NEKÜNKSZÓL VÁROSOK


BUDAPEST    DEBRECEN    KECSKEMÉT    PÉCS    SOPRON    SZEGED    SZOLNOK

Szigeteljünk műanyag ablakokkal!

ITE


Akár tél van, akár nyár, egy jó nyílászáró aranyat ér! Segítségével csökken a fűtésszámla, télen emelkedik a hőmérséklet a lakásban, nyáron pedig bent tudjuk tartani a hűvös levegőt, kevésbé melegszik fel a benti levegő. A műanyag nyílászárók további előnyöket is hordoznak magukban, a kezdeti beruházás pedig gyorsan megtérül.

A szigetelés fontossága

Mind a családi házak, mind a lakások esetében a szigetelés mára kulcskérdéssé vált, hiszen a fűtési költségek emelkedésével, illetve az egyre melegebbé váló nyarak miatt az emberek felismerték a hőszigetelés fontosságát. Egy jól szigetelt lakás – a passzívházakról már nem is beszélve – nyáron is hűvös marad, télen pedig nem szükséges olyan sokat költeni a fűtésre, mint szigetelés nélkül. A hőszigetelés ugyan egy egyszeri nagy beruházás, amely jelentősen megterheli a családok pénztárcáját, ám minél hamarabb szigetelünk, annál jobb, a beruházás bizonyos idő múlva megtérül a lecsökkent fűtésszámlában.

A teljes ház körbeszigetelése nem olcsó, és ha erre még nem gyűlt össze a megfelelő összeg, akkor van néhány egyéb lépés, ami nem kerül olyan sokba, ám mégis jelentős megtakarítás érhető el velük. Mivel a legtöbb hő felfelé távozik el (az összes hőveszteség akár 40%-áért is felelős lehet a padlás), ezért szigeteljük le a padlást! Ezt megtehetjük hungarocell táblákkal vagy kőzetgyapottal is, majd boríthatjuk faforgácslappal a járhatóság érdekében.

Új nyílászárókkal a meleg érdekében

A lakások hőveszteségének másik jelentős része a rosszul záródó nyílászárókon keresztül távozik. Ennek igazán a téli hidegek esetén van a legnagyobb jelentősége, hiszen ekkor hiába fűtünk, a meleg az ablakokon és ajtókon át elillan. Ha lehetőségünk van rá, ne késlekedjünk lecserélni a nyílászáróinkat, már a következő télen észrevehetően melegebb lesz a lakásban, ugyanakkora fűtésköltség mellett. A fa nyílászáróknál akár 20-30%-kal kevesebbe kerülnek a műanyag ablakok, ám mivel akár 50 évig karbantartás-mentesen üzemeltethetők, így nagyon jó ár-érték aránnyal bírnak. Még a passzív házaknál is műanyag tokokat építenek be hármas üvegezéssel ellátott ablakokkal, hiszen ezeknek az egyik legjobb a hőszigetelési képességük.

A műanyag nyílászáróknak kiváló hőszigetelési tulajdonságaik mellett további előnye, hogy karbantartást egyáltalán nem igényel szemben a fa ablakokkal, melyeket legalább kétévente le kell festeni. A műanyag ablakok az időjárás viszontagságait is jól bírják, nem engednek az UV sugárzásnak, nem fakítja őket a nap, nem korhasztja az eső. Tisztításuk is rendkívül egyszerű, hiszen felületük sima. Éppen amiatt, hogy az időjárás viszontagságait ennyire jól bírják, élettartamuk sokkal hosszabb a fáéval szemben. Mivel a hő hatására nem tágulnak vagy húzódnak össze, nem dagadnak a víztől, ezért nem vetemednek, és záródásuk is mindig könnyű, pontos.

Jó hír a környezetvédelmi szempontokat is figyelembe vevőknek, hogy a műanyag ablakok 100 %-ban újrahasznosíthatók, emiatt a természet erőforrásait kímélik, és hosszú élettartamuk miatt elhasználódásuk csekély mértékű, előállításuk pedig kevesebb erőforrást és energiát igényel, mint a korábbi technológiáké.

Vannak olyan apróbb praktikák, amelyek akkor is segíthetnek a hőveszteség csökkentésében, ha a nyílászáró csere vagy a hőszigetelés nem megoldott. Alkalmazhatunk hőtükröket a fűtőtestek mögé, vagy szivacsrudakat az ablaktáblák közé.


HOZZÁSZÓLÁSOK»Cikk bejelentéseÍrjon Ön is,írj te is magazinunkba!