NEKÜNKSZÓL VÁROSOK


BUDAPEST    DEBRECEN    KECSKEMÉT    PÉCS    SOPRON    SZEGED    SZOLNOK

A NASA elismeri az Alcubierre meghajtórendszer tervét – gyorsabb,mint a fénysebesség

Nekünkszól


A NASA jelenleg is dolgozik az első gyakorlati teszt megvalósításán a fénynél gyorsabb utazás lehetőségével összefüggésben.

A fénynél gyorsabb utazást mindig is a tudományos fantasztikumnak tulajdonították, de minden megváltozott, amikor Harold White és csapata a NASA-nál elkezdett dolgozni az Alcubierre Meghajtón. A speciális relativitáselmélet igaznak bizonyulhat, de a fénysebességgel vagy annál gyorsabb utazáshoz talán nincs is szükség olyan járműre, mely képes utazni ezzel a sebességgel. A megoldás az lehet, hogy a járművet olyan térbe kell helyezni, amely gyorsabban halad, mint a fénysebesség! Ezért maga a jármű nem halad a fény sebességével a saját meghajtórendszerével.

Könnyebb elképzelni, ha egy repülőtéri mozgólépcsőre gondolunk. A mozgólépcső gyorsabban halad, mint ahogy sétálsz. Ebben az esetben a jármű egy olyan gyorsabban mozgó térben lenne, ami gyorsabban képes mozogni mint a hajó maga, és az minden szempontból sértetlen maradna. Ezért gyorsabban lennénk képesek utazni mint a fény, egy tömeg nélküli téridő felhőben.

Mi is az Alcubierre Meghajtó? Ez valójában Einstein téregyenletein alapul, és arra utal, hogy egy űrhajó elérheti a fénynél gyorsabb sebességű utazást. Ahelyett, hogy meghaladnánk a fénysebességet magával a járművel, a hajó nagy távolságokra ugrana a tér maga előtti összehúzásával, és maga mögötti kiterjesztésével. Ez gyorsabb haladást eredményezne, mint a fénysebesség. Miguel Alcubierre fizikus volt az első akiről tudjuk, hogy azonosította ezt a lehetőséget. Úgy írta le, mint egy nyugodt, lapos darab téridőt egy meggörbült buborékban szuperluminális (gyorsabb a fénynél) sebességgel mozogva. Nem szabad elfelejteni, hogy a téridő is elgörbülhet és torzulhat, és mozgatható. De mi a helyzet a téridő mozgó szakaszaival, ami által létrejön a hajó mögötti táguló, és a hajó előtti összehúzódó téridő?

Ezt a fajta koncepciót illusztrálta nemrég James Hill és Barry Cox az Adelaide Egyetemről, mellyel kapcsolatban egy tanulmányt publikáltak.

Egykor úgy gondoltuk, hogy Einstein speciális relativitáselmélete azt jelenti, hogy a fénysebességnél gyorsabb utazás nem lehetséges. Ez egy tévhit, a speciális relativitáselmélet egyszerűen kijelenti, hogy az utazás távolsága attól függ, hogy milyen gyorsan és mennyi ideig haladunk. Tehát ha 100 km/óra sebességgel vezetünk, akkor egy óra alatt 100 km-t haladunk. A zavarba ejtő része az, hogy nem számít, milyen gyorsan mozogsz, mindig ugyanúgy létezőnek fogod látni a fénysebességet. Ez hasonló a hangokhoz, ha becsukod a szemed és elképzeled, hogy az egyetlen érzéked a hallás, és a hangzásuk alapján azonosítod a dolgokat. Tehát ha egy autó gyors sebességgel halad és szól a kürtje tudjuk, hogy a kürt mindig ugyanazon a hangon szól, csak az autó mozgása okozza, hogy változónak halljuk.

A speciális relativitáselmélet azt is megmutatta, hogy az anyag alkotóelemit az atomokat és molekulákat elektromágneses mező köti össze, ugyanaz ami a fényt is alkotja. A tárgy, ami áttöri a fénysebesség korlátját, ugyanabból a dologból épül fel, mint maga a korlát. Hogyan utazhat egy tárgy gyorsabban, mint ami összeköti az atomjait? Ez volt a korlát.

A mai modern tudományunkkal az egyetlen probléma, hogy téridő torzulás létrehozásához olyan energiasűrűség szükséges, ami még nem áll az ember rendelkezésére, vagy csak azt mondják. A NASA tudósai jelenleg az Alcubierre modellen dolgoznak.

A fénysebességnél gyorsabb utazásról, másnéven hipertér vagy térhajlítás utazásról tudásunk jelenleg a spekuláció szintjén van. Bár már sok bizonyíték van rá, ami azt mutatja, hogy lehetséges és már megvalósítható, a hagyományos tudomány még csak felzárkózóban van. Most azon a ponton vagyunk, amikor a fénysebességnél gyorsabb utazás inkább még elméleti, mint lehetséges. /collective evolution

Forrás:  http://ujvilagtudat.blogspot.hu/


HOZZÁSZÓLÁSOK»Cikk bejelentéseÍrjon Ön is,írj te is magazinunkba!