NEKÜNKSZÓL VÁROSOK


BUDAPEST    DEBRECEN    KECSKEMÉT    PÉCS    SOPRON    SZEGED    SZOLNOK

Közel

Gy. Horvath Karoly 

Gondolatok a konyhában

 

Kell, hogy valaki közel legyen. Teljesen közel.

Valaki nap mint nap szembejön, biliárdgolyóként megérint, de ismerősként nem köszönt. Messze van, pedig itt jön közel. Egy másik szempár azt mondja, ismerlek, mindennap erre jössz. Nem félek tőled teljesen, van bátorságom észrevenni, látod? Látom. Gyere közelebb!

Van, ki még fényét is adja, ragyog, kedves. Közel van? Igen, mint a csillagok. Jó ismerősök, csillagok az égen, fényüket adják jólesőn. Várt időben vagy bolygón jönnek, társak, ragyognak, kedvesek. Közel vannak? Közel. De kell valaki még közelebb. Teljesen közel.

Nézd, a gyermekem közel van, milyen közel! Nem fél, látod? Beleszületett. Gyere ennyire közel, teljesen közel! Neked nehezebb. Te félsz, és még csak nem is ismersz.

Mire gondolsz? Mért csak te tudhatod? Ott bújkál egy bárcsak. Mért nem mondod? Félsz? Azért félsz, mert nem vagy közel? Nem vagy közel, mert félsz?

Elterveztél mindent? Ha közel jönnél másképp lenne, azért nem jössz közelebb? Vélt biztonságod jó előre kiszámított napirendjét nem adod fel? Megvéd a páncél, mit vastagra növesztettél, óv attól, ami kint van? Megőrzi a titkaidat is. De nem tudok közel menni, teljesen közel. Mint a gyermek, annyira közel.

Olyan kell, aki teljesen bátor. A páncélodat is vedd le, gyere annyira közel! Nem véd tovább. Nem bízhatsz benne, bennem kell bíznod, s magadban. Mersz-e így közel jönni? Mersz-e közel engedni? Ugye, hogy jó, ilyen közel?

Nem félsz? Már én sem. Bízol bennem? Bízom benned. Míg a bizalom, ez a szentség szét nem tört, tudom, hogy itt vagy valóban közel.

Néha jön valaki, aki nicsak, közel van, már majdnem teljesen közel! És ez a törékeny jószág sehol sincs. Ez a szentség meg sem született. Lehet, hogy akkor valaki nincs is közel? Az fájhat, hadd higgyem azt még egy kicsit, hogy valóban közel van, teljesen közel… De még sincs, csak annyira, mint a csillagok. Szép a fénye, kedves. De soha sem lesz teljesen közel. Istenem, hát senki sincs közel, teljesen közel?

Mert nem lehetsz bárkihez közel.

Volt, ki közel volt, teljesen közel. A szentség, ez a törékeny jószág apró darabokban, de ő maga még mindig itt volt, nem látod, itt vagyok, közel! De nézd, a bizalom… Ne aggódj, itt vagyok, közel! És hogy tud fájni ez a törékeny jószág, Istenem, de tud fájni…. Bizalom bocsáss meg, újra akarlak, szentségnek látni, épnek, szépnek! Mert kell valaki közel, teljesen közel!Teljes napfogyatkozás


 

Gondolatok a konyhában

 


HOZZÁSZÓLÁSOK»Cikk bejelentéseÍrjon Ön is,írj te is magazinunkba!