NEKÜNKSZÓL VÁROSOK


BUDAPEST    DEBRECEN    KECSKEMÉT    PÉCS    SOPRON    SZEGED    SZOLNOK

Miért ne nyerhetne európai kupát a Szolnok?

Nekünkszól


A második csoportkör lezárultával kialakult a legjobb nyolc mezőnye a harmadik számú férfi európai kosárlabda kupasorozatban, vagyis a Eurochallenge-ben. Nagy örömünkre a sorozatban induló négy magyar csapatból a Szolnoki Olaj sikeresen elverekedte magát a legjobb nyolcig, ahol minden esélye megvan, hogy bejusson a Final Fourba.

szolnoki_olaj

Akár a Szolnok is megnyerheti az Eurochallenge sorozatot.

A csapatok a „best of three” rendszerben vívják meg a negyeddöntőket, azaz egy párharc addig tart, amíg valamelyik fél eléri a két győzelmet. A párviadalok egy héten belül (március 11., 13., 18.) lezajlanak, amit az április végi Final Four követ majd.

Jekatyerinburg (orosz)-Triumph (orosz)

A Szolnok párharca mellett ez az a párviadal, amelyre figyelnünk kell, hiszen ha az Olaj kvalifikálja magát a legjobb négybe, akkor a Jekatyerinburg-Triumph meccs győztesével csap össze. Egy orosz párharc mindig pikáns, a győztes kilétét nehéz előre megjósolni, de a bukikkal egyetemben arra hajlunk, hogy a Triumph jut be az elődöntőbe. Egyrészt jól ismerik egymást a felek, másrészt a minőség – olyan játékosok vannak a Triumphnál, mint például Milovan Rakovics -, harmadrészt pedig a rutin – a Triumph évek óta szerepel nemzetközi kupákban, 2012-ben például Debrecenben a Szolnokot legyőzve lett bronzérmes az EC-ben – is erősen a Triumph felé billenti a mérleg nyelvét. Persze a pályaelőny a Jekatyerinburgnál van, azonban az előbb elhangzottakat, illetve azokat a mérkőzéseket figyelembe véve, amit a Jászberénnyel vívott meg az uráli csapat, már egy meccs megnyerése is bravúr lenne a Jekától.

Gaziantep (török)-Cmoki Minszk (fehérorosz)

Mindkét csapatot jól ismerjük, hiszen az első csoportkörben a Gazientep az Atomerőművel, míg a Cmoki Minszk a Szolnoki Olajjal volt egy négyesben. Azokat a mérkőzéseket alapul véve kijelenthető, hogy a török együttes a jobbik csapat. A fehéroroszok évről-évre fejlődnek, de valahogy a szezon végére mindig elfogynak, most is valami hasonló tapasztalható náluk. Ráadásul a minőség – Ernest Bremer vagy Domen Lorbek személyében kiváló kosarasai vannak a törököknek – és a rutin a Gazientepnél van, a pályaelőnyről nem is beszélve. Mindezek tükrében szinte borítékolható a török továbbjutás…

Tartu Rock (észt)-Szolnoki Olaj (magyar)

Aligha találkozhatna tökéletesebb ellenféllel a Szolnoki Olaj a negyeddöntőben, mint a Tartu Rock. Nem lebecsülve az észt kosárlabdát – amit egyébiránt nem is szabad, hiszen amíg a baltiak már kiharcolták a 2015-ös Eb-részvételt, addig hazánk fiainak még nem sikerült -, de a legjobb nyolc között egyértelműen a Tartu Rock a leggyengébb csapat. Igaz, az észtek a második csoportkört 5-1-gyel abszolválták úgy, hogy a Kraszne Krilját is legyőzték, de abban egyetértünk a bukmékerekkel, hogy a magyar kirakatcsapat kiharcolhatja a továbbjutást. Bár ehhez egy meccset nyernie kell Észtországban, azonban a korábbi évekhez képest 2014-ben már házon kívül is képes jó eredményt elérni az Olaj. Arról pedig nem szabad megfeledkezni, hogy mostanra összeállt a Szolnok, így pedig van esélye, hogy bejusson az elődöntőbe.

Reggiana (olasz)-Kraszne Krilja (orosz)

A Reggianát és a Kraszne Krilját sem kell különösebben bemutatni, hiszen előbbi a Szolnokkal, míg utóbbi az Atomerőművel mérkőzött meg az idei szezonban. Ezen meccsekből kiindulva kijelenthető, hogy a felek közel azonos erőt képviselnek, és mindketten tipikus hazai csapatnak számítanak. A pályaelőny, illetve a minőségibb játékosok – White James, Rimanatas Kaukenas – a Reggianánál vannak, így ha nehezen is, de az olaszok kiharcolhatják a továbbjutást, és bejuthatnak az elődöntőbe.

A negyeddöntők után az elődöntők párosításai is ismertek, amelyek így néznek ki:

 Eurochallenge

Az elődöntők párosítása:

Tartu Rock/Szolnoki Olaj-Jekatyerinburg/Triumph

Gaziantep/Cmoki Minszk-Reggiana/Kraszne Krilja

Ha a fentebb elhangzottakat, illetve a bukmékerek által felállított mértékadó rangsort is figyelembe vesszük, úgy a Szolnok a sorozat legesélyesebbjével, a Triumphfal meccselhet a döntőbe jutásért, persze ha beigazolódnak a papírformák. Elméletben ott nem sok esélye van az Olajnak, azonban az elődöntő egy találkozóból áll, azon pedig bármi megtörténhet, szintúgy mint a döntőben. Éppen ezért miért ne nyerhetné meg a Szolnoki Olaj az Eurochallenge sorozatot, hiszen idén közel sem akkora a különbség a magyar kirakatcsapat és a legesélyesebbek közt, mint 2012-ben volt…

Forrás : hatharom.com


HOZZÁSZÓLÁSOK»Cikk bejelentéseÍrjon Ön is,írj te is magazinunkba!