Kategóriák
382397_384917684901236_1715884699_n
Életünk első 6 hónapja
2012 december 10. Család

Gyermekeink első éve a legnehezebb, de ennél sokkal több örömet tudnak adni. Egy-egy apró mosoly, egy hangos kacaj vagy csak egy ölelés. Egy szívből jövő gyermek mosoly felér bármilyen boldogsággal. Sokan mondják, hogy a gyermek szeme mindent elárul… és tényleg. A felnőttekkel ellentétben, a gyermekekben csak őszinteség van, és ezt mutatják is. A mai nap a gyermekek első fél évének fejlődésével készültem, amiben összefoglaljuk, a kismamák mire számíthatnak hónapokra felbontva.

1. Hónap:

Az újszülött a pici fejecskéjét még nem tudja tartani, ha felemeljük, előre-hátra billen. Ilyenkor még a felső végtagok játszanak inkább szerepet, de ha hasra fektetjük, a fejét oldalra tudja fordítani. Általában kezei ökölben van, de ha tárgyat érint, automatikusan ráfog. Látótéren belül észreveszi a játékokat, és ha felvesszük, megnyugszik. Habár mosolyog már az első hónapban, mosolya még csak reflex-szerű. Az etetések közötti időt átalussza.

2. Hónap:

A 2. hónapban hason fekve fejecskét már emelik, és már próbálja tartani azt. Már-már próbálja megfogni a tárgyakat, és fogása kezd irányítottáválni. Kezd fényekre és hangokra figyelni és próbálja követni. Egyre többet mosolyog, élvezi a fürdést, és már viselkedésével aggodalmat, és izgalmat is kifejez.

3. Hónap:

Mozgása már kezd akaratlagos lenni, erőteljeseket rúg, már nem csak a fejecskéjét emeli hason, de a mellkasát is. A reflex-szerű fogás megszűnik és akaratlagosan nyúl a tárgyakért, ha csörgőt adunk a kezébe már ügyesen rázza is azt. Ekkor már a környezetében lévők hangját és személyüket megkülönbözteti. A mimikák erősödnek.

4. Hónap:

Ahogy az izmai erősödnek, már a 4. hónapban a fejét hason fekve 90°-ba emeli, hasra, hátra fordul. Kisebb nagyobb céltévesztéssel megfogja a tárgyakat és egyik kezéből a másikba átveszi azt. Tekintetével követi a mozgó tárgyakat, hangosan kacag, és már megkülönbözteti az arcokat is. Élvezi már a közös játékokat és már kezdeményezi a közös játékot.

5. Hónap:

Hasról már képes a hátára fordulni és tudatosan változtat helyet. Már felhívja magára a figyelmet és megérti a nevét. Magatartásával kifejezi az undort, haragot és a félelmet is. Segítséggel pohárból is iszik.

6. Hónap:

Fél éves korában már bármerre képes gurulni és mászni. A nappali órák 50%-ban már aktív és a magánhangzókat egyre több mássalhangzóval kapcsolja össze. Ha kiejtjük a nevét figyel és mosolyog a tükörképére. Idegen gyerekekkel „barátkozik” és próbál játszani velük.

*