NEKÜNKSZÓL VÁROSOK


BUDAPEST    DEBRECEN    KECSKEMÉT    PÉCS    SOPRON    SZEGED    SZOLNOK

Tiszta forrás?

Gy. Horvath Karoly 

Gondolatok a konyhában

 

Divat az ezotéria, legalábbis megkerülhetetlen, lehet szeretni, lehet gyűlölni, de olyan is van, akit egyszerűen hidegen hagy, bár ez utóbbi is egy érzelmi megnyilvánulás. Miről is van szó, azaz kinek mit jelent ez a fogalom? Eleve szubjektíven fog megszületni a válasz, kinek-kinek tudása szerint. Méghozzá az előélete által megszerzett tudása és az ezotériáról meglevő ismeretei alapján, amit külön érdekessé tesz az, ki-ki mennyire tudja e kettőt szinkronba hozni.

  1. Aki a bulvársajtóból szerzi a műveltségét, és ragaszkodik az iskolában kapott tudáshoz, annak az ezotéria sarlatánság, kuruzslás. A tévéképernyőn emelt díjas számon hívható pénzbehajtó szélhámosok alapján alkotja meg ítéletét, miközben okosságnak véli a tájékozatlanságából fakadó előítéleteit.

  2. Aki a bulvársajtóból szerzi a műveltségét, és nyitott az új ismeretekre, a bőség zavarával küzd. Találkozik bölcsek gondolataival és értékét tekintve egészen széles skálán szórt csatornázásokkal. Éppen a bőség zavara miatt azzal a forrással azonosítja az ezotéria fogalmát, amelyik a személyiséghez közel áll, illetve amelyikről úgy érzi, hiányzott az életéből.

  3. Aki a templomban prédikáló pap szavai által formál véleményt, annak az ezotéria azonos az okkultizmussal, kerülendő, ördögi tudomány, akik ilyesmivel foglalkoznak bűnben fognak meghalni, míg ők maguk haláluk után learatják ájtatos életük áldozatainak jutalmát.

  4. Aki időt és pénzt áldoz arra, hogy ismereteit gyarapítsa, annak az ezotéria azt jelenti, amit e tanfolyamokon hall.

  5. Akik saját belső hangjukat követve tanulmányozzák a tiszta forrásokat, azok nem töprengenek definíciókon.

 

Az ezotéria eredeti jelentése belső, görög szó. Mi emberek kívül keresünk mindenre megoldást. Kívülről várunk segítséget, megváltót, boldogságot. Kívülről várunk megerősítést, iránymutatást, üzenetet, tanítást. Hét irányt különböztet meg az őstudás: észak, dél, kelet, nyugat, fent, lent és bent. Ebből az első hat a háromdimenziós koordináta-rendszer három tengelyét határozzák meg, oda-vissza. A hetedik pedig egyszerűen a bent. Ez az irány nem tartozik a három dimenzióhoz. Akkor viszont hová tartozik? Nem lehet, hogy a dimenziókapu ott van bent? Biztos, hogy ami kint van, tágasabb, mint ami bent van?

Zenét hallgatunk, és valami elindul bennünk. Más zenék hidegen hagynak, vagy tán még zavaróak is. Hallunk új dolgokat, és egyszer csak belül megszólal valami, hogy igen, ez nekem szól, szívemből beszélsz! Mint ahogy a zene is vagy harmóniába kerül azzal, ami ott van belül, vagy nem. És amikor kívülről is azt halljuk, ami ott van bent, az szépen szól. Megszólal néha a belső hang, és mond valamit. Vagy megszólal egy külső hang, és a belső igazolja, hogy igen, ez így igaz. Minden külső forrás belül kap hitelt. Mert van valami belül.

Őstudás. A teremtett világnak kezdete van, és kezdettől fogva állandó rendje. Törvénye van születésnek, elmúlásnak, világosságnak, sötétségnek, egészségnek, betegségnek, szeretetnek, félelemnek. Az őstudás a teremtett világ használati utasítása, mely változatlan, csak az ember elképzelése róla az, ami változott. Arra tanítottak minket, hogy kategóriákban gondolkodjunk. Ez tudományos, ez vallásos, ez katolikus, ez okkult, ez sámánhitű, ez meg ezoterikus. A megismerhető tudás olyan, mint egy gömb, melynek csak a felszíne az, amit az emberi elme felfog, a belsejében van az ismeretlen. Ezeket az ismereteket osztotta fel a társadalom kategóriákba, mint ahogy a focilabda felszínét mezőkre osztja a mintázat.

Pedig az egész egy.


 

Gondolatok a konyhában

 


HOZZÁSZÓLÁSOK»Cikk bejelentéseÍrjon Ön is,írj te is magazinunkba!