NEKÜNKSZÓL VÁROSOK


BUDAPEST    DEBRECEN    KECSKEMÉT    PÉCS    SOPRON    SZEGED    SZOLNOK

Rózsa puding – Egyenesen II. Richárd király udvarából!

B. Hajnalka Lilla


Ez az édesség II. Richárd király uralkodása alatt vált divatossá a nemesek körében. Nem is csoda, hiszen nem csak rendkívül ízletes, de a hozzávalók akkoriban igen drágának, és ritkaságnak számítottak, így nem csupán öltözékükkel, kastélyuk pompájával, hanem a felszolgált ételekkel is megcsillogtathatták vagyonukat vendégeiknek.

Szerencsére ma már könnyen beszerezhetőek az alapanyagok, így egy különleges, nem mindennapi desszerttel kedveskedhetünk családtagjainknak, barátainknak, és természetesen saját magunknak.

Lássuk tehát az összetevőket:

  • egy már teljesen kinyílt, de még el nem hervadt fehér rózsa szirmai
  • 4 csapott evőkanál kukoricaliszt vagy rizsliszt
  • 275 ml tej
  • 50 g porcukor
  • ¾ teáskanál őrölt fahéj
  • ¾ teáskanál őrölt gyömbér
  • 575 ml tejszín
  • 1 evőkanálnyi apróra vágott fenyőmagbél
  • 10 darab kimagozott, és apróra vágott datolya
  • csipetnyi só

 

Elkészítése:

A rózsáról vegyük le egyenként a szirmokat, majd csípjük le azt a részt, amellyel a magtárhoz kapcsolódtak. Forraljuk a szirmokat 2 percig lobogó vízben, és konyhai papírtörlők közé téve itassuk le róluk a nedvességet, majd egy nehezebb könyvet rátéve préseljük le a szirmokat.

A kukoricalisztet vagy rizslisztet tegyük serpenyőbe, kevés tejjel keverjük simára. Ha simára kevertük, adjuk hozzá a többi tejet is. Tegyük a serpenyőt kis lángra, és állandó kevergetés közben hevítsük addig, amíg elkezd sűrűsödni. Ekkor öntsük bele a tejes pépet a cukorral, fűszerekkel, rózsaszirmokkal együtt egy robotgépbe – de természetesen használhatunk botmixert is. Sima péppé dolgozzuk össze, ezután keverjük hozzá a tejszínt és a sót.

Öntsük a keveréket vastag falú serpenyőbe, és folyamatos kevergetés mellett forraljuk kis lángon, amíg könnyű, habos állagúvá nem válik.  Ekkor keverjük hozzá a datolya és a fenyőmag nagyobb részét, majd óvatosan kevergessük a tűzön még két percig. Öntsük üvegedénybe, vagy pudingformákba, és hűtsük le. Néha kevergessük meg hűlés közben, hogy ne képződhessen a tetején „bőr”. Tegyük be a hűtőbe néhány órára.

Tálaláskor díszíthetjük a tetejét a megmaradt datolyával és fenyőmaggal.

 

Fontos!

Amennyiben nincs saját rózsánk a kertben, győződjünk meg róla, hogy a virágbolt vagy piac, ahonnan beszerezni kívánjuk a rózsát, nem használ virágtápot, vagy egyéb kemikáliát a növények frissen tartásához! A legtöbb bolt úgy nevezett tápos vagy vegyszeres „felszívatást” alkalmaz, így maradnak tovább szépek a virágok, ezzel késleltetik a hervadást, illetve így sürgethetik a bimbók nyílását.


HOZZÁSZÓLÁSOK»Cikk bejelentéseÍrjon Ön is,írj te is magazinunkba!