott akarok dolgozni. Az egész helyet egy nagy játszótérként állítja be, és ha minden igaz ez így is van.
Az egyik főszereplő, Dylan O’Brien (Stuart) adott egy interjút amiben közölte velünk, hogy a fentebb említett cégnél dolgozók egy másik világban élnek. Jó, gondolom akik oda bekerülnek, azok kapnak elég nagy fizetést ahhoz, hogy ne kelljen szomorkodniuk, de akkor is, milyen vagány lehet ott már csak gyakornoknak is lenni?

Na vissza a filmre:

Nagyon nehezen indul be, erre készüljetek fel, egy kicsit elnézőnek kell lenni, miközben nézed, de ha átvészeled az első fél órát, akkor kapsz egy laza, kis aranyos vígjátékot, amit ez a két karakter koprodukciója amúgy is garantál.
Van a filmben egy elég bugyuta szerelmi szál is, ami nincs egészen kidolgozva, nem is értem a létjogosultságát. Simán ki lehetett volna hagyni, de ez még a kisebbik baj. Ami rosszabbul esett, hogy hiányoztak azok a jó öreg pörgős, vagány dialógusok. Pedig itt aztán nagyon epikus párbeszédeket lehetett volna összerakni. Nem tették meg, amit én meg sajnálok.
Ugyanakkor maga a téma, pontosabban az, hogy az egyik kedvenc óriáscégemről csináljanak egy vígjátékot a kedvenc színészeim közül kettővel… Zseniális ötlet. Bár a sok negatív kritika miatt nem raktam magasra a lécet, a Gyakornokok simán megugrotta.
És hogy min gondolkodnál el, miután megnézted a filmet? Nos a generációk közötti kommunikáció mennyiségén ÉS minőségén. Mert erről szól ez az alkotás, nem pedig arról, hogy milyen király munkahely a Google. Vagy legalábbis erről kéne szólnia. Mivel itt két generáció méri össze az erejét, és végül, az egyik zárójelenetben kiütéssel győz a barátság és egyetértés.

Konklúzió?

Nézd meg a Gyakornokokat, mert akár a technológiát szereted, akár a jó filmeket, minden bizonnyal élvezni fogod!
Gondolkodj el azon, hogy:
- két teljesen különböző embertípus milyen könnyedén meg tudja érteni egymást;
- mi lesz a jövőddel.
Kommentelj, hogy tetszett-e az ajánló vagy sem, és hogy Neked mi a véleményed erről az egészről! Mert Neked is van hangod! Hát akkor hadd halljam!

Szóval, a multicég legyen Veletek!


HOZZÁSZÓLÁSOK»Cikk bejelentéseÍrjon Ön is,írj te is magazinunkba!