NEKÜNKSZÓL VÁROSOK


BUDAPEST    DEBRECEN    KECSKEMÉT    PÉCS    SOPRON    SZEGED    SZOLNOK

Három év után ismét Európában a Fradi

Magyar


Legutóbb 2011-ben szerepelt a nemzetközi porondon a legsikeresebb magyar csapat, a Ferencváros kedden este az Európa Liga selejtezőjének első körében a máltai Sliema Wanderers vendége lesz.

ferencvaros_unneples_fradihu_640

A tavasszal történelmi győzelmi sorozatot produkáló Ferencváros a magyar bajnokság bronzérmesének jogán indulhatott el a második számú európai kupasorozatban, de a zöld-fehér alakulatnak már rögtön az első körben jelenése van. Thomas Doll csapatának a nyitófordulóban a máltai bajnokság 5. helyén végző Sliema Wanderers jutott ellenfélül, így nem kérdés, hogy a magyar együttesnek kötelező a továbbjutás.

A ferencvárosi együttesnél mintegy két hete tart a felkészülés, amely egyelőre nem mentes a botrányoktól sem. A brazil Leonardo ügye jelentette az elmúlt napok legfontosabb történéseit. Mint ismert, a brazil játékmester közel egy hetet késett a felkészülésről, amiről elfelejtette értesíteni a klubot, így Thomas Doll vezetőedző kirakta a keretből. Leonardo sorsa egyelőre még nem dőlt el, de az biztos, hogy kedden nem lép pályára, hiszen a klub nem nevezte őt az első fordulóra. A brazil mellett a Fradi másik legnagyobb értéke, Muhamed Besic sem lesz ott a pályán, a bosnyák válogatottal a vb-t is megjárt fiatal légiós pihenőt kapott, és az is igaz, hogy nagy valószínűséggel hamarosan aláírhat egy másik klubhoz.

A hétfőn tartott sajtótájékoztatón a Fradi német edzője elmondta, bár nagyon rövid volt a pihenésre és a felkészülésre jutó idő, mindenképpen továbbjutást vár csapatától, amit két meccsen kell megoldania. Doll elmondása szerint a brazil Somalia az elmúlt napokban kevesebb edzésmunkát végzett, míg Vladan Csukics betegséggel küszködik, rajtuk kívül a keret többi tagja tökéletes fizikai állapotban van.

A Ferencváros kerete a keddi mérkőzésre:

Kapusok: Kunsági Roland, Jova Levente, Dibusz Dénes.

Mezőnyjátékosok: Philip Bönig, Batik Bence, Tomislav Havojic, Benjamin Lauth, Böde Dániel, Nagy Dominik, Csilus Tamás, Stjepan Kukuruzovic, Gyömbér Gábor, Busai Attila, Nagy Dániel, Michal Nalepa, Vladan Csukics, Holman Dávid, Predrag Bosnjak, Péter Antal, David Mateos, Ugrai Roland, Somalia, Orosz Márk

Szeretnénk tudni, hogy tetszik e eddig ez a cikk, hogy tudjuk a későbbiekben jelentessünk e meg hasonlót! Tetszik? Ha igen, akkor nyomj egy Tetszik/Like-ot, de nem kötelező, nekünk viszont sokat számítana! Köszönjük!Na de mit kell tudni az ellenfélről? Sliema városa a máltai tengerparton fekszik, a kék-fehér klubot 1909-ben alapították, a gárda résztvevője volt a máltai bajnokság első hivatalos szezonjának. A miniállam rekordbajnoka a Wanderers, huszonhat alkalommal végzett az élen, legutóbb a 2004/2005-ös szezonban ünnepelhetett. A máltai kupa csúcstartója, hússzor emelhette magasba a serleget. A máltaiak utolsó kupagyőzelmüket 2009-ben aratták. Az elmúlt szezonban döntősök voltak, a bajnok Valetta bizonyult jobbnak, így kvalifikálták magukat az Európa Liga selejtezőjébe.

Edzőjük olasz, Alfonso Greco, játékosként legjobb eredménye az utánpótlás bajnoki cím a Lazióval, felnőttként pedig a Serie C dobogója. Szakvezetőként olasz alsóbb osztályú kluboknál dolgozott, 2012-től ül a Wanderers kispadján. Legnevesebb játékosuk a keretben kétség kívül Michael Mifsud, aki Ausztráliából tért vissza Máltára egy nem túl sikeres szezon után (egy gólt lőtt tizennégy mérkőzés alatt). Pályafutása csúcsán Norvégiából igazolt a Coventry Cityhez, ahol közel kilencven mérkőzésen szerepelt a Championshipben, és tizenhat gólt szerzett.

A nevezett keretükben több légiós is található, mint például a nigériai csatár, Stanley Ohawuchi, a bajnokságban harmincöt mérkőzésen huszonhétszer talált be, korábban a nigériai utánpótlás-válogatottban is szerepelt. Máltán futballozik a Manchester United és a francia válogatott egykori kiválósága, Mikael Silvestre. A 36 éves védő már túl van pályafutása zenitjén, de rutinjával még mindig segítségére tud lenni társainak, noha a nevezett keretnek most nem tagja. Érdemes megemlíteni a bosnyák Admir Vladavicot, aki korábban szerepelt hazája válogatottjában is, ám egy ideje már nem számolnak vele a nemzeti csapatnál.

Az FTC-nek az elmúlt években két máltai játékosa is volt, a kapus Justin Haber a Birkirkara játékosaként csütörtökön majd a Diósgyőr ellen szoríthat. A portás ‘súgott’ a Fradinak a keddi ellenfélről, elmondása szerint nem Mifsud az, akire a leginkább kell figyelni.

“Egyértelműen a Ferencváros az esélyesebb, hiszen a Fradi sokkal nagyobb csapat, mint a Sliema. Az időjárás, a nagy meleg, illetve a hazai pálya a Sliemával van. De még egyszer mondom, papíron az FTC az esélyesebb. Ki a legjobb játékos? A csapatkapitány, Alex Muscat. Technikás, rutinos, magabiztos. Rá oda kell figyelni. Mifsud is remek játékos, de azt hiszem, hogy ő már nem az a Mifsud, akire ti emlékeztek ” – mondta a fradi.hu-nak Haber.

A zöld-fehéreknél nagy jövés-menés volt a nyáron, néhány alapember és több kiegészítőember is távozott a klubtól, ugyanakkor kilenc új játékos is csatlakozott a kerethez. Dollnak nem lesz egyszerű dolga az újak beépítésével, amit jól mutat, hogy a felkészülés során sem a Dunaújvárost, sem pedig  Debrecent nem sikerült legyőznie a Fradinak.

„Nagyon kemény szezonon vagyunk túl, így nem túl szerencsés, hogy ilyen kevés felkészülés után már tétmeccset kell játszanunk. Panaszkodni persze egy percig sem szeretnénk, hiszen nagyon akartuk a harmadik helyet, és azt, hogy az Európa Ligában lehessünk. Az elmúlt napokban Csukics kisebb betegséggel küszködött, és Somalia is csak kevesebbet tudott edzeni. Kisebb gondjaink ugyan vannak tehát, de készen állunk a keddi találkozóra. Nagyon fontos, hogy a máltaiak ne tudjanak gólt szerezni ellenünk, míg a mieinktől eredményes játékot várok.” - nyilatkozta Thomas Doll a fradi.hu-nak.

Forrás: hatharom.com


HOZZÁSZÓLÁSOK»Cikk bejelentéseÍrjon Ön is,írj te is magazinunkba!