NEKÜNKSZÓL VÁROSOK


BUDAPEST    DEBRECEN    KECSKEMÉT    PÉCS    SOPRON    SZEGED    SZOLNOK

Így kezeljük az ágyi poloskacsípést!

ITE


Ágyi poloskával igen gyakran találkozhatunk, hiszen ma már a világ minden részén elterjedt ez a Közel-Keletről származó rovar. Fő tápláléka az emberi vér, és elég nehéz védekezni ellene, hiszen a permetszerek többségére rezisztenssé vált. Csípése igen kellemetlen, viszkető érzés. Megmutatjuk, hogyan kezelheti, ha ágyi poloska csípte meg.

Elöljáróban a rovarról…

A legtöbben addig nem is hallunk az ágyi poloskáról, amíg személyesen nem találkozunk vele, pedig ma már nagyon elterjedt hazánkban is. A lakásba könnyen behurcolhatjuk akár fertőzött bútorokkal, akár használt ruhákkal. Legyünk körültekintőek akkor is, ha szállodában, panzióban szállunk meg, hiszen onnan is könnyen hazahurcolhatjuk a táskánkban. Kedvenc rejtekhelye az ágyak közelében található (innen ered a neve is), lehet falrepedés, tapétaillesztések alatt, ablakkeretek repedéseiben, de szívesen megbújik a matracban vagy az ágydeszkán is. Felfedezni nem egyszerű, ám az általa okozott csípésekből már gyanakodhatunk jelenlétére.

A rovar nem nagy, mindössze 5-7 mm között van, barnás színű, ha pedig megszívta magát vérrel, akkor vöröses. Nem repülő rovar, csak mászni tud. Nehezíti felfedezését, hogy éjszaka aktív, az embert pedig a kibocsátott hő és szén-dioxid alapján találja meg. Az ereket keresi, nem mindig találja meg elsőre, ezért több, egymás melletti szúrásnyomot ejt kiszemelt áldozatán. Reggel aztán piros foltokat fedezhetünk fel magunkon, amelyek rendkívül viszketnek.

A poloskacsípés kezelése

A poloskacsípés tünetei nem minden esetben azonosíthatók egyértelműen, és az egyes embereknél még eltérő bőrtünetek is lehetnek, attól függően, ki mennyire érzékeny a csípésekre. Van, akinél csak piros foltok, van, akinél gennyes kiütések jelentkeznek. Általában a csípések viszketnek, és ágyi poloskára kell gyanakodni, ha rendszeresen, éjszaka szerezzük őket. Természetesen ki kell zárni más rovarokat, hiszen viszketős csípést okoznak még a szúnyogok is (sokszor azok is éjszaka), bolha, stb. Sokan gyanakodnak pókcsípésre is, ám a pókok csípése talán a legkönnyebben azonosítható, a pók kettős szájszerve miatt.

Ha ágyi poloska csípésre gyanakodunk, akkor mindenképpen keressünk fel bőrgyógyász szakembert, aki egyrészt egyértelműen azonosítja a csípés okozóját, másrészt tud nekünk olyan krémet, kenőcsöt felírni, ami enyhítheti az ágyi poloska csípés okozta viszketést. Gyógyszertárakban, vény nélkül is kaphatók rovarcsípésre való kenőcsök, ezeket is érdemes lehet kipróbálni, sokszor ezek is segítenek. Ugyanígy jó lehet a hagyományos rázókeverék is.

Mindezek után a legfontosabb, hogy az ágyi poloskákat kiirtsuk a lakásból, és ezzel megszüntessük a további csípések forrásait. Minden esetben nézzünk körül az ágy körül alaposan! Ha a fent ismertetett jeleket látjuk, akkor azonnal forduljunk kártevőirtókhoz, akik összehangoltan tudnak fellépni az ágyi poloskák ellen. Sokan sokféle módon próbálkoznak házilag is megszabadulni ezektől a kellemetlen rovaroktól, ám ez szinte sohasem sikerül maradéktalanul. A szakemberek már ismerik azokat a helyeket, ahol ezek a rovarok előfordulhatnak, így célzottan tudják irtani is őket. Vegyük figyelembe azt is, hogy a rovarok már néhány vegyi anyagra rezisztensek, így ha gyakorlatlanságunknál fogva ezzel próbálkozunk, biztosan nem fogunk eredménnyel járni.


HOZZÁSZÓLÁSOK»Cikk bejelentéseÍrjon Ön is,írj te is magazinunkba!