NEKÜNKSZÓL VÁROSOK


BUDAPEST    DEBRECEN    KECSKEMÉT    PÉCS    SOPRON    SZEGED    SZOLNOK

Keleti hímsovinizmus, és egyéb nyalánkságok

B. Hajnalka Lilla


A minap a kezembe akadt egy régi, barnás lapú, dohos kis könyvecske, amikor a padláson guberáltam a szomszédtól kapott ajándék könyvek között. 1984-es kiadás, a címe: Babonások, kártyavetők kézikönyve, szerzője: Schmidtné Dr. Holló Erzsébet. Jó néhány lap már hiányzott belőle, borítójából valószínűleg egy nem kimondottan gourmet rágcsáló falatozhatott ínségesebb időkben. Belelapoztam a maradékba, mert bár főállású ateista és szkeptikus vagyok, amióta az eszemet tudom, de a mágia, okkultizmus mindig is érdekelt pszichológiai, történelmi, és szociológiai szempontokból. Már majdnem teljesen átfutottam, abban a hitben, hogy ez csak egy újabb kártyavetős kézikönyv – minő meglepetés Énostobaságomnak, végül is csak a könyv címében, majd további két lapon is ezt olvashatjuk: Babonások, kártyavetők kézikönyve, 72-es Calibri betűkkel – amikor is megakadt a szemem a 2. fejezetben lévő Keleti Bölcsességek és Babonák egyik bekezdésén. Végső soron ez ihlette ezt a cikket is, mégpedig a szerző ezen gyűjtése: „Hasznos tanácsok nőknek, akik férjük szerelmét meg akarják tartani”. Itt szép sorba van rendezve néhány tanács, útmutatás, amik közül Schmidtné Dr. Holló Erzsébet utólagos engedélyével megosztanék néhányat a Kedves Olvasóval:

Ne akarj a házad ura lenni, mert nem is vagy az!

Ne akarj okosabb lenni, mert nem is vagy az!

Vedd észre erényeit, és ne a hibáit keresd, mert nincs is neki!

Ha beszél, ne vágj közbe, hanem türelmesen hallgasd meg bölcsességeit, mert abból mindig tanulhatsz!

Ha alszik, ne keltsd fel!

Ha olvas, ne zaklasd fölösleges kérdésekkel, hanem szép csöndben tegyél eléje finom ételt, italt, hogy élvezete teljes legyen!

Vedd észre csinosságát, okosságát, mert nála nincs különb férfi a világon!

Ne terheld saját dolgaid hosszú magyarázatával!

Várd meg, amíg dolgaid iránt érdeklődik!

Ne panaszkodj, hogy fáradt vagy, mert nem is vagy az!

 

Természetesen először felhorgadt bennem a feminista, aztán sírva nevettem az abszurdságán, majd elmerengtem: olyan sokan mondjuk, hogy jó lenne egy másik időben, másik helyen élni, elfantáziálunk róla, sokan őszintén vágyják is – bevallom néha magam is közéjük tartozom. De olyankor, amikor ilyen írásokat olvasok, mindig elgondolkodok: mi lenne, ha ilyen helyen élnék?

Mint az köztudott, sajnos napjainkban is rengeteg ázsiai és afrikai országban még mindig így viszonyulnak a nőkhöz – mindig nett-fitt, szótlan, bólogató rabszolga, akin van egy OFF gomb, és üzemen kívül kitehetik a „polcra”, mint egy mutatós porcelánbabát (és valljuk be, legtöbbünk ismer itthon is olyan férfit, akinek a fenti kiborg-nej lenne az álma).

Vagy mondjuk Európában, de a középkorban? Bár úgy cirka 4 évvel ezelőtt még egy, az ’50-es években íródott könyvrészletre bukkantam, ahol nagyjából pontosan a fenti instrukciók voltak megfogalmazva, csak terjengősebben. Tehát sajnos itt, Európa közepén is igen új keletű a feminizmus – félreértés ne essék, nem a nősoviniszta férfigyűlöletről beszélek, hanem a fogalom igazi jelentéséről.

Személyes konklúzióm: mégiscsak most, a 21. századi Európa a legjobb, akármennyire is vágyunk mondjuk a 18. századi Párizsban, vagy a 19. századi Angliában élni, ha jönne az a bizonyos dzsinn, akkor csak néhány nap kimenőt kérnék a múltba – természetesen jó adag gyógyszerrel felfegyverkezve. (Ugyanis nem sok morbidabb halálnemet tudok elképzelni annál, mint amikor egy modern ember időutazást végrehajtva, a Napkirály udvarában este sétálgatván meghűl és ágynak dől. Orvosok veszik körül, akiknek hiába bizonygatja, hogy a piócák és a borba kevert pávaürülék (bizony, ez egy valóban létező „gyógyszer” volt anno) csak rontanak a helyzeten, és pontosan tisztában van vele, hogy csak némi lázcsillapító, esetleg néhány napos antibiotikum kúra, és újra a régi lenne – de mikor jutna is a jó doktorokkal valamire, feldobná a bakancsot.)

No de muszáj még visszatérnem a kis könyvemhez. Szintén keleti bölcsesség, alaposan leír egy frissítő masszázst, amit magadon kell elvégezned, ha nehezen indul a nap, vagy ha már délután lemerültél. Ezek közül a leginkább említésre méltóbb gyakorlatok az alábbiak:

-        36-szor kell a fogakat csattogtatni

-        36-szor nyelvkörzés alaposan

-        24-szer arcdörzsölés tenyérrel

-        36-szor szemek forgatása minden irányban

-        30-szor a vállak rázása úgy, hogy ellentétes kézzel kell a vállakat megfogni és erőteljesen rázni

-        180-szor farcsigolya dörzsölése mindkét oldalon egyszerre, mindkét tenyérrel.

Azt hiszem, a legegészségesebb mind nekünk, mind munka/iskola/utazótársaink számára, ha ezen önmasszázst otthonunk édes magányában, behúzott függönyöknél hajtjuk végre. Hacsak nem akarunk YouTube celebbé válni – akkor a fenti mozdulatsorok alaposan megkoreografált véghezvitele biztosan azzá tesz bennünket, akár egy nap alatt. Sőt, ha elég birka nézi meg a videót, akár új stílust is teremthetünk, és a világ összes agyatlan zombijának megadatik a lehetőség, hogy leutánozzon minket. És a világ összes netkapcsolattal rendelkező emberének megadatna a lehetőség, hogy a röhögéstől a könnycsatornáin keresztül kiszáradjon.

Mindenesetre, ha utóbbi mellett döntene bármelyik Kedves Olvasó, kérem feltétlenül juttassa el szerény személyemnek a videó linkjét. Hálám örökké üldözné.


HOZZÁSZÓLÁSOK»Cikk bejelentéseÍrjon Ön is,írj te is magazinunkba!