NEKÜNKSZÓL VÁROSOK


BUDAPEST    DEBRECEN    KECSKEMÉT    PÉCS    SOPRON    SZEGED    SZOLNOK

Házi praktikákkal a dugulás ellen

ITE


Dugulásos problémával – nagy valószínűséggel – mindenki találkozott már életében. Ezekre ki-ki vérmérséklete és a világhoz való hozzáállása alapján reagál: van, aki azonnal telefonért nyúl, és tárcsázza a duguláselhárító számát, van, aki inkább maga lát a probléma, azaz a dugulás elhárításához. Nekik segítünk most tippjeinkkel.

Hárítsd el házilag!

A különféle lefolyóknál kialakuló dugulások elhárítása a legtöbb esetben nem olyan nehézkes, mint első pillanatra látszik. Némi fortéllyal, egy kis kézügyességgel, vagy a házi szerek használatával mi magunk is megküzdhetünk vele, anélkül, hogy duguláselhárítást kellene kérnünk. Vannak persze olyan extrém esetek, amikor a dugulás a szennyvízcsövek mélyebb szakaszain alakul ki, vagy még ennél is összetettebb problémával állunk szemben, ilyenkor elkerülhetetlen a duguláselhárítás szakembereinek kihívása. Ők rendelkeznek olyan eszközökkel, melyekkel még a legmakacsabb dugulást is el képesek hárítani, és a praxisukban valószínűleg nagyon extrém esetekkel is találkoztak már, így semmi nem jelenthet nekik kihívást. A legtöbb esetben a dugulás elhárítható anélkül, hogy falat kellene bontani, de előfordulhat olyan eset is, amikor csak a fal bontásával tudnak hozzáférni az érintett csőszakaszhoz.

Mielőtt azonban tárcsáznánk a duguláselhárító szolgálat telefonszámát, érdemes egy kísérletet tennünk a dugulás saját kezűleg történő megszüntetésére. A konyhai vagy a fürdőszobai lefolyóknál a dugulást szinte minden esetben a bekerülő szennyező anyagok, mint ételmaradékok, zsíros szennyeződések (a konyha esetében) vagy hajszálak, szappan- és fogkrémmaradványok (a fürdőszobai lefolyóknál) okozzák. A legegyszerűbb módja ezek eltávolításának, ha a lefolyókat szétszereljük, és a szifonokat mechanikusan megtisztítjuk, kiürítjük. Ha ennek a némi szakértelmet igénylő műveletnek nem merünk egyedül nekikezdeni, akkor próbálkozzunk meg az alábbi, minden otthonban megtalálható szerekkel!

Házi szerekkel a dugulás megszüntetéséért

Az egyik leghatásosabb házi szerünk az ecet, a háziasszonyok körében ma már köztudott, hogy ecettel még a legmakacsabb vízkő is eltávolítható. Az ecet a segítségünkre lehet a duguláselhárításban is, persze itt hatásosabb, ha más szerekkel kombináljuk.

Először is próbáljuk ki a szódabikarbónát, 1-2 dl-nyi mennyiséget öntsünk a lefolyóba, majd öntsünk rá kb. 1 dl ecetet. Ezt a keveréket hagyjuk állni néhány órát, majd öntsük le az egészet 1-2 liternyi forró vízzel, és hagyjuk állni egy éjszaka. A szódabikarbónát más szerekkel is helyettesíthetjük, amelyek szinte mindannyiunk otthonában megtalálhatók. Ilyenek a sütőpor, a konyhasó vagy a bórax, amelyek szinte ugyanolyan hatásfokkal működnek, mint a szódabikarbóna.

Ezeket a szereket megelőzésre is használhatjuk, ha elég körültekintőek vagyunk, akkor havi egyszeri művelettel megakadályozhatjuk a dugulások kialakulását. A konyhában nagyon jó szolgálatot tesz a forró víz, melyet havi egyszer a lefolyóba öntve eltávolítja a zsíros szennyeződéseket a csövek faláról, így növeli annak átmérőjét. A fürdőszobában alkalmazzunk szintén havi rendszerességgel vízben feloldott szódabikarbónát, mellyel a nagyobb dugulásokat sikerrel elkerülhetjük.


HOZZÁSZÓLÁSOK»Cikk bejelentéseÍrjon Ön is,írj te is magazinunkba!