NEKÜNKSZÓL VÁROSOK


BUDAPEST    DEBRECEN    KECSKEMÉT    PÉCS    SOPRON    SZEGED    SZOLNOK

Szeresd magad, de hogyan?

Gy. Horvath Karoly 

Gondolatok a konyhában

 
 

Szeresd magad! Gyakran használt tanács, az életmód kérdéseit feszegető cikkekben és spirituális tanítóktól is gyakran elhangzik. Nagyon kellemesen hat, és tényleg az. Logikai érvekkel könnyű belátni, hogy mennyire igaz tanítás, okfejtésbe most nem is fogok belemenni, számtalan forrást talál az interneten akit ez érdekel. Inkább a dolog gyakorlati oldalát nézzük meg!

Tegyük fel, hogy megfogadtad a tanítást, és elhatározod, hogy ezentúl szereted magad. Látszólag könnyű, pláne önző embereknek. Nekik ez alapból megy, kár, hogy amit nyernek a réven, elvesztik a vámon, megfizetik azt az árat, hogy leragadnak egy lépcsőfokon, ahonnan képtelenek továbblépni. Kellemetlen probléma! Ám még ennél is kellemetlenebb annak az embernek a gondja, akinek gondot okoz az, hogy szeresse magát. Márpedig ez kihagyhatatlan lépcsőfok.

Magam is szembenéztem a dolog nehézségeivel, ráadásul annak az illúziója is nehezítette a dolgomat, hogy azt képzeltem, tudom magam szeretni, nem kell megtanulnom. Aztán kaptam ajándékba egy felismerést. Nem egy klasszikus spirituális helyszínen, hanem az illemhelyen – miközben rendeltetésszerűen használtam – belém villant egy gondolat. Elvárásaim vannak saját magammal szemben. Márpedig akiket igazán szeretek, azokkal szemben nincsenek elvárásaim. Bármit tesznek, vagy mulasztanak, akkor is szeretem őket. És rá kellett döbbenjek, hogy nem tartozom ebbe a körbe. Saját magammal szemben feltételeket támasztok, és amíg ez így van, nem mondhatom el, hogy szeretem magam.

Ezen a ponton pedig megkerülhetetlen az elfogadás kérdése. A gyereked elfogad majd olyannak, amilyen vagy. Vagy ha nincs, akkor a kutyád, a legjobb barátod, vagy valaki más, a Teremtő biztosan. Te miért is ne tudnád elfogadni? A saját elképzeléseidnek tán nem felelsz meg, de a gyerekednek nem voltak rólad elképzelései, a kutyádnak, a teremtődnek sem. Ugyanígy, a világról alkotott elképzeléseidnek a világ vajon megfelel? Mi változzon meg? A világ, vagy az elképzeléseid? Melyiken tudsz változtatni? Igen, mindkettőn. Nem felelsz meg azoknak az elképzeléseknek, amiknek saját magad előtt meg szeretnél felelni. Mindkettőn tudsz változtatni, és mindkettőn szükséges is. Az viszont nem megy, hogy az elképzeléseidet érintetlenül hagyod!

Pedig sokan ebbe a hibába esnek. Felállítasz egy feltételrendszert, és azt megcélzod, olyannak szeretnéd magadat látni. Ez így rendben is van, minden sikeres ember megteszi, ez egy szükséges jó. Ám vigyázat! Lesznek kudarcok. Feladhatod, vagy újra nekirugaszkodhatsz. Azt gondolod, hogy a legrosszabb, ami történhet veled az, hogy kudarcot vallasz. Pedig nem. A legrosszabb, ami megtörténhet, ha a kudarcot nem tudod magadnak megbocsátani. Ismétlem: legrosszabb, ami történhet veled az, hogy nem tudsz magadnak megbocsátani. Szeresd azt, aki elbukott! És bocsáss meg annak, akit szeretsz, még ha te magad vagy is az. Megérdemled.


 

Gondolatok a konyhában

 


HOZZÁSZÓLÁSOK»Cikk bejelentéseÍrjon Ön is,írj te is magazinunkba!