NEKÜNKSZÓL VÁROSOK


BUDAPEST    DEBRECEN    KECSKEMÉT    PÉCS    SOPRON    SZEGED    SZOLNOK

Szárazság Brazíliában

Magyar


Az ország délkeleti részén évtizedek óta most a legkevesebb a csapadék. Egy kiszáradó víztározó űrfelvételen – ilyen volt, ilyen lett…

A helyzet São Paulo városában és környékén a legrosszabb, ahol mintegy 20 millió ember él. Az évi csapadékmennyiség 300-400 milliméterrel kevesebb a szokásosnál. A víztározó mostanra kapacitásuknak csak 3-5%-áig vannak telítve. Egyiküket, a Jaguari nevűt mutatja az amerikai Landsat-8 földmegfigyelő műhold OLI (Operational Land Imager) műszerének két felvétele. Az első 2013. augusztus 13-án készült, s a tározó már akkor sem volt tele. A part mentén vékony világos színű sávok jelzik, hogy a víz nem éri el a szokásos magasságot.

brazil1

(Kép: NASA EO / Jesse Allen / USGS)

A második, idén augusztus 3-án készített űrfelvételen már a part menti csíkok széles sávokká nőttek. A víz színárnyalata is eltérő, világosabb, szinte zöldes. Ez az üledék miatt van, illetve a sekélyebb vízen át jobban befolyásolja az összképet a tó feneke.

brazil2

(Kép: NASA EO / Jesse Allen / USGS)

A Jaguari az egyike annak az öt tározónak, amelyek São Paulo és környéke lakosságának felét látják el ivóvízzel. A Landsat-8 képnek készítése óta tovább apadt a víz, a tároló feltöltöttsége 12%-osról októberre 4%-osra esett. A szárazság a decembertől februárig tartó, normális esetben csapadékos nyári időszakban kezdődött. Ekkor a szokásoshoz képest harmada-fele annyi eső esett. Később is alatta maradt a csapadékhozam az átlagos értéknek. Brazília délkeleti részén a fontos mezőgazdasági termények, a kávé és a cukornád hozama is megsínyli a szárazságot, s gyakran akadozik a vízszolgáltatás. Az ország nagyvárosai és a lakosok sincsenek felkészülve az ilyen szárazságok kezelésére, amik pedig megfelelnek a klímaváltozási modellek előrejelzéseinek.

Frey Sándor
Forrás: urvilag.hu


HOZZÁSZÓLÁSOK»Cikk bejelentéseÍrjon Ön is,írj te is magazinunkba!