NEKÜNKSZÓL VÁROSOK


BUDAPEST    DEBRECEN    KECSKEMÉT    PÉCS    SOPRON    SZEGED    SZOLNOK

Tökéletes mézeskalács

Ihracska Hajnalka


 A karácsony elengedhetetlen része a mézeskalács. Nem hiszem, hogy lenne köztünk olyan, aki ne szeretné a karácsonyi hóesést nézni a szoba ablakából, forró teával és mézeskaláccsal. Ezért készültem egy finom mézeskalács recepttel, hogy minden otthonban legyen házi mézeskalács.

Hozzávalók:

25 dkg méz

5 dkg vaj

10 dkg porcukor3 egész tojás

1 evőkanál fahéj

1 kávéskanál szegfűszeg

2 dkg szalalkáli

70 dkg liszt

Először a mézet és a vajat langyosítsuk meg. Egy másik edénybe tegyük a tojásokat, porcukrot, fűszereket és a szalalkálit. Alaposan dolgozzuk össze, majd öntsük a langyos vajas-mézhez. Ismét dolgozzuk össze, majd 70 dkg lisztet gyúrjunk hozzá. Ha összeállt, takarjuk le és pihentessük szobahőmérsékleten 1 napig. Következő nap nyújtsuk ki kb. 4 mm vékonyra, formázzuk (angyal, karácsonyfa, csengő stb.), kenjük be felvert tojással. Fóliával bélelt tepsibe helyezzük és 4-5 perc alatt süssük mogyoró barnára. Ha kihűlt tetszés szerint díszíthetjük. Pl. cukormázzal. 1 tojásfehérjéhez annyi átszitált porcukrot adjunk, hogy ha elkeverjük, egy jó sűrű állagú masszát kapjunk. Habverővel nem szabad verni! Kanállal rakjunk kicsi mennyiséget nejlonzacskóba, aminek sarkára kicsi lyukat vágunk. Úgy rajzoljunk, mint a ceruzával. Színezhetjük kakaóporral is a cukormázat.

Praktikus karácsonyfadísznek, hiszen csodálatos illat fogja eltelíteni a házat. De ajándéknak is tökéletes, mert amíg készítjük, szívünket-lelkünket beleadjuk. Egy igazi szívből jövő ajándék és a karácsony pont erről szól.


HOZZÁSZÓLÁSOK»Cikk bejelentéseÍrjon Ön is,írj te is magazinunkba!