NEKÜNKSZÓL VÁROSOK


BUDAPEST    DEBRECEN    KECSKEMÉT    PÉCS    SOPRON    SZEGED    SZOLNOK

Váljék egészségünkre!

Martina Mortimer


Egy jó csésze tea reggel megszépítheti az ember napját. Nyáron egy csésze hideg tea jól esik a melegben, télen pedig a forró felmelegíti a testünket, lelkünket. Mondhatjuk az s, hogy szinte megmelengeti a szívünket. Akár mosolyt is csalhat az arcunkra. Lassan kortyolgassuk, és ne gondoljunk arra, hogy munka előtt állunk vagy éppen ki kell fizetni a számlákat. Csak szorongassuk a poharat vagy csészét és élvezzük!

S, hogy milyen teát igyunk? Ez néha nagy fejtörést okozhat, pláne azoknak, akik tudják, hogy a színes dobozos, néha furcsa alakú filterbe csomagolt füvek vagy gyümölcsdarabok legtöbbször olcsó, huszadrangú, maradék füvek vagy darabkák. Arra jók, hogy „teázzunk”, de arra, hogy ezt valóban élvezzük, vagy esetleg segítsenek a szervezetünk működésében, arra nem valók. Nem akarom én leszólni a színes dobozos, pár száz forintért kapható illatos filtereket, hiszen alkalmanként én is fogyasztom. Bevallom, a szilvás-fahéjas az abszolút kedvencem! Ebből mindig tartok otthon. Viszont a teák nem csak arra valók, hogy élvezeti cikként fogyasszuk őket. Néhány teának szinte küldetése van. Ilyenek például a levelekből, füvekből, virágokból készült teák. Ezek nem csupán élvezeti cikkek, hanem gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények is lehetnek. Persze nem minden esetben, ugyanis ha nem megfelelően készítjük el őket, akkor egyszerű élvezeti cikkek lesznek és elveszítik gyógyhatásukat!

Mielőtt elkezdenénk sorolni, hogy melyik gyógynövény mire jó, előtte tanuljuk meg helyesen elkészíteni őket! Többféle elkészítési mód van. Egyik az áztatás, másik a főzés, forralás, harmadik pedig a forrázás. Egy aranyszabály van minden esetben: nem érhet fémhez a növény! Még fém kanálhoz sem!

Áztatás: vannak növények, amelyeket elég este hideg vízbe áztatni, és már reggel fogyaszthatjuk is.

Főzés: szigorúan csak üveg edényben forraljunk vizet, s a növényt tegyük bele. Forraljuk, úgy 5 percig. Ezek a főzetek például fürdővízbe valók, de nem feltétlen fogyasztásra.

Forrázás: szinte az összes növényt forrázhatjuk, ami azt jelenti, hogy legfeljebb 72-78 Celsius fokos vízzel öntsük le, s lefedve hagyjuk tíz percig, vagy akár egy óráig ázni.

Ha már kész a teánk, ízesíthetjük is! Aki nem szereti natúrban meginni, az tehet bele mézet, de a cukrot, édesítőt inkább felejtsük el!

S, hogy történetünk kerek legyen, nézzünk is egy növényt, amelyből készült főzetet fogyaszthatjuk ebben a köhögős, megfázós időben. Növényünk a hársfa. A hársfát hidegen is áztathatjuk, de le is forrázhatjuk. Ez utóbbi esetben hagyjuk állni úgy 20 percet. Ne melegítsük fel újra, hiszen amúgy sem szabad forrón inni a teát. Inkább langyosan. A hársfa köhögéscsillapító, ugyanakkor nagy mennyiségben fogyasztva kihathat a vérnyomásunkra, szívműködésünkre! Napi maximum 2 csészével fogyasszunk belőle! Ezt a teát igenis ízesítsük mézzel, hiszen a méz jótékony hatással lehet a például begyulladt mandulánkra.

Akinek nem segít a hársfa, annak a legősibb módszereket tudom ajánlani. Ez nem más, mint házi zsír kenése a mellkasra, és a jó öreg hagymatea. A hagymát ki kell forralni, s utána langyosan meginni. Erős, reszelt tormával vagy fekete retekkel is megspékelhetjük, vagy akár magában is fogyaszthatjuk a retket, tormát. Mindezek után bújjunk be a meleg takaró alá és izzadjunk egy jót. Van, aki már egy nap után sokkal jobban lesz, s nem kell az antibiotikumos kúrához folyamodnia. Viszont, ha a lázunk 39 fok fölé megy, akkor inkább ne kísérletezzünk otthon, hanem látogassuk meg az orvosunkat!

 


HOZZÁSZÓLÁSOK»Cikk bejelentéseÍrjon Ön is,írj te is magazinunkba!