NEKÜNKSZÓL VÁROSOK


BUDAPEST    DEBRECEN    KECSKEMÉT    PÉCS    SOPRON    SZEGED    SZOLNOK

Halloween vs Mindenszentek

Szabó Milán


Halloween vs Mindenszentek

“Jajj, Istenem, mire jó ez a Halloween, csak egy újabb amerikai divatünnep ami átlopta magát Magyarországra…”
“Mindenszentekkor a halottakat kell gyászolni, nem pedig ijesztő jelmezekben rohangálni fel-alá!”

 Na igen, ezek az általános reakciók arra a kérdésre, hogy “Ha már rossz, akkor miért?”
Ezzel csak az a problémám, hogy teljes mértékben kikészülök tőlük. De ha már itt tartunk, akkor vegyük át pontról pontra.
 Először is: A Halloween NEM amerikai divatünnep, hanem egy kelta hagyományokból kialakult boszorkányok, szellemek, kísértetek és társaik ünneplése. Persze nem abban a formában, ahogy ma ismerjük, hanem ténylegesen a kelták komolyan magasztalták ezeket a természetfeletti létformákat, és számukra ez volt a “Halloween”. Az viszont, hogy az angolszász országokban maradt fent a leginkább, sőt Észak-Amerikában különösen kedvelik, az egy más kérdés. Emiatt nem kell általánosítani.
 Másodszor is: Mindenszentekkor persze, hogy a halottakat kell gyászolni, de november elsején! Szerintem mindenki nagyon boldogan meg lehetne egymás mellett, ha elfogadnák az emberek, hogy október harmincegyedike egy kulturált mederben folyó, de mostanra elüzletesedett ünnep, amikor igenis megengedett megnézni egy-két horrorfilmet a pároddal, tököt faragni, és egy kicsit átszellemesíteni (Szóvicc!!!) magunkat. Aztán miután elsején, reggel felkelünk átérezzük a fájdalmat, gondolunk a rokonainkra, este kimegyünk a temetőbe mécsest gyújtani (vagy otthon tesszük meg ugyanezt) és le van tudva ez a nagy háborúzás. Lehet szeretni mindkettő ünnepet, csak akarni kell.

 Persze egy ponton ez is emberség kérdése, mert ha képesek vagyunk elfogadni, hogy az egyik ünnep másnak többet jelent, akkor már egy lépést előre tettünk. Mégpedig a tolerancia felé, ami a mai világból sajnos, egyre jobban hiányzik. Lassan Mindenszentekkor már az együttérzést is gyászolom, ennyire rossz a helyzet. És félreértés ne essék, nem akarom egyiket sem rossz színben feltüntetni, én inkább azon vagyok, hogy valahogy egy szintre hozzam a kettőt. És akkor még nem beszéltem a Halottak Napjáról (nov. 2.) de azt már tényleg nem szívesen vonnám bele. Van így is elég probléma ezzel az ünneprendszerrel. Nem hiányzik, hogy még én is tovább csavarjam…

Személy szerint én imádom a Halloween-t, és leginkább Jack-o-Lantern legendája miatt. Emiatt az ember miatt léteznek ugyanis a töklámpások, amiket világéletemben imádtam kifaragni. Az egész Halloween-dolog a hangulatával, az ütős bulilehetőségeivel, és a fergeteges dekorációival hamar belopta magát a szívembe. Meg ugye a büntetlen horrorfilm nézés töménytelen mennyiségben…
Na azért finoman ám az amcsizással, másnap én is ott vagyok a temetőben! :)

Konklúzió:

Tessék szépen megbékélni mind a Halloween-nal, mind a Mindenszentekkel, még ha nem is szeretitek mindkettőt, azért huszonnégy órát ki lehet bírni.

Kellemes ünnepeket kívánok ezzel a cikkemmel a Nekünkszól Magazin összes olvasójának!


HOZZÁSZÓLÁSOK»Cikk bejelentéseÍrjon Ön is,írj te is magazinunkba!