NEKÜNKSZÓL VÁROSOK


BUDAPEST    DEBRECEN    KECSKEMÉT    PÉCS    SOPRON    SZEGED    SZOLNOK

Hogyan tároljuk a friss tojást?

ITE


Írásunkban megvizsgáljuk, hogy milyen módszerek léteznek a friss tojás tárolására, megvizsgáljuk, hogy vannak-e hűtőszekrény nélküli megoldások.

Manapság nem mindegy, hogy milyen hűtőszekrényt választunk, hiszen az energia megtakarításra irányuló törekvéseink egyre nagyobb igényeket támasztanak ezzel a kihívással szemben. A hűtőszekrények általában a leginkább energiapazarló készülékek, tekintettel arra, hogy a nap 24 órájában működnek. Éppen ezért elengedhetetlenül fontos, hogy milyet választunk. Ha tanácstalanok lennénk, keressük fel a rankitz.hu oldalt, ahol hűtő vásárlási tanácsadók rangsorolják a legjobb és legkevesebbet fogyasztó készülékeket.

Nem mindegy tehát, hogy egész évben megy a hűtőnk, vagy igyekszünk kiiktatni azt időről-időre és más praktikákhoz folyamodni élelmiszereink frissen tartására. Télen – tartós hideg esetén – mindenképp kikapcsolhatjuk egy időre a hűtőnket, ilyenkor akár az ablakban vagy ablak között is tárolhatók az élelmiszerek. De térjünk vissza a tojásokhoz.

Aki valaha is tartott néhány tyúkot, az valószínűleg tisztában van a tanyasi élet nehézségeivel, például azzal, hogy miközben a család tojásfogyasztása az év nagy részében állandóságot mutat, addig a tyúkok termelékenysége nem. Az emberben adódik a kérdés: van-e valamilyen mód arra, hogy ezt a vagy éhínség vagy bőség állapotot elkerüljük, vagyis hónapokig eltároljuk a felesleget, és aztán még ehető formában elővegyük és megegyük őket, mondjuk 6, 7 vagy 8 hónap múlva?
Nos igen. Számos tojástárolási mód szerint ez lehetséges. Ahogy a háziasszonyok folyamatos kísérletei bizonyítják, néhány tárolási módszer jobb, mint hinnénk.
Egy régi vicc szerint: „A tojás frissen tartásának legjobb módja, ha a csirkében marad.” Ezt azonban olvasóink bizonyára egy nehézkes tárolási módnak tartanák…
Sokakban felmerül a kérdés: kell-e egyáltalán hűtőben tárolni a tojásokat? Hallottunk már olyan vélekedést, mely szerint, a hűtőben tárolt tojások kifejezetten károsak lehetnek az egészségre. Egy mikrobiológus tanár szerint például, ha a tojásokat kivesszük a hűtőből és azt közvetlenül a serpenyőbe felütjük, és addig sütjük, amíg jónak látszanak, ekkor még a tojások sárgája nem eléggé meleg, így esetlegesen szalmonellával fertőzhet meg minket. Mások szerint jó, ha hűtőben tároljuk, hiszen tovább elállnak, csak ne az ajtóban tároljuk őket, hiszen így állandó hőmérséklet-ingadozásnak tesszük ki őket. Fontos az is, hogy főzés előtt vegyük ki időben a tojásokat, hogy szobahőmérsékletűre melegedjenek, és csak azután tegyük ki őket hőkezelésnek.

Ha tovább szeretnénk tárolni a feleslegessé vált tojást, akkor akár le is fagyaszthatjuk őket: ehhez fel kell ütni a tojásokat, kissé összekeverni, majd fagyasztóedénykékbe tenni, és mehet a fagyasztóba. Így akár egy évig is eláll. Ha fel szeretnénk őket használni, akkor előbb tegyük át őket a hűtőszekrénybe, így fokozatosan enged fel.
Mivel régen nem volt hűtő, ám a tyúkok akkor is tojtak, nagymamáink tudták a módját, hogyan tárolják el a tojásokat télire, amikor a tyúkok kevésbé vagy egyáltalán nem tojnak: így a nyár végi, ősz eleji tojásokat eltették, ezek aztán kitartottak következő húsvétig, amikor a tyúkok újra tojni kezdtek. A Nagyboldogasszony (augusztus 15.) és Kisboldogasszony (szeptember 8.) között tojt tojások voltak erre a legalkalmasabbak. Az ez idő tájt tojt tojásokat a háziasszonyok összeszedték és sűrű meszes lébe tették, majd amikor ez a meszes réteg rászáradt a tojásokra, akkor egy fa vagy papír ládába annyi búzát tettek, ami ellepi a tojásokat, és így tárolták őket tavaszig. Érdemes kipróbálni, működik!


HOZZÁSZÓLÁSOK»Cikk bejelentéseÍrjon Ön is,írj te is magazinunkba!