NEKÜNKSZÓL VÁROSOK


BUDAPEST    DEBRECEN    KECSKEMÉT    PÉCS    SOPRON    SZEGED    SZOLNOK

Életünk második 6 hónapja

Ihracska Hajnalka


Az előző cikkemben olvashattunk a születés utána első 6 hónapról. Ma a következő 6 hónappal készültem. Csodálatos érzés, ahogy napról napra látjuk gyermekeinket fejlődni, felcseperedni. Ez minden nő, anya vágya.

7. Hónap:

Fél éves kora után a gyerkőc hason fekvésből térdkézlábra képes emelkedni és már képes önállóan ülni. Képességei már annyira fejlettek, hogy képes két tárgyat egymáshoz ütögetni. Hangokat próbálja utánozni, tükörképe felé nyúl, és a hangkeltő játékokat különösen kedveli. Idegenektől fél és néha szándékosan bosszantja a környezetét. Már egyedül elmajszolja a kenyérhéját és tartja a kanalat, poharat.

8. Hónap:

Már mászik, önállóan felül, és kapaszkodva két lábra húzza magát. Utánozza a hangokat pl gá-gá, tü-tü. Akár a tükörképének puszit is ad. Anyját próbálja követni és félelemmel gondol az elszakadásra. A számára nem tetsző dolgokra tiltakozik.

9. Hónap:

A lépcsőkre már felmászik és az egyik kezében játékot tartva is mászik. Kapaszkodva feláll és oldalazva lépeget. Már ekkor egyenes háttal is tud ülni. Tapsol, mutató ujjával mutat és képes két kockát egymásra építeni. A környezete cselekvését próbálja ismételni, és a többi gyermek sírására sírással reagál. Füles poharat és cumisüveget már egyedül megtartja.

10. Hónap:

A 10. hónapban a gyermek már képes egyedül felállni a földről és kapaszkodva már előre lépeget, d már a székre is képes felállni. Apró játékokat a helyükről már ki-kiszedegeti, és képes egy kezében két kis játékot is megtartani. Szavakat kísérő mozdulatokkal sajátítja el. Testrészeit már ismeri és az elrakott tárgyakat a megszokott helyén keresi. Próbál a figyelem középpontjába kerülni, segít az öltözködésben, mozdulatokat, arckifejezéseket utánoz.

11. Hónap:

Már képes önállóan felállni, és önállóan állni is. Kapaszkodva lehajol, leguggol és egy vagy két kézzel kapaszkodva járkál. Már mindkét kezét váltogatva használja és „rajzol” is. Felismeri a szavak jelentését, nem tetszését már a „nem” szóval jelzi. Próbálja akaratát érvényesíteni.

12. Hónap:

A lépcsőn már fel-le mászkál és kézen fogva már biztosan járkál. Járhat önállóan is, de 18 hónapos koráig meg kell tanulni önállóan is járni. Gyakran hallott szavakat ismételget, nevét felismeri, és hallatán közvetlenül odafordul. Már integet és tapsol is, főleg akkor ha felismeri, hogy valamit jól csinált. Ragaszkodik az önálló étkezéshez.


HOZZÁSZÓLÁSOK»Cikk bejelentéseÍrjon Ön is,írj te is magazinunkba!