NEKÜNKSZÓL VÁROSOK


BUDAPEST    DEBRECEN    KECSKEMÉT    PÉCS    SOPRON    SZEGED    SZOLNOK

Napraforgós cukkinipástétom

Vegalife


napraforgós cukkinipástétom.jpg

A napraforgót az észak-amerikai indiánok kezdték el termeszteni, majd Oroszországba került, ahol előállították első hibridjeit. Megtalálta a visszavezető utat is a szovjet pogromok elől menekülő farmerek zsákjaiban. Amikor a napraforgó a világ egyik legfontosabb koleszterinmentes olaját adó növénye lett, egy akkor jelentéktelen művész egy francia elmegyógyintézetben megfestette a napraforgó virágait, és a növény ezzel örökre megváltoztatta a művészet világát is. (részlet Bill Laws: Ötven növény, amely megváltoztatta a történelmet c. könyvből)

Vincent_Willem_van_Gogh_Napraforgók.jpgKöszönet a képért a Wikipediának!

A II. világháborút átélt Franz Hasel történeteit feldolgozó “Ha ezrek esnek is el….” című könyvben az alábbi érdekességet olvastam a napraforgó-olajjal kapcsolatban:

“….Ahogy haladtak dél felé, olyan területre érkeztek, amelyen végestelen végig napraforgók virítottak, aranysárga fejeikkel a nap felé nézve. A következő város elérésekor egy hatalmas napraforgó-sajtoló üzemet fedeztek fel. Az utakon hegyekben álltak a magok, várván, hogy feldolgozzák őket hidegen sajtolt, finom olajjá, a legjobbá a világon. Belül hatalmas kádakat találtak, amelyek színültig voltak tiszta olajjal. Később kiderült, hogy mintegy kétszázezer liter olajat raktároztak az üzemben. Megkapták a parancsot, hogy robbantsák fel az egészet. Franz látni sem akarta a mérhetetlen pazarlást, ezért odament a századoshoz, hogy beszéljen vele.

-Uram, lenne egy javaslatom.

-Mondja, Hasel!

-Szerintem nem érdemes felrobbantani az összes olajat. Ha engedélyt ad rá, én egyenlően elosztanám a katonák között. Megtöltenénk a kannákat, edényeket, és hazaküldenénk, amit csak tudunk. Maga is tudja, milyen nehéz Németországban bármiféle zsiradékhoz jutni mostanában. Segíthetnénk a családjainkon. Aztán az üres üzemet már levegőbe lehet röpíteni.

A százados hitetlenkedve csóválta a fejét:

-El sem tudom képzelni, hogy tudná végrehajtani ezt a feladatot. Mindamellett igaza van, otthon az olaj annyit ér, mint az arany. Ha meg tudja csinálni, rajtam ne múljon.” (Részlet “Ha ezrek esnek is el…” c. könyv tizenkettedik fejezetéből, melynek címe: A Kaukázusban.) Természetesen nem árulok el nagy titkot, hogy Haselnek sikerült a tervet végrehajtania. Tudomásom szerint a Kaukázus ma is élen jár a hidegen sajtolt növényi olajok készítésben.

Ugyan a pástétomhoz nem növényi olaj szükséges, csupán napraforgó és cukkini, mégis megosztottam ezeket a tudásanyagokat mindenkivel. Amikor napraforgó maggal dolgozom, gyakran eszembe jut a kaukázusi történet, valamint Van Gogh festménye is.

A recept:

Hozzávalók:

  • 1 cukkini (felkarikázva fagyasztottam le)
  • 1 dl napraforgó
  • 2 dl víz
  • ételízesítő vagy só
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • turmixgép vagy botturmix
  • sörélesztő-pehely (elhagyható)

 

Elkészítés:


A napraforgó szemeket néhány órára, vagy ha tehetjük egy éjszakára, vagy egy fél napra beáztatjuk, maximum kétszeres mennyiségű vízbe.

Kevés vízen megpároljuk a cukkinikarikákat, vagy cukkinikockákat, de ha reszelt cukkinink van itthon, az is jó.

Friss vagy fagyasztott cukkinivel is dolgozhatunk. Első esetben meg kell hámozni és lereszelni, vagy feldarabolni.

A cukkinit megsózzuk, vagy egy kevés ételízesítővel megszórjuk. Adunk hozzá és 1-2 gerezd felaprított, vagy kinyomott fokhagymát. Fedő alatt megpároljuk.

Először a megáztatott napraforgót egy kevés vízzel, amiben ázott, összeturmixoljuk. Ha hiszitek, ha nem, tejfölszerű állagot kapunk, de nem is véletlen, hogy a növényi tejföl alapja épp a napraforgó hasonló felhasználása. Amikor a napraforgót így készre készítettük, hozzáadjuk a megpárolt fokhagymás cukkinit és turmix, vagy botturmix segítségével addig turmixoljuk, míg egészen krémes állagú pástétomot nem kapunk.  Ezzel kész is a pástétom. Ha úgy tartja ízlésünk, egy kevés sörélesztő-pehellyel összekeverve még finomabb, krémesebb pástétomot kapunk. Egyszerűbb elkészíteni, mint leírni. :) Lehet, kicsit nehéznek tűnik, de tényleg semmi bonyolult művelet nincs benne.

Eredeti recept:

http://vegalife.blog.hu/2013/01/20/napraforgos_cukkinipastetom


HOZZÁSZÓLÁSOK»Cikk bejelentéseÍrjon Ön is,írj te is magazinunkba!