NEKÜNKSZÓL VÁROSOK


BUDAPEST    DEBRECEN    KECSKEMÉT    PÉCS    SOPRON    SZEGED    SZOLNOK

Kötelező biztosítás: így járjunk el baleset esetén!

ITE


Kötelező biztosítás: így járjunk el baleset esetén!

Ugyan senki sem szeretné, néha azonban előfordul, hogy közúti baleset áldozatai leszünk, vagy netán mi okozunk közúti balesetet. Sokan ilyenkor azt sem tudják, mit kell tenni, írásunkban számukra összefoglaljuk a legfőbb tudnivalókat.

Kötelező felelősségbiztosítás

A kötelező felelősségbiztosítás minden jármű számára kötelező, ha közúti forgalomban vesz részt. Ennek meglétét ma már nem szükséges bizonylattal igazolnunk a minket igazoltató rendőrnek, hiszen azt a központi rendszeren keresztül le tudják kérdezni. Persze nem árt, ha van nálunk igazoló szelvény a félreértések elkerülésének érdekében. A kötelező biztosításoknál érdemes figyelni a biztosítás évfordulójára, hiszen ez már nem egységesen november, így váltani sem mindenki novemberben tud. A novemberi váltás azokra az autósokra vonatkozik, akik 2010. január 1-je előtt vásárolták autójukat, akik pedig ezt követően, azoknak változó, attól függően, hogy mikor vásárolták azt. Érdemes már két hónappal az évforduló előtt körbenézni a biztosítások piacán, hogy találunk-e olyan biztosítást, ami kedvezőbb feltételű, mint a jelenlegi. Ha nem mondjuk fel időben a régi biztosításunkat, akkor könnyen lecsúszhatunk a váltásról, hiszen ha a felmondás nem érkezik be évforduló előtt legalább harminc nappal a biztosítótársasághoz, akkor újabb egy évet várhatunk a váltással, miközben (jóval) magasabb áron kapjuk a biztosítást.

Ha baleset történne…

Sajnos gyakran nem a mi hibánkból, de előfordulnak kisebb-nagyobb balesetek az utakon, hiszen a gépjárművek veszélyes üzemnek minősülnek. Mi ilyenkor a teendő?

  1. Minden balesetnél álljunk meg, még akkor is, ha úgy tűnik, nem történt komolyabb baj. Győződjön meg róla, hogy van-e személyi sérülés, ha igen, akkor mindenképpen rendőrt kell hívni, és minden olyan esetben, amikor vitatottak a baleset körülményei.
  2. Biztosítsuk a helyszínt, tegyük ki az elakadásjelző háromszöget, kapcsoljuk be a vészvillogót.
  3. Ha személyi sérülés történt, hívjuk ki a mentőket, ezt semmiképp ne mulasszuk el, nehogy cserbenhagyásos esetnek minősüljön a baleset.
  4. Kölcsönösen töltsék ki az ún. kék-sárga baleseti kárbejelentő lapot, amelyet mindig tartson az autójában. Ezt két példányban szükséges kitölteni, mindkét példányt mindkét félnek, és eljuttatni azt a biztosító számára. Ezen fel kell tüntetni a biztosító nevét és a kötvényszámot is, szintén mindkét félnek. Nem csak Önnek kell megadnia az adatokat a másik fél számára, hanem meg is kell kapni ugyanazokat az adatokat. A kártérítésről egyedül a biztosító dönt, így írjunk le minden olyan körülményt, adatot, amely lényeges lehet az eset tisztázásakor.
  5. Előfordul, hogy egy parkolóban történik a baleset, amikor a másik fél nincs jelen. Ilyenkor akkor járunk el helyesen, ha felírjuk nevünket, telefonszámunkat, és azt úgy helyezzük el a sérült autón, hogy ne essen le onnan.
  6. Baleset esetén, ha tehetjük, szerezzünk tanúkat, vitatott baleseteknél ez különösen fontos. Olyan tanúkat próbáljunk bevonni, akik egyik féllel sincsenek rokoni vagy közeli baráti kapcsolatban, hogy kizárható legyen az elfogultság.
  7. A baleseti kárbejelentőt juttassuk el a biztosítótársaságunkhoz, ezt mindkét fél köteles megtenni, a lehető legrövidebb időn belül. (Kötelező biztosítás esetén ezt 8 napon belül meg kell tennünk).
  8. Ha valamilyen sérülést fedez fel magán, akár utólag is, haladéktalanul menjen orvoshoz, hiszen bármilyen jelentéktelennek tűnik, az életveszélyes is lehet.

 

 


HOZZÁSZÓLÁSOK»Cikk bejelentéseÍrjon Ön is,írj te is magazinunkba!