NEKÜNKSZÓL VÁROSOK


BUDAPEST    DEBRECEN    KECSKEMÉT    PÉCS    SOPRON    SZEGED    SZOLNOK

Miért…?

Martina Mortimer


 

 

Jó kérdés, nem? Sokszor tesszük fel, naponta néha többször is. Keressük a válaszokat, kutatjuk. Reméljük, hogy valaki és valamikor majd választ ad a „miért”-jeinkre.

Pár napja egy ország kérdezi: miért? Miért történt ismét tragédia? Miért kellett meghalnia egy kiskorú gyereknek, akit vártak haza, és bizony szerettek?

Nem csodálkozom rajta, hogy nyomdafestéket nem tűrő szavakkal illetik azt a személyt, aki állítólag maga is tevékenykedett a gyermek meggyilkolásában. De vajon, ha valaki kijelenti, hogy „veled is ezt tenném”, az helyén való? Miért kellene vele ugyanazt tenni? Miért kellene ugyanazzá válni, mint amivé ő vált, aki bizony bűnrészes volt…?

Újra szóba került a halálbüntetés visszahozása, és bizony csoportok alakultak, amelyek kérik, hogy legyen újra halálbüntetés Magyarországon. Még Mózes is megírta II. könyvében, hogy: életet életért, lelket lélekért, szemet szemért, fogat fogért, kezet kézért, lábat lábért….  De vajon jó az, ha mi is azzá válunk, amivé nem szeretnénk, s amiről igen rossz véleményt alkottunk már korábban? Nem leszünk azzal jobbak, többek, esetleg csak bennünket is „legyilkosoz”-nak majd.

A középkorban ilyen ketrecbe zárták a bűnösöket, s közszemlére tették őket…

Fogalmam sincs, hogy méltó büntetését elnyerik-e majd azok, akik segítettek a kegyetlen tett elkövetésében, hiszen nem látok a fejükbe. Nem, sajnos a magyar törvények nem olyanok, amelyek méltóképp büntetnének. Pláne azon ismeretek után tudom ezt bizton állítani, hogy nem egy esetet ismerek én is, ahol nem az igazság, hanem a pénz győzedelmeskedett. Ugyanis, mondjuk ki, ne is áltassuk magunkat: vannak olyan bírók, akiknek áruk van! És vannak olyan ügyek, amelyeket forintosítani lehet. Visszatérve a legutóbbi gyermekgyilkosság feltételezett elkövetőihez (mert ők még csak feltételezett elkövetők, ameddig a bíróság úgymond néven nem nevezi őket), nekem az a véleményem, hogy talán soha nem nyerik el méltó büntetésüket, mert talán soha nem is tudják majd felfogni, hogy mit tettek. Néha nem elég a börtön, a bezártság. Vannak persze, akiknek a börtön jót tesz. Egy ügyvéd ismerősöm szerint az elítéltek legalább negyedének olyan módon tesz jót a börtön, hogy segít lélekben feldolgozniuk azt, amit tettek. Megnyugszanak és például, ha tettük nem szándékos volt, csupán fatális véletlen, akkor talán még meg is bocsátanak maguknak.

S, vajon mit kaphat ma Magyarországon az, aki részt vesz egy bűntényben, ami esetleg emberáldozattal jár? Csak formalitás ez az „X” évtől „Y”-ig! Ritka, ha valaki megkapja a maximumot. Tudok olyan esetről, ahol az illető szándékos emberölésért ült nyolc évet, majd kiszabadult, s majdnem sikerült még egyet elkövetnie. A szerencsén múlt, hogy „csak” maradandó sérüléseket szenvedett az áldozat. Az elkövető, visszaesőként kapott hat évet, amiből leül legfeljebb négy év nyolc hónapot és utána szabadon távozhat! Nem nagyon szeretnék összehasonlítani, de egy ismert színész is bent ül most az egyik börtönben, s ő annyit kapott egy állítólagos erőszakért, amennyit mások emberölésért ülnek. Persze, lehet itt ám okirat-hamisítás miatt is annyit ülni, mint emberölésért!

Fogalmam sincs, hogy jó ötlet lenne-e a halálbüntetés visszaállítása. Ha hosszasan gondolkodom ezen, akkor arra jutok, hogy: nem! Talán a tényleges életfogytiglant kellene VALÓBAN ÉLETFOGYTIG tartó büntetésnek „átminősíteni”, mert ugye most országa válogatja, hogy hol és mit is jelent. Van, ahol 15 év, van, ahol 25. Az biztos, hogy Kínában már felakasztották volna a feltételezett elkövetőket… Az Amerikai Egyesült Államok néhány államában még mindig van halálbüntetés, de vajon jó-e az, ha öt-tíz börtönben eltöltött év után jön az injekció vagy a gázkamra…?  …mert ez utóbbi is létezik még, állítólag. Van egyáltalán értelme annyi évig tartani egy elítéltet a siralomházban, akit majd úgyis kivégeznek? Hát, talán van, mert tévedhetnek is, és bebizonyosodhat az illető ártatlansága. Persze ez elenyésző. A napokban történt eset kapcsán biztosan nem fog kiderülni ártatlanság, és talán már jövőre döntés születik a büntetésről. Ahogy az lenni szokott, vannak ilyenkor súlyosbító és enyhítő körülmények is. S, hogy mi lesz az ügy kimenetele? Mennyit fognak kapni az elkövetők? Talán a népharag győzedelmeskedik majd, s akkor a 10 évet is megüti a „főbűnös”, „kitervelő” büntetése, vagy talán egy „sztárügyvéd”… Bár, nem csodálkoznék azon, ha számára kedvező ítélet születne, s tudják, hogy miért? Lehet morbid, de van egy vicc, ami ide passzol:

- Tudják, hogy mi különbözteti meg a jó ügyvédet és a sztárügyvédet?

- Az, hogy a jó ügyvéd a törvényt ismeri, a sztárügyvéd pedig a bírót…


HOZZÁSZÓLÁSOK»Cikk bejelentéseÍrjon Ön is,írj te is magazinunkba!