NEKÜNKSZÓL VÁROSOK


BUDAPEST    DEBRECEN    KECSKEMÉT    PÉCS    SOPRON    SZEGED    SZOLNOK

Miért majszoljunk málnát?

Öregróka


Mindennapi csemege, nem mindennapi adottságokkal. A málna, akár a kaméleon. De miért?

A málna egyike a legismertebb gyümölcsöknek. Ezt mutatja, hogy már a legkisebbek is szíven majszolják a kellemesen édes, piros szemeket. A hazánkban is őshonos finomság bogyós termése valójában a csonthéjasok közé tartozik. Vad változata és a kertekben termő málna egyetlen része sem mérgező, így nem véletlen, hogy ez az apró gyümölcs rendkívül széles formában kerül elénk.

Kellemes íz, változatos külső

A málnát olyan sokféleképpen fogyaszthatjuk, hogy szinte fel sem lehet sorolni. Nyersen csipegetve, süteménybe sütve, vagy lekvárként megfőzve épp úgy közismert és kedvelt, mint szörp, koktél vagy tea alapanyagaként. A szervezet számára különösen hasznos, így szerencsére van miből válogatnunk, hogy megtapasztaljuk jótékony hatását.

Miben rejlik az ereje?

Már a kezdetekben is gyógynövényként tartották a málnát számon hasznos tulajdonságainak köszönhetően. Igazi vitaminbomba a szervezetnek, mivel magas a C-, B1- és B2-vitamintartalma. Másrészt rendszeresen fogyasztva könnyen megőrizhetjük az egészségünket a málnában lévő antioxidánsok miatt. A gyümölcscukor pedig segít helyrebillenteni az ingadozóvérnyomást és kialakítani a megfelelő vércukorszintet.

Gyógyhatásai

Fertőtlenít, összehúzza a pólusokat, illetve húgyúti problémák kezelésére is ajánlott a málna leveléből készített főzet vagy tea. A levelek egész nyáron szedhetőek.

A tea segít a cukorbaj kezelésében, csillapítja a lázat és erősíti az immunrendszert. Antibakteriális hatása miatt a szájban lévő gyulladások kezelésére alkalmas, illetve gargalizálva remek torokgyulladás esetén.

Női bajok csodaszere

A málnalevél-tea a menstruációs fájdalmak enyhítésére kínál alternatívát azok számára, akik nem szívesen szednek gyógyszer. Emellett a terhesség időszakában, a kezdeti rosszullétek mérséklődnek vagy megszűnnek azoknál a kismamáknál, akik legalább napi egy csészével fogyasztanak belőle.

Illatozó kerti dísz

A rendkívül vízigényes növényt ősszel érdemes ültetni. Ha megfelelő talajt találunk, 10 évig is szüretelhetjük a málnát. Bokra rendszeres gondozást igényel, különben hamar elterebélyesedik és átveszi az uralmat a kert fölöttFehér apró virágai csak a tavasz végéhez közeledve jelennek meg, amiket júniustól a kezdetben zöld bogyók követnek egészen az utolsó nyári sugarakig. Az érett málna hamar a földre hullik, és nagyon gyorsan romlik, így mielőbb fel kell használni.

Érdekesség

Talán nagy népszerűségének köszönheti, de a málna mára több mint gyümölcs. Nem szabad meglepődni ugyanis, ha az óvodában a gyerkőcünk legújabb játszótársa Málna néven mutatkozik be. Hivatalos keresztnévként ma már bárki dönthet úgy, hogy születendő kislányának ezt a nevet adja.

forrás: napidoktor.hu

http://napidoktor.hu/cikk/84.12482/Miert-majszoljunk-malnat


HOZZÁSZÓLÁSOK»Cikk bejelentéseÍrjon Ön is,írj te is magazinunkba!