NEKÜNKSZÓL VÁROSOK


BUDAPEST    DEBRECEN    KECSKEMÉT    PÉCS    SOPRON    SZEGED    SZOLNOK

Készüljünk a karácsonyra finomságokkal!

ITE


Megkezdődött a karácsonyi visszaszámlálás, hiszen meggyulladtak az első gyertyák az adventi koszorúkon. Itt az ideje, hogy átgondoljuk: miket fogunk majd karácsony előtt sütni-főzni, és a karácsonyi ételekhez milyen alapanyagokra lesz szükségünk. A következő hetekben be is szerezhetjük ezeket, ne hagyjunk mindent az utolsó pillanatra!

Karácsonyi finomságok a terítéken

A karácsony közeledtével megnő a receptes weboldalak forgalma, hiszen ilyenkor a háziasszonyok keresik a karácsonykor elkészíthető ételek és sütemények receptjeit, melyekből szintén egyre több érhető el az említett honlapokon. Természetesen elkészülnek ilyenkor a hagyományos, nagymamáktól örökölt ételek is, úgy mint a töltött káposzta, mákos és diós bejgli, a halászlé vagy más halból elkészíthető fogások, és a sort még hosszan lehet sorolni, hiszen attól függően más-más a hagyomány, ahány féle tájegységen élünk és ahányfélék vagyunk.

Bemutatunk most két karácsonyi receptet, amellyel a hagyományosan elkészült ételeket színesebbé, egyedibbé tehetünk, és amellyel elkápráztathatjuk a hozzánk érkező vendégeket:

Gesztenyével töltött pulykatekercs

Hozzávalók: 4 pulykamell, 40 dkg gesztenyemassza, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 tojás, szerecsendió, só, bors, és a panírozáshoz darált dió, tojás, liszt.

A pulykamelleket kiklopfoljuk, sóval, borssal megszórjuk. A gesztenyét, ha egészben vesszük, akkor megfőzzük, megtisztítjuk és áttörjük, hozzáadjuk az összevágott petrezselyemzöldet, a tojást, a szerecsendióval, sóval, borssal ízesítjük, és jól összedolgozzuk. Megtöltjük a hússzeleteket, felgöngyöljük, és hústűvel összetűzzük. Megforgatjuk a lisztben, tojásban és a darált dióban, majd forró, bő olajban kisütjük. Tálalás előtt ferdén három részre vágjuk, köretként pedig rizzsel, sült zöldségekkel tálaljuk.

Springerle

A Springerle egy igazi, régi finomság, képes süteménynek lehetne magyarosítani a nevét. Története igen messzire nyúlik vissza, hiszen már az egyiptomiak, rómaiak is sütötték, és az istenek képeivel díszítették. Később a sütőformák egyre változatosabb formában készültek, fából készítették őket, és az egyes ünnepkörökhöz más-más képekkel díszítették. Ma is nagy népszerűségnek örvend, és remek ajándék is lehet, ha szépen díszdobozba csomagolva adjuk át.

-          Svájci ánizsos springerle:

250 gramm porcukrot 2 tojással habosra keverünk. 250 gramm átszitált lisztet összekeverünk 2 késhegynyi szalalkálival, 1 citrom reszelt héjával, 1 csipet sóval, ezt hozzáadjuk a habos tojásmasszához, és kemény tésztává gyúrjuk. Ha túl lágy, akkor adhatunk még hozzá lisztet. A tésztát hűtőszekrénybe tesszük 2-3 órára. Ezt követően kinyújtjuk, formázzuk, és sütőlapon egy egész éjszakán át szárítjuk. Másnap 150°C-on 30 percig sütjük. A kész süteményeket dobozban tárolva néhány almaszelet társaságában puhára érleljük. A sütemény csak pár hét alatt puhul meg, így érdemes időben nekilátni. Ha tovább szeretnénk „bolondítani”, akkor a tésztába reszelhetünk narancshéjat, apróra vágott manduladarabokat, és a tepsibe szórhatunk sütéskor ánizsmagot.






HOZZÁSZÓLÁSOK»



Cikk bejelentése



Írjon Ön is,írj te is magazinunkba!