NEKÜNKSZÓL VÁROSOK


BUDAPEST    DEBRECEN    KECSKEMÉT    PÉCS    SOPRON    SZEGED    SZOLNOK

Mézeskalács

Martina Mortimer


Mi is jut először az ember eszébe a mézeskalácsról? Talán a Karácsony, vagy maga a méz, esetleg a szorgos méhek. Eszünkbe juthat azért a szénhidrát, az elhízás vagy az élvezetek habzsolása is. Nem tudom, hogy kislányomnak mi jutott eszébe, de bizony ma reggel arra keltem, hogy a fülembe duruzsolja: „Anya, mézeskalácsot sütünk!”

Viszonylag egyszerűnek tűnt a művelet, de mégis sok olyan sarokpontja van, amit el lehet rontani. Kapásból rakhatunk bele egy kicsit több szódabikarbónát, amitől nem lesz finom íze. Aztán, ha nem tudjuk összegyúrni legalább öt-tíz perc alatt, az sem jó. Ha nyújtás közben esik szét a tészta, ismét bosszúsak lehetünk, ha pedig odaégetjük (mint ahogy nekünk is sikerült párat…), annak sem örülünk túlságosan. Azért mégis jó érzés, hogy mi készítettünk, mi kínálhatjuk, vagy adhatjuk ajándékba is! Akaszthatjuk majd a fára, de (ahogy kislányom is tette néhánnyal), azonnal meg is ehetjük! Igaz, hogy kicsit ropogósra sikeredett, de mi a gyorsabb változatot próbáltuk, hiszen egy öt éves gyerek türelme véges, és leginkább rögtön és azonnal akar mindent.

No, de mi is kell a jó mézeskalácshoz? Először is három-négy evőkanál méz, amelyet felmelegítünk egy lábasban, s beleteszünk tíz deka vajat is, hogy az is összeolvadjon a mézzel. Egy nagy tálba 25 dekagramm lisztet teszünk, amibe belekeverünk egy kis kanál sót, tíz dekagramm cukrot, ízlés szerint fahéjat, őrölt szerecsendiót, egy kávéskanál szódabikarbónát és egy csomag sütőport. Reszelhetünk bele némi narancshéjat, és pár kanál citromlével is megspékelhetjük. Aztán keverjük bele a már félig kihűlt vajas mézet. Keverjük össze, s menet közben egy tojássárgáját is keverjünk bele. A fehérjét tegyük félre, mert arra még szükségünk lesz! Ha nem akar összeállni a tészta, tehetünk bele pár kanál vizet. Ha esetleg túl lágy, akkor szórjunk még hozzá lisztet. Gyúrjuk, egy gombóc legyen belőle. Amikor kész, ránk van bízva, hogy pihentetjük-e vagy sem? Amennyiben szeretjük a kekszes, ropogós állagot, úgy azonnal nyújthatjuk, és formázhatjuk. Sülés után nejlonzacskóba vagy műanyag dobozba téve pár nap alatt megpuhul. Ha puha mézeskalácsot szeretnénk, akkor legalább fél napig hagyjuk állni hideg helyen a tésztát, s csak azután nyújtsuk és süssük meg. Ezt mi nem próbáltuk, de a „nagy öregek” így tanácsolják!

Sütés után várjuk meg, amíg kihűlt. Ezután verjük habbá az egy tojás fehérjét, keverjünk bele porcukrot, annyit, hogy olyan legyen állagra, mint egy zsíros tejföl, vagyis jó kemény. Vegyünk egy zacskót, töltsük bele, vágjunk lyukat a sarkán és kreatívkodjunk! Néhány óra alatt megszilárdul a cukormáz, de akár azonnal is megehetjük.
S, mi is a fenti cikk apropója? Semmi különös, csak annyi, hogy nem kell ahhoz Karácsony, hogy egy jó mézeskalácsot együnk! Így van ez az emlékezéssel is…


HOZZÁSZÓLÁSOK»Cikk bejelentéseÍrjon Ön is,írj te is magazinunkba!