NEKÜNKSZÓL VÁROSOK


BUDAPEST    DEBRECEN    KECSKEMÉT    PÉCS    SOPRON    SZEGED    SZOLNOK

Írország: 3 év szabadságvesztés a pókember-maszkos tüntetőnek

ITE


Írország a tüntetések és lázadások hazája, szinte nem múlik el úgy hét, hogy ne lenne valami felfordulás a fővárosban. A legutóbbi bírósági esetben egy pókember-maszkos férfit ítéltek 3 év szabadságvesztésre a rendőrséggel szemben tanúsított magatartásáért. 

Az eset tavaly ősszel történt, ám bírósági döntés még csak kedden született az ügyben – ismerteti a jogesetet Dr. Lupovici Jack, ügyvéd. A 29 éves Ronnie Nelsont 3 évre ítélték, és csak 18 hónap börtönbüntetés után engedhetik feltételes szabadlábra.
Ez történt tavaly ősszel
A kétgyermekes Ronnie Nelson Írország keleti részéből, Rathcoole városából származik, és kedden bizonyították rá a pókember tüntető szerepét, és az általa elkövetett bűncselekményt, amelyet rendőrségi kamerák rögzítettek, és amelyekből látszik, ahogy a férfi téglákkal dobálja meg a rendőröket.
Az eljárás során Rathcoole polgármestere és az egyik tanácstag kiálltak Nelson mellett, és dicsérő szavakkal illették a férfit beadványukban. A belfasti bíró először megkérdőjelezte a polgármester és a tanácstag által mondottakat, ám végül tisztázódott a kérdés, hogy ők nem a helyi lakosok nevében, csupán a maguk nevében írták a személyes véleményüket a férfiról.
A bíró eléggé keményen fordult Nelsonhoz, hiszen elmondta neki, hogy Belfastban van elég lázadó és tüntető anélkül is, hogy más városokból odautaznának és ezzel pluszgondot okoznának a városnak. Hozzátette: a lázadóknak meg kell érteniük, hogy ez nem csupán egyéni bűncselekmény, hanem ez egy közösségi bűncselekmény, és ezért mindenkinek viselnie kell a felelősséget, mind a lázongásért mind annak pénzügyi és egyebekben okozott káráért. Nelson, ahogy a bíró elmondta, egy rendkívül rossz lázadásban vett részt, amely nem csak nagy kényelmetlenséget és zavart okozott, de kárt okozott a rendőrségnek is, összesen 58 embernek, akik a jelentősnek mondható zűrzavart próbálták kezelni.

A védelem álláspontja

Korábban a védőügyvéd beszédében Nelsont egy olyan személynek írta le, mint aki mélyen érintett a közösségi munkában, és elmondta azt is, hogy Nelson biztos benne, hogy őt tévesen ítélték el.
A védőügyvéd szerint Nelson teljesen kifogástalan életet élt, példás munkateljesítménnyel, de most az élete a büntetésnek köszönhetően romokban hever.
A bíróságnak átadott jelentések, tette hozzá, nem azt mutatják ki, hogy Nelson veszélyes lenne másokra, sőt a visszaesés valószínűsége is szinte nulla.

A múlt hónapban a két napos tárgyaláson elhangzott, hogy a kezdetben maszk nélküli Nelson a rendőrség által készített felvételeken egy jellegzetes szürke, sárga csíkokkal ellátott Adidas melegítőben volt látható egy kormánypárt ellenes tüntetésen, 2013. augusztus 9-én.
Pillanatokkal később megint látszik, ezen a felvételen egy pókember maszkban, a belfasti fő utcán a rendőrségi vonalakat támadva, hét vagy még több téglát dobálva.

Miután a rendőrség alaposan átvizsgálta a szalagokat, a felvételeken senkit nem találtak, aki hasonló Adidas melegítőt viselt volna. Mikor megkérdezték Nelsont, és megmutatták a felvételeket, Nelson elismerte, hogy ő volt a melegítős férfi, de tagadta, hogy felvette volna a pókember maszkot, emiatt panaszt is tett a Bíróság felé.

A bíróság azonban nem értett egyet vele, és elutasította a panaszát, és végül megbüntette Nelsont, aki a vádlottak padján állt a fejét rázva.

 


HOZZÁSZÓLÁSOK»Cikk bejelentéseÍrjon Ön is,írj te is magazinunkba!