NEKÜNKSZÓL VÁROSOK


BUDAPEST    DEBRECEN    KECSKEMÉT    PÉCS    SOPRON    SZEGED    SZOLNOK

Puliszka, polenta

Gy. Horvath Karoly 

Gondolatok a konyhában

 

A puliszka olyan étel, melynek neve szélesebb körben ismert, mint az íze. Ismerjük népmesékből, irodalmi művekből, sőt, sokan még a tányérból is. Ez egy sokoldalúan felhasználható kásaszerű tészta, sós vízben főtt kukoricaliszt, vagy kukoricadara. Itáliában polenta néven ismert, ez a változat többnyire lisztből készül, míg Erdélyben inkább darából. Zsíros tejből készülő változata a bálmos, eredetileg juh- vagy bivalytej felhasználásával.

Az erdélyi havasok pásztorkutyáit is puliszkával etetik, amelyet víz helyett tejsavóból főznek. Nem is kapnak mást. Aki találkozott már a hegyekben a területét védő pásztorkutyával, az tanúsíthatja, hogy nem silány eledel ez!

Hozzávalók:

  • 1liter víz

  • 30 dkg kukoricaliszt, vagy kukoricadara

  • só.

A vizet megsózzuk, felforraljuk, a forrásban levő vízbe apránként adagoljuk a lisztet, és lassú tűzön kavarjuk, míg csomómentes tésztát nem kapunk. Majd lefedve kicsit állni hagyjuk. Az se ijedjen meg, akinek nem sikerült teljesen csomómentesre keverni, összeáll magától egy idő után. Többféle recept forog közkézen, a lisztadag skálája 20-tól 35 dkg-ig mozog.

Erdélyben a következőképpen készítik: bográcsszerű edényt használnak, melyet üstnek hívnak. Sem a vizet, sem a darát nem mérik ki. Felforralják a vizet, és a forró vízhez kézből adják hozzá a kukoricadarát, keverés nélkül. A dara egy kúpszerű kupacban gyűlik, és amikor a kúp teteje elérte a vízfelszínt, akkor elegendő. Lefedve forralják öt-hat percig, majd egy speciális szerszámmal a közepét megmozgatják, hogy vizet kapjon. Újra lefedik, és addig ismétlik, míg homogén masszát nem kapnak. Mikor kész, lapítóra teszik (vágódeszkára), és szeletelik.

A polentába zsiradékot is raknak, általában vajat. Készíthető úgy is, hogy a lisztet a vajjal összekeverjük, egy tiszta vászon abroszba tesszük, összekötve és egy fakanál nyelére rögzítve forrásban lévő sós vízbe lógatjuk, míg megfő.

A kész tészta sokféleképpen felhasználható.

  1. Erdélyben köretként kínálják csirkepaprikás, vagy más szaftos ételek mellé.

  2. Édesen is jó, például tepsibe téve, lekvárral megkenve süteményt is süthetünk belőle.

  3. Kanállal tepsibe szaggatva, ízlés szerint sajttal, tejföllel, túróval, szalonnával ízletes egytálételt süthetünk belőle. Vagy szaggatás nélkül kizsírozott tepsibe terítjük a masszát, tejföllel, hagymával és apróra vágott kolozsvári szalonnával megszórjuk, sütőben megsütjük. (A kiemelt képen ez a változat látható, az inspirációért köszönet Paulics Péternek)

  4. Kerti partikon kiadós fogás a grillezett polenta pesztóval. A polentatésztát ujjnyi vastagra lapítjuk, szeleteljük, és a szeleteket faszenes grillsütőn megpirítjuk. Pesztó szósszal kínáljuk, melyet készen is megvásárolhatunk, de házilag elkészítve az igazi, a receptnek érdemes utánajárni!

Jó kísérletezést, jó étvágyat!


 

Gondolatok a konyhában

 


HOZZÁSZÓLÁSOK»Cikk bejelentéseÍrjon Ön is,írj te is magazinunkba!