NEKÜNKSZÓL VÁROSOK


BUDAPEST    DEBRECEN    KECSKEMÉT    PÉCS    SOPRON    SZEGED    SZOLNOK

Kezdődik a lakásfelújítási szezon!

ITE


Idén igen korán beköszöntött a tavasz és így minden tavaszi munka egy kicsit előbbre került: a kerti munkák, a tavaszi nagytakarítás és kezdhetünk azon is gondolkozni, hogyan újítsuk fel idén a lakást.

 

A tervek persze már előbb is körvonalazódhatnak a fejünkben, de ha eddig még nem volt időnk ezzel foglalkozni, akkor most már mindenképp tervezzünk! Ez az egyik legfontosabb dolog, hiszen minden ebből indul ki. Nem mindegy, hogy csupán tisztasági festésben, kisebb vagy nagyobb belső átalakításban, netán hőszigetelésben gondolkozunk-e. Nagyon fontos, hogy a tervezéskor minden művelethez próbáljunk költséget és időtartamot rendelni, majd a fejünkben lévő értékeket nyugodtan szorozzuk meg kettővel a költségek esetében és hárommal a tervezett időtartamot tekintve. Ekkor biztosan nem csalódhatunk, hogy többe került és tovább tartott a felújítás, mint terveztük.

 

Biztosak lehetünk benne, hogy mire mindent előkészítünk, megvásároljuk a szükséges hozzávalókat és minden mesterrel leegyeztetjük az időpontokat, addigra itt a nyár, és azokba a munkákba is bátran belevághatunk, amelyekhez jó idő szükségeltetik. A mesterekkel való egyeztetés a legnehezebb dolog, főleg akkor, ha még gyártatunk is egyikkel-másikkal, ezt mind-mind bele kell kalkulálnunk az időbe. Egy egyszerű nyílászáró csere is hozhat magával teljes felújítást, ha például megbomlik a vakolat vagy sérül a tapéta. Ilyenkor előfordulhat, hogy az egész helyiséget újra kell festenünk vagy tapétáznunk.

 

Apropó, tapéta! Ha a lakásunk tapétás, fontos tudnunk, hogy a tapétát nem szükséges olyan sűrűn cserélnünk, mint amilyen gyakran például egy tisztasági festést eszközölnénk, ám éppen ez a tapéta hátránya is: ha összekoszolódik, sérül, macerásabb lecserélni, ám előnye, hogy sokkal szebb felületet képez, exkluzívabb hatást gyakorol. A tisztántarthatóságát elérhetjük, ha lemosható vagy ha újrafesthető tapétákat választunk. Ezt megtehetjük a tapetauzlet.org oldalon is, ahol rengeteg féle tapéta közül választhatunk, közöttük többféle lemosható vagy újrafesthető tapétát is találunk. Ez utóbbiak előnye, hogy akár tízszer is újrafesthetjük, és ha ezt – tegyük fel – három évente tesszük meg, akkor elegendő 30 év múlva újratapétáznunk a lakást. Ez azért egy jó kompromisszum, nemde?

 

Két legyet is üthetünk egy csapásra, ha a nemrégiben megjelent hőszigetelő tapéták egyikével tapétázzuk ki a lakásunkat, mely nem csak dekorálja lakásunkat, de még a meleget is benntartja. A magasabb árkategórás tapétákra kiadott pénzösszegünk megtérül, hiszen télen fűtési kiadásainkat takaríthatjuk meg általuk.

 

Ha fes(tet)ünk, akkor is gondoljuk át a lehetőségeinket, és lássunk tovább az orrunknál: a ma nagyon népszerű műanyag alapú festékekből még hónapok múltán is párologhat oldószer, amely károsan hat az egészségünkre. Keressünk természetes alapanyagú festékeket, vagy maradjunk a hagyományosnak mondható meszelésnél, mely felvitele lehet, hogy egy picit bonyolultabb, ám sokkal egészségesebb hosszú távon: nincs károsanyag kibocsátása és még a falakat is engedi lélegezni, ami jó hatással lehet a beltéri levegő minőségére.

 

A nyílászáró cseréjénél is jó előre gondoljuk át a lehetőségeinket: ma nagyon divatosak a műanyag nyílászárók, és nagyon praktikusak is, hiszen jó hőszigetelők és még festeni sem kell őket, nem deformálódnak. Aki a természetesebb anyagokat szereti, válassza a fából készült nyílászárókat, ezek ugyan olyan jó hőszigetelők lehetnek, mint a műanyagok, ha jó minőségben gyártatjuk le őket, ám hatásuk melegebb és szintén élő anyag, ennek megfelelően lélegzik, a hideg-meleg változás hatására pedig mozog. Sokan ez utóbbit írják a rovására is.

 

Ha mindent jó előre átgondoltunk, megterveztünk és kiszámoltunk, és figyelembe vettük a fent leírt szempontokat is, biztosak lehetünk abban, hogy nyugodtan nézünk a felújítás elébe, és nem ér minket meglepetés.

 


HOZZÁSZÓLÁSOK»Cikk bejelentéseÍrjon Ön is,írj te is magazinunkba!