NEKÜNKSZÓL VÁROSOK


BUDAPEST    DEBRECEN    KECSKEMÉT    PÉCS    SOPRON    SZEGED    SZOLNOK

Téli megfázás? – 5 növény a megfázás ellen

Ihracska Hajnalka


 
 
 

                Közeleg a tél a megfázások és a náthák időszaka. Te sem szeretnél idén is az ágyban feküdni akár az ünnepek alatt? Nem kell azonnal a gyógyszertárba rohanni, rengeteg házi praktika létezik a megfázásra és ellene is. A legfontosabb a megfelelő mennyiségű vitamin bevitel, de nem elhanyagolható persze a megfelelő és réteges öltözet sem.

                Sokan nem is gondolnánk, de a magas C-vitamin tartalmú gyümölcsökkel nem csak a megfázást előzhetjük meg, de elősegíti a rákos megbetegedések elkerülését. A C-vitamint először Szent-Györgyi Albert vonta ki a paprikából. Ezért 1937-ben Nobel-díjat kapott.

Citrom (42mg/100g): Gondoskodik a bőr védelméről, mert sok bőrvédő vitamint tartalmaz, mely erősíti a kötőszövetet, és védi a bőrt a megfázás ellen.

Csili paprika (101mg/100g): Ez a csípős fűszer a dugulást enyhíti inkább a hörgőkben és az arcüregben. A paprika csípősségét “okozó” kapszaicin stimulálja a váladéktermelő sejteket a tüdőben és az orrüregben, illetve segíti a váladék eltávolítását.

 Kivi (79,9mg/100g): A kivit Kínában természetes antibiotikumnak tartják, ezen kívül kétszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint a citrom, és ráadásul sokkal inkább kíméli a gyomrot.

Kihagyhatatlan a vöröshagyma is. Kitisztítja a hörgőket és az arcüreget. Bár milyen hihetetlen, de a vöröshagyma akár képes legyőzni a tüdőgyulladást is. Leggyakoribb fogyasztása a hagymatea.

Megemlíteném még a savanyú káposztát is. A káposzta savanyítva őrzi meg leginkább magas C-vitamin-tartalmát. Ennek a jelentősége igen nagy, mert ételeinkben az elkészítés során - a hő hatására – a C-vitamin nagy része tönkremegy. A téli hónapok után a C-vitaminban dús savanyú káposzta segíthet ezt a hiányt pótolni.

Minden kedves olvasónknak megfázás mentes telet kívánunk!


HOZZÁSZÓLÁSOK»Cikk bejelentéseÍrjon Ön is,írj te is magazinunkba!