NEKÜNKSZÓL VÁROSOK


BUDAPEST    DEBRECEN    KECSKEMÉT    PÉCS    SOPRON    SZEGED    SZOLNOK

Változnak a lakáskiadás adózási szabályai!

ITE


Egy tervezett jogszabály szerint hazánkban változnának a kiadott lakásokból származó jövedelem utáni adózás szabályai. Az új szabályozás nem a jövedelem mértékét, hanem a lakás méretét venné figyelembe, így jelentősen átalakulnának az eddig fizetendő adómértékek.

Így változna lakáskiadás adózása

A tervezett jogszabály szerint négyzetméterenként 1500 forintot kellene fizetni éves szinten azoknak a lakástulajdonosoknak, akik lakásukat rövidebb vagy hosszabb távra szeretnék bérbe adni. Ez a rendszer, mivel nem jövedelemalapú, teljesen megváltoztathatja az eddigi szabályokat. Eddig ugyanis minél drágábban adta ki valaki az ingatlanát, annál többet adózott utána, hiszen a bevételből a költségek levonása (vagy 10 % költséghányad alkalmazása) utáni jövedelem után fizetett 15%-ot. Ezután mindegy, hogy mennyi jövedelem származik majd a lakáskiadásból az adó mértéke éves szinten fix lenne. Így azok járnának jobban, akik magasabb áron tudják kiadni a lakásaikat, tehát például a fővárosi vagy egyetemvárosban lévő ingatlanok tulajdonosai.

A tervezett jogszabály a jövő évi adójogszabályok keretében kerülne be a parlament elé, melyben nem csupán az adómértéket rögzítenék, hanem azt is, hogy jövőre azoknak az ingatlantulajdonosoknak, akik lakást szeretnének kiadni, regisztrálniuk kell majd magukat egy, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál vezetett nyilvántartásba, melyet adószám kiváltásával tennének kötelezővé.

A bevezetendő új jogszabály már nem tenne különbséget aközött, hogy valaki rövid- vagy hosszútávon adja bérbe az ingatlanát, hiszen az eddig érvényben lévő szabályozás még különbséget tett aközött, ha valaki csak néhány éjszakára vagy hosszútávra adta bérbe az ingatlant. Előbbi után idegenforgalmi adó fizetési kötelezettség keletkezett, melyet a helyi önkormányzatnak kellett befizetni. Az átalányadó bevezetésével változás állna be a helyi önkormányzatnak fizetett adók fajtájában is.

Kisebb teher, fehérebb gazdaság

Az általánosságban kisebb adóteher sokat fehérítene a lakáskiadásokból származó jövedelmeken, bár tény, hogy nem mindenki járna egyformán jól, ha bevezetésre kerülne ez az új jogszabály. A vidéken, kisebb településeken kiadott ingatlanoknak jóval kevesebb a bérleti díja, emiatt egy 50 négyzetméteres lakás adóterhe (75 ezer forint) jelentős adónövekedést jelentene, míg egy fővárosban kiadott ugyanekkora méretű lakás után az adóváltozás csökkenést hozna, hiszen ott jóval magasabb az éves bérleti díj. A nyertesek tehát itt is a frekventált helyeken lévő lakások tulajdonosai lennének (csakúgy, mint az ingatlanpiac más szegmenseinél: egy budapesti eladó lakás jóval keresettebb, és jóval többe kerül, mint egy lakás, ami Nyíregyházán vált eladóvá). Annál is inkább, mivel azok után a lakások után, amelyekből az éves lakásbérleti díj meghaladja az egymillió forintot, jelenleg nem csak személyi jövedelemadót, hanem még 14%-os egészségügyi hozzájárulást is kell fizetniük.

Hogy a tervezett jogszabály bevezetésre kerül-e, egyelőre kérdéses, hiszen erről a szándékról nem történt megerősítés a kormányzati oldalról, az majd csak a jövő évi tervezett adótörvények napvilágra kerülésekor derülhet ki.


HOZZÁSZÓLÁSOK»Cikk bejelentéseÍrjon Ön is,írj te is magazinunkba!