NEKÜNKSZÓL VÁROSOK


BUDAPEST    DEBRECEN    KECSKEMÉT    PÉCS    SOPRON    SZEGED    SZOLNOK

Így válasszunk nyárra gyerekcipőt!

ITE


Beköszöntött a nyár, és szülőként ilyenkor megrohamozzuk a cipőboltokat nyári lábbeli után kutatva a gyermekünknek, hiszen a tavaszi cipők nem kellemes viseletek a nagy melegben. Sok szülőben felmerül ilyenkor a kérdés: milyen a jó gyerekcipő vagy szandál nyárra?

A megfelelő lábbeli az első lépésektől fontos!

Amint a gyermekünk megteszi az első lépéseket, gyakorlatilag a kamaszkorig központi kérdéssé válik a szülők életében a lábbeli vásárlás kérdése, hiszen kisebb korban még minden szezonváltáskor szembesülünk a kérdéssel. Kisgyermekkorban még fokozott figyelemmel vagyunk a láb egészségére, hiszen tudjuk, hogy ez a későbbiekben kihat nem csak a lábra és a járásra, hanem a gerinc egészséges működésére is. Szerencsére a gyermekláb egészségének témája, az ortopéd problémák eléggé a figyelem középpontjában vannak manapság, így elég könnyen tájékozódhatunk, hogy mi mindenre kell figyelnünk a gyerekcipő kiválasztásánál.

A nyári lábbelik, gyermekszandálok esetében általában könnyebb a választás, hiszen sok jó minőségű szandállal lehet találkozni a piacon, ám ezek kiválasztásánál is tartsuk szem előtt, hogy anyaga legyen természetes, jól szellőző, amibe nem könnyen izzad bele a nyári melegben gyermekünk lába. Kisebb gyermekeknél részesítsük előnyben azokat a lábbeliket, amelyek zárt hátsó résszel készülnek, hiszen ez tartja a bokákat, nem engedi, hogy befelé dőljenek. Ez a kisgyermek lábának egészsége szempontjából elengedhetetlen. Fontos még a könnyű, rugalmas talp, amely könnyen hajlítható, így ezeknek a szandáloknak a viselése nem ró plusz terhet a gyermekre.

A vásárlásnál törekedjünk rá, hogy ott legyen a gyermek is, és próbáljunk vele minél többet, hogy lássuk, melyik a legmegfelelőbb a számára. Ha együttműködő, akkor legyen a lábán a szandál néhány percig, így járás közben is megvizsgálhatjuk a lábbeli „viselkedését”. Az interneten történő vásárlás bár egyre népszerűbb, nem feltétlenül a legjobb megoldás, mivel ott éppen ez a lényegi rész, a próba marad el. Egy megrendelt cipőt pedig eléggé nehézkes nagyobbra vagy kisebbre cserélni, persze ez sem lehetetlen.

Méretbeli kérdések

A szandálok méretének kiválasztása a nyári, nyitott lábbeliknél sokkal könnyebb a szülő számára, mint a zárt cipőknél, hiszen itt egyértelműen látszik, hogy megfelelő-e a méret. A szülők előszeretettel választanak egy-két számmal nagyobb méretet, mondván: majd belenő, pedig ez nem egy jó hozzáállás a lábak szempontjából. Egy számokkal nagyobb cipőben ugyanis nehezebb a járás, a kisgyermek könnyen megbotlik, és emiatt járása nem lesz természetes. Igyekezzünk mindig akkorát választani, amekkora a kicsi lába, esetleg egy fél számmal legyen csak nagyobb. Ellenőrizzük a szandál szélességét is, nehogy túl szoros legyen a gyermek lábfejének.

Amit ne!

Hat év alatti gyereknek még nyáron se adjunk a lábára papucsot, azt inkább csak a nagyobb gyerekek viseljék. A kicsiknek mindenképp adjunk a lábára szandált, még otthon is, hiszen ez tartja megfelelően a lábukat. Papucsban nem tudnak megfelelően mozogni, futni, sok sérülés is lehet a papucsviselésből. Igyekezzünk mindig az adott napi időjárásnak megfelelő lábbelit adni a gyermek lábára: ha hűvösebb van sportcipőt, de melegben inkább szandált, hiszen a cipőben nagyon izzadhat a lába, emiatt előfordulhat gombásodás is.


HOZZÁSZÓLÁSOK»Cikk bejelentéseÍrjon Ön is,írj te is magazinunkba!