NEKÜNKSZÓL VÁROSOK


BUDAPEST    DEBRECEN    KECSKEMÉT    PÉCS    SOPRON    SZEGED    SZOLNOK

Gymkhana – Az új sportág

Ihracska Hajnalka


        Óriásrobbanással tört be a köztudatba az új autósport. Ha pontosan meg szeretnénk fogalmazni a gymkhana műfaját, akkor olyan autósport lenne, ami a driftet, a szlalomot és a gyorsulást fogja össze, akrobatikus mutatványokkal. Olyan japán technikai sport, ami 40 éves átgondolási múlttal rendelkezik. Ez a versenyt a hegyek között találták ki, szűk utakon, ahol nem csak a kanyarokat kell legyőzni, de a különbőzi természeti tényezőket is. Egy profi versenyzőnek 3 fontos dologra van szüksége: kimagasló állóképességre, jó memóriára a pálya megjegyzéséhez és páratlan vezetési tudásra. A gymkhana szó pontos jelentése sportünnepély. Hindi szóból származik, olyan sportot ír le, ahol a versenyzők képességei, ügyessége számít, ha akadályokat kell legyőzni.


        Gyakran nevezik a gymkhanát „autós rodeónak” és gyakran hasonlítják össze a szlalom versennyel. De ami az igazság, hogy óriási különbség van köztük. Amíg a szlalomnál az idő számít, a gymkhanánál a kontroll a mérvadó. Az akadályokat a bóják, az gumioszlopok és a hordók jelentik, habár egyben ezek a navigációs pontok is. Rendkívüli pontosságot és memóriát követel egy-egy verseny. Az akadályok között 180-fokos és 360-fokos kanyarokat, nyolcasokat, boxokat találunk, valamint szlalomot is. A pilóta feladata, hogy a lehető legrövidebb idő alatt és a legkevesebb hibával teljesítse a pályát. Az akadályok érintése időbüntetéssel jár.

2009. Április 11-13-a között megrendezésre került tuning show-n mutatkozott be nálunk Derek ’Buttsy’ Butler. A fiatal írországi drift és gymkhana pilóta őrült mutatványaival lenyűgözte a magyar közönségét. Buttsy idén már 9 éve kezdte a pályafutását. 2005-2007-ig a Prodrift sorozat egyik alapító tagja volt. Később visszatért a versenyzéshez, ami további óriás sikereket hozott neki. Európa számos rendezvényét fényjelezi már a Buttsy féle piruettek.

        Saját élménnyel is rendelkezem. Családi programként 2010-ben ellátogattunk a tököli reptérre, ahol az országos bajnokságot tartották. Itt szereztek egy taxi belépőt. Előtte sosem gondoltam bele, hogy milyen lehet 120 km/órás sebességgel belemenni egy 180-fokos hajtűkanyarba. Elképesztő. Aki szereti az extrém sportokat annak felejthetetlen élményt nyújt.

      Említésre méltó Ken Block is, aki a nemzetközi gymkhana képviselője.  Őrületes videóval találkozunk nap mint nap az interneten.


HOZZÁSZÓLÁSOK»Cikk bejelentéseÍrjon Ön is,írj te is magazinunkba!